GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina: Zatvaranje Rafinerije Sisak isključivo je naša poslovna odluka

Ina: Zatvaranje Rafinerije Sisak isključivo je naša poslovna odluka
TVRDNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2022 / 19:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Iz Ine su istaknuli da je zaustavljanje prerade nafte u Sisku te prodaje nafte na tržištu isključivo poslovna odluka kompanije koju su podržala oba većinska vlasnika, napomenuvši da na tržištu prodaju samo dio proizvedene sirove nafte, i to po tržišnoj cijeni, a ostatak se prerađuje u Rafineriji nafte Rijeka.

"Zbog teza koje se u javnosti provlače posljednjih dana, željeli bismo naglasiti da je zaustavljanje prerade u Sisku te prodaje nafte na tržištu isključivo poslovna odluka kompanije koju su podržala oba većinska vlasnika. Naime, rafinerija u Sisku je bila neprofitabilna godinama, a s obzirom na današnja kretanja zajedno s riječkom rafinerijom stvarala bi gubitak veći od 1.5 milijardi kuna godišnje", navodi se u njihovu priopćenju.

Dalje ističu da je odlukom o koncentriranju prerade u Rafineriji nafte Rijeka omogućena transformacija rafinerijskog poslovanja, koje će kompaniji omogućiti pretvaranje gubitaka djelatnosti u dobit.

"Takvom odlukom zadržana je prerada nafte u Hrvatskoj te pokrenuta trenutačno najveća industrijska investicija u zemlji - unapređenje Rafinerije nafte Rijeka u koju Ina ulaže više od četiri milijarde kuna", kažu iz Ine.

Napominju da na tržištu prodaju samo dio proizvedene sirove nafte, a ostatak se prerađuje u Rafineriji nafte Rijeka. Primjerice, dodaju, u ovoj godini je otprilike dvije trećine nafte prerađeno u rafineriji u Rijeci, a ostatak je prodan na tržištu po tržišnoj cijeni.

"Omjer prodaje i transporta uvjetovan je logističkim kapacitetima željeznice, koji bi se prema našim očekivanjima trebali uskoro povećati, što će posljedično stvoriti preduvjete za moguću preradu svih proizvedenih količina nafte u riječkoj rafineriji", kažu iz Ine.

Osvrnuvši se na Memorandumom o razumijevanju između Ine i Janafa potpisan u kolovozu 2018., navode da su time Ini osigurani bolja optimizacija raspoloživih skladišnih prostora i fleksibilnost istraživanja i proizvodnje nafte i plina, dok si je Janaf osigurao veće prihode od ostvarenog transporta. "Ina i Janaf su u svibnju 2020., s ciljem zaustavljanja manipuliranja činjenicama, javno objavili sadržaj Memoranduma", navode još iz Ine.

"U Ini smo svjesni svoje važnosti i unatoč svim nedaćama, kompanija i dalje ispunjava svoju društvenu odgovornost, a to je sigurna opskrba tržišta. Ina će se i dalje zalagati za tržišno gospodarstvo u Republici Hrvatskoj jer smatramo da se takav sustav do sada pokazao najboljim za razvoj našeg društva", zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: kompanija Ina, Rafinerija Sisak, Rafinerija Rijeka
PROČITAJ I OVO
Bez većih promjena na naftnim tržištima
NAFTNO TRŽIŠTE
Bez većih promjena na naftnim tržištima
LONDON - Utorak je donio stabilizaciju cijena nafte na svjetskim tržištima iznad razine od 84 dolara.
Lani gotovo dvostruko više instaliranih novih solarnih elektrana
SOLARI
Lani gotovo dvostruko više instaliranih novih solarnih elektrana
LONDON - U svijetu je prošle godine novoinstalirano 447 gigavata (GW) solarnih elektrana, što je 87 posto više nego godinu prije.
Istekao američko-saudijski dogovor o petrodolaru
PETRODOLAR
Istekao američko-saudijski dogovor o petrodolaru
RIJAD - Pedesetogodišnji američko-saudijski dogovor o trgovini naftom u dolarima istekao je početkom lipnja.
Shell preuzima Pavilion Energy
AKVIZICIJE
Shell preuzima Pavilion Energy
SINGAPUR - Singapurska globalna investicijska tvrtka Temasek priopćila je u utorak da je pristala prodati 100% svojih dionica u tvrtki za trgovanje ukapljenim prirodnim plinom (LNG) Pavilion Energy tvrtki Shell.
Cijene nafte blizu 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 83 dolara
LONDON - Na početku novog tjedna cijene nafte zadržale su se blizu 83 dolara budući da su podaci iz Kine bacili sjenu na optimistične procjene o potražnji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE