GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina: Zatvaranje Rafinerije Sisak isključivo je naša poslovna odluka

Ina: Zatvaranje Rafinerije Sisak isključivo je naša poslovna odluka
TVRDNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2022 / 19:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Iz Ine su istaknuli da je zaustavljanje prerade nafte u Sisku te prodaje nafte na tržištu isključivo poslovna odluka kompanije koju su podržala oba većinska vlasnika, napomenuvši da na tržištu prodaju samo dio proizvedene sirove nafte, i to po tržišnoj cijeni, a ostatak se prerađuje u Rafineriji nafte Rijeka.

"Zbog teza koje se u javnosti provlače posljednjih dana, željeli bismo naglasiti da je zaustavljanje prerade u Sisku te prodaje nafte na tržištu isključivo poslovna odluka kompanije koju su podržala oba većinska vlasnika. Naime, rafinerija u Sisku je bila neprofitabilna godinama, a s obzirom na današnja kretanja zajedno s riječkom rafinerijom stvarala bi gubitak veći od 1.5 milijardi kuna godišnje", navodi se u njihovu priopćenju.

Dalje ističu da je odlukom o koncentriranju prerade u Rafineriji nafte Rijeka omogućena transformacija rafinerijskog poslovanja, koje će kompaniji omogućiti pretvaranje gubitaka djelatnosti u dobit.

"Takvom odlukom zadržana je prerada nafte u Hrvatskoj te pokrenuta trenutačno najveća industrijska investicija u zemlji - unapređenje Rafinerije nafte Rijeka u koju Ina ulaže više od četiri milijarde kuna", kažu iz Ine.

Napominju da na tržištu prodaju samo dio proizvedene sirove nafte, a ostatak se prerađuje u Rafineriji nafte Rijeka. Primjerice, dodaju, u ovoj godini je otprilike dvije trećine nafte prerađeno u rafineriji u Rijeci, a ostatak je prodan na tržištu po tržišnoj cijeni.

"Omjer prodaje i transporta uvjetovan je logističkim kapacitetima željeznice, koji bi se prema našim očekivanjima trebali uskoro povećati, što će posljedično stvoriti preduvjete za moguću preradu svih proizvedenih količina nafte u riječkoj rafineriji", kažu iz Ine.

Osvrnuvši se na Memorandumom o razumijevanju između Ine i Janafa potpisan u kolovozu 2018., navode da su time Ini osigurani bolja optimizacija raspoloživih skladišnih prostora i fleksibilnost istraživanja i proizvodnje nafte i plina, dok si je Janaf osigurao veće prihode od ostvarenog transporta. "Ina i Janaf su u svibnju 2020., s ciljem zaustavljanja manipuliranja činjenicama, javno objavili sadržaj Memoranduma", navode još iz Ine.

"U Ini smo svjesni svoje važnosti i unatoč svim nedaćama, kompanija i dalje ispunjava svoju društvenu odgovornost, a to je sigurna opskrba tržišta. Ina će se i dalje zalagati za tržišno gospodarstvo u Republici Hrvatskoj jer smatramo da se takav sustav do sada pokazao najboljim za razvoj našeg društva", zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: kompanija Ina, Rafinerija Sisak, Rafinerija Rijeka
PROČITAJ I OVO
Cijene blizu 80 dolara, u fokusu kineska potražnja i opskrba iz Rusije
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene blizu 80 dolara, u fokusu kineska potražnja i opskrba iz Rusije
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u srijedu blizu razine od 80 dolara, poduprte nadom da će izmijenjene mjere suzbijanja covida u Kini poduprijeti potražnju i zabrinutošću za opskrbu iz Rusije zbog zastoja tankera u Bosporu.
Rusija priprema odgovor na ograničenje cijene nafte
ODGOVOR
Rusija priprema odgovor na ograničenje cijene nafte
MOSKVA - Rusija bi na odluku G7 i EU-a o ograničenju cijene ruske nafte mogla odgovoriti zabranom prodaje ili najvišim dopuštenim popustom, izvijestio je u srijedu ruski poslovni dnevnik Vedomosti.
Mađarska zbog nestašice ukinula cjenovni limit za gorivo
GORIVO
Mađarska zbog nestašice ukinula cjenovni limit za gorivo
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada ukinula je limit za cijene goriva prije zacrtanog roka zbog nestašice koju su izazvali smanjeni uvoz i panična kupovina, a premijer Viktor Orban najavio je porez na ekstraprofit naftne i plinske grupe MOL.
MOL obustavlja projekte u Rusiji, razmatra opcije
POTEZI
MOL obustavlja projekte u Rusiji, razmatra opcije
BUDIMPEŠTA - Mađarska naftna tvrtka MOL priopćila je da je zaustavila sve razvojne projekte u Rusiji i preispituje svoja tamošnja ulaganja, uključujući budućnost svog 51 posto udjela u naftnom polju Baitugan.
Ina reagirala na prosvjed Greenpeacea
REAKCIJE
Ina reagirala na prosvjed Greenpeacea
ZAGREB - Iz Ine su reagirali povodom prosvjeda aktivista Greenpeacea ispred Inine zgrade održanog 5. prosinca 2022. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE