GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina vidi vodik kao priliku

Ina vidi vodik kao priliku
PRILIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2021 / 18:17
Autor: SEEbiz
VODICE - Vodik je gorivo koje bi u budućem energetskom sustavu, 100 posto baziranom na obnovljivim izvorima energije, trebalo imati značajnu ulogu. Tehnologije proizvodnje, skladištenja i korištenja vodika se istražuju već desetljećima, neke su već u komercijalnoj primjeni poput automobila dok su u druge u pokaznoj primjeni poput autobusa kamiona vlakova, a u zadnje vrijeme i brodova pa čak i zrakoplova.

EU je donijela Strategiju za vodik kojoj je cilj stvoriti uvjete za masovnu primjenu vodika. Strategija predviđa do 2030. investicije za izgradnju 40 GW elektrolizatora, dodatne kapacitete solarnih i vjetroelektrana koje bi proizvodile električnu energiju za te elektrolizatore, te investicije u transport, skladištenje i distribuciju vodika uključujući i punionice vodika, u iznosu od 309 do 447 milijardi eura. Nadalje, vodik pruža mogućnost skladištenja velikih količina energije na duži rok (nekoliko dana do nekoliko mjeseci) i tu može imati prednost nad baterijama za spremanje viškova energije iz solarnih sustava.

Hrvatska Vlada, istaknuo je prof.dr.sc. Frano Barbir s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, donijela je u veljači ove godine Odluku o pokretanju postupka izrade Hrvatske strategije za vodik od 2021. do 2050. godine te je u tijeku izrada prijedloga Hrvatske strategije za vodik.

Govoreći o ulozi vodika u hrvatskoj energetskoj tranziciji naglašeno je kako on povećava primjenu i integraciju obnovljivih izvora energije, omogućuje integraciju sektora (transport, industrija), služi kao spremnik energije, pomaže dekarbonizirati promet, ali i industrije kao gorivo ili sirovina.

Tako INA već radi na pripremi, rekao je Tomo Galić iz INA-e, za uvođenje vodika u transportni sektor.

'Vidimo vodik kao priliku, zbog zaštite okoliša doći će svakako do smanjenja potražnje za dizelskim gorivima i u tim smislu gledamo kako da paralelno ponudimo alternativno obnovljivo gorivo, odnosno vodik', istaknuo je Galić.

Iva Ridjan Skov, mlada hrvatska znanstvenica, profesorica na sveučilištu u Kopenhagenu, koja se specijalizirala za vodik, naglasila je kako je Danska pak primjer zemlje s uspješnom energetskom tranzicijom.

'Danska ima 40 godina efikasnog energetskog planiranja, velik je proizvođač obnovljivih tehnologija, bave se gorivima koja nastaju konverzijom vodika u tekuća i plinovita goriva. Do 2030. godine Danska bi trebala na 70 posto smanjiti udio emisija CO2', rekla je Ridjan Skov dodajući vodik u Danskoj ima ulogu u dekarbonizaciji u prometnom sektoru.

'Strojarstvo-od izazova do rješenja' ovogodišnji je moto 7. Dana koji do petka, 24. rujna okupljaju brojne stručnjake iz sektora strojarstva, ali i profesore i studente tehničkih i ostalih srodnih i interdisciplinarnih studija, a konferenciju je otvorio ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Darko Horvat.

Tagovi: kompanija Ina, vodik, Tomo Galić, Darko Horvat, Frano Barbir
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte porasle sedmi tjedan zaredom
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle sedmi tjedan zaredom
ZAGREB – Cijena barela nafte na londonskom tržištu porasla je i prošloga tjedna, sedmoga zaredom, dosegnuvši novu najvišu razinu u tri godine, jer se očekuje da će potražnja i dalje jačati, dok je ponuda ograničena.
Revival nuklearne energije
NUKLEARKE
Revival nuklearne energije
ZAGREB - Energetska kriza koja je ove jeseni izbila u Europi i svijetu navela je države na preispitivanje zadrške prema nuklearnim elektranama.
Na otocima sve više projekata obnovljive energiije
OIE
Na otocima sve više projekata obnovljive energiije
KORČULA - Na hrvatskim se otocima, posebno Krku, Cresu, Lošinju i Korčuli, posljednjih godina zahuktava priča o energetskoj tranziciji, no kronično nedostaje adekvatna edukacija građana, poručili su sudionici konferencije o korištenju obnovljivih izvora energije na otocima koja se održala ovog tjedna na Korčuli.
U Crnoj Gori od utorka skuplje gorivo
GORIVO
U Crnoj Gori od utorka skuplje gorivo
PODGORICA - Od utorka litar dizela u Crnoj Gori koštaće 1,33 eura, a benzina 1,46 i 1,5 eura, saopštio je danas državni sekretar za energetiku Marko Perunović.
Poskupljenje energenata: Hrvatska vlada razmatra dvije opcije
PLIN
Poskupljenje energenata: Hrvatska vlada razmatra dvije opcije
ZAGREB - Nakon što je Europska komisija prošli tjedan donijela set mjera koje članice mogu primijeniti kako bi građanima olakšale naglo poskupljenje cijene energenata, mnoge zemlje EU već su se odlučile za neke od njih te već preusmjerile novac iz svojih budžeta kako bi ih implementirale.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE