GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina tjedan obilježila s tri značajna projekta

Ina tjedan obilježila s tri značajna projekta
U FOKUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2022 / 08:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tjedan na izmaku u poslovnom smislu uvelike obilježile aktivnosti Ine.

Energetska kompanija i jedan od najvećih poslovnih sustava u državi predstavio je čak tri različita važna projekta u različitim fazama dovršenosti. Transparentnost prema javnosti kompanije koja je toliko važna za funkcioniranje cjelokupnog gospodarstva nikad ne može biti loša stvar.

Krenimo od projekta koji je za Inu završen, iako se ustvari nalazi na novom početku. Riječ je o kutinskoj Petrokemiji, kompaniji u kojoj su većinski udio 2018. godine preuzeli INA i PPD kroz svoje partnersko društvo Terra mineralna gnojiva. Sada je potpisivanjem Ugovora o kupoprodaji s turskom grupacijom YILDIRIM započeo proces promjene vlasništva tvrtke Terra Mineralna Gnojiva koja ima 54,52 posto udjela u jedinoj hrvatskoj tvornici mineralnih gnojiva. Transakcija će se zaključiti kad je regulatorna tijela odobre, ali u biti je riječ o završetku jedne uspješne priče. Petrokemija je prilikom preuzimanja većinskog udjela od strane Terra mineralnih gnojiva bila na koljenima. Tada je izvršena dokapitalizacija Petrokemije odnosno uplata od 300 milijuna kuna, od kojih su obje tvrtke uplatile po 150 milijuna. Na taj način izbjegnut je stečaj te je započelo razdoblje stabilizacije i oporavka Petrokemije.

Od 2018. godine do danas kompanija je prošla put od 500 milijuna kuna gubitaka do poslovanja s dobiti. Novi vlasnici kompaniju su restrukturirali i optimizirali poslovne procese, izmijenjen je model poslovanja, provedeno je organizacijsko, poslovno i financijsko restrukturiranje. Svi ti nužni procesi za opstanak Petrokemije kod pojedinih su dionika bili i izrazito nepopularni. Država ih kao raniji većinski vlasnik nije mogla provesti, Ina i PPD su u tome uspjeli, i još k tome nisu isplaćivali dividendu, već je sav novac vraćen u kompaniju s ciljem daljnjeg razvoja i održavanja zaposlenosti. Financijski okviri ove transakcije nažalost nisu objavljeni.

Financijski okviri poznati su u slučaju modernizacije Rafinerije nafte Rijeka – četiri milijarde kuna, što tu investiciju čini najvećom industrijskom investicijom u Hrvatskoj ovog trenutka, kao i najvećom Ininom investicijom. Riječ je o kombinaciji brownfield i greenfield investicije kojom će Rafinerija nafte Rijeka napokon ući u 21. stoljeće prema kriterijima iskoristivosti sirove nafte i profitabilnosti. Rad Rafinerije zasad je privremeno obustavljen, ali Ina tvrdi da je osigurala opskrbu tržišta derivatima iz mediteranskih izvora, objašnjavajući kako je zimsko razdoblje odabrano za modernizaciju jer je potražnja manja nego tijekom turističke sezone. Samo dan ranije, Ina je objavila i nove informacije o istraživanju i proizvodnji prirodnog plina na Jadranu.

Kako se moglo doznati, nove aktivnosti pokrenute 2019. kroz razradni program sjeverni Jadran, odnose se na potencijalno do devet novih platformi, kojima bi se zaustavio pad proizvodnje plina do kojeg dolazi zbog starosti postojećih polja, te bi se umjesto 25 posto s Jadrana zadovoljavalo 40 posto potreba hrvatskog tržišta. Ovaj projekt je također i financijski značajan, s investicijom u razini od oko 1,5 milijardi kuna.

Za Inu kao kompaniju je svakako dobro da se na ovaj način otvara prema javnosti i transparentno komunicira svoje poslovne aktivnosti, a odlično je i da se nakon svih reputacijskih posljedica afere Škugor napokon govori o tome što Ina zapravo treba biti. A to je profitabilna kompanija koja raste i razvija se.

Fotografija: Ina

Tagovi: Kompanija Ina, Rafinerija Rijeka, Petrokemija, kompanija MOL, Damir Škugor, Terra mineralna gnojiva
PROČITAJ I OVO
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
GORIVO
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
LJUBLJANA - Maloprodajne cijene svih naftnih derivata u Sloveniji lani su porasle u odnosu na prethodnu godinu. Prosječna referentna cijena bezolovnog benzina od 95 oktana viša je za 23 posto, dizela za 29 posto, a UNP-a za 38 posto. Referentna cijena ekstra lakog loživog ulja za grijanje bila je viša za trećinu.
Od utorka ponovno skuplje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka ponovno skuplje gorivo
ZAGREB - Prema neslužbenim informacijama, od utorka cijene goriva opet idu gore.
Ukrajina nikada nije prestala uvoziti ukapljeni naftni plin iz Rusije
APSURDI RATA
Ukrajina nikada nije prestala uvoziti ukapljeni naftni plin iz Rusije
KIJEV - Ruski izvoznici prodali su baltičkim državama dvostruko više ukapljenog naftnog plina (LPG) u 2022. godini, prema podacima tri izvora u sektoru trgovine i pretovara.
Meloni sklopila ugovor vrijedan osam milijardi dolara za opskrbu Italije libijskim plinom
PLIN
Meloni sklopila ugovor vrijedan osam milijardi dolara za opskrbu Italije libijskim plinom
TRIPOLI - Talijanska premijerka Giorgia Meloni posjetila je Libiju samo nekoliko dana nakon posjeta Alžiru, gdje je sklopila sporazum o pojačanoj energetskoj suradnji, te dogovorila investiciju vrijednu osam milijardi dolara za opskrbu libijskim plinom.
Tomašević: Srbija više ne zavisi više od uvoza struje
STRUJA
Tomašević: Srbija više ne zavisi više od uvoza struje
BEOGRAD - Direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Miroslav Tomašević izjavio je danas da Srbija ne zavisi više od uvoza struje i da će u toku dana biti normalizovana proizvodnja uglja u kolubarskom basenu, nakon havarije od utorka koju je izazvalo klizište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE