GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina tjedan obilježila s tri značajna projekta

Ina tjedan obilježila s tri značajna projekta
U FOKUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2022 / 08:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tjedan na izmaku u poslovnom smislu uvelike obilježile aktivnosti Ine.

Energetska kompanija i jedan od najvećih poslovnih sustava u državi predstavio je čak tri različita važna projekta u različitim fazama dovršenosti. Transparentnost prema javnosti kompanije koja je toliko važna za funkcioniranje cjelokupnog gospodarstva nikad ne može biti loša stvar.

Krenimo od projekta koji je za Inu završen, iako se ustvari nalazi na novom početku. Riječ je o kutinskoj Petrokemiji, kompaniji u kojoj su većinski udio 2018. godine preuzeli INA i PPD kroz svoje partnersko društvo Terra mineralna gnojiva. Sada je potpisivanjem Ugovora o kupoprodaji s turskom grupacijom YILDIRIM započeo proces promjene vlasništva tvrtke Terra Mineralna Gnojiva koja ima 54,52 posto udjela u jedinoj hrvatskoj tvornici mineralnih gnojiva. Transakcija će se zaključiti kad je regulatorna tijela odobre, ali u biti je riječ o završetku jedne uspješne priče. Petrokemija je prilikom preuzimanja većinskog udjela od strane Terra mineralnih gnojiva bila na koljenima. Tada je izvršena dokapitalizacija Petrokemije odnosno uplata od 300 milijuna kuna, od kojih su obje tvrtke uplatile po 150 milijuna. Na taj način izbjegnut je stečaj te je započelo razdoblje stabilizacije i oporavka Petrokemije.

Od 2018. godine do danas kompanija je prošla put od 500 milijuna kuna gubitaka do poslovanja s dobiti. Novi vlasnici kompaniju su restrukturirali i optimizirali poslovne procese, izmijenjen je model poslovanja, provedeno je organizacijsko, poslovno i financijsko restrukturiranje. Svi ti nužni procesi za opstanak Petrokemije kod pojedinih su dionika bili i izrazito nepopularni. Država ih kao raniji većinski vlasnik nije mogla provesti, Ina i PPD su u tome uspjeli, i još k tome nisu isplaćivali dividendu, već je sav novac vraćen u kompaniju s ciljem daljnjeg razvoja i održavanja zaposlenosti. Financijski okviri ove transakcije nažalost nisu objavljeni.

Financijski okviri poznati su u slučaju modernizacije Rafinerije nafte Rijeka – četiri milijarde kuna, što tu investiciju čini najvećom industrijskom investicijom u Hrvatskoj ovog trenutka, kao i najvećom Ininom investicijom. Riječ je o kombinaciji brownfield i greenfield investicije kojom će Rafinerija nafte Rijeka napokon ući u 21. stoljeće prema kriterijima iskoristivosti sirove nafte i profitabilnosti. Rad Rafinerije zasad je privremeno obustavljen, ali Ina tvrdi da je osigurala opskrbu tržišta derivatima iz mediteranskih izvora, objašnjavajući kako je zimsko razdoblje odabrano za modernizaciju jer je potražnja manja nego tijekom turističke sezone. Samo dan ranije, Ina je objavila i nove informacije o istraživanju i proizvodnji prirodnog plina na Jadranu.

Kako se moglo doznati, nove aktivnosti pokrenute 2019. kroz razradni program sjeverni Jadran, odnose se na potencijalno do devet novih platformi, kojima bi se zaustavio pad proizvodnje plina do kojeg dolazi zbog starosti postojećih polja, te bi se umjesto 25 posto s Jadrana zadovoljavalo 40 posto potreba hrvatskog tržišta. Ovaj projekt je također i financijski značajan, s investicijom u razini od oko 1,5 milijardi kuna.

Za Inu kao kompaniju je svakako dobro da se na ovaj način otvara prema javnosti i transparentno komunicira svoje poslovne aktivnosti, a odlično je i da se nakon svih reputacijskih posljedica afere Škugor napokon govori o tome što Ina zapravo treba biti. A to je profitabilna kompanija koja raste i razvija se.

Fotografija: Ina

Tagovi: Kompanija Ina, Rafinerija Rijeka, Petrokemija, kompanija MOL, Damir Škugor, Terra mineralna gnojiva
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE