GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije

Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZELENI VODIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2024 / 16:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ina je potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljivih izvora energije - jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku, ukupno vrijednih 98 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz te kompanije.

Prvi je projekt instalacija 10 MW elektrolizatora za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka, što uključuje i solarnu elektranu koja će djelomično napajati proizvodnu jedinicu. Proizvodnjom zelenog vodika, koji je namijenjen za korištenje u prometu, Ina će postati prvi proizvođač zelenog vodika na komercijalnoj razini u Hrvatskoj. S domaćom tvrtkom Ivicom Consulting potpisan je ugovor o isporuci ključne opreme.

Drugi projekt, navodi se u priopćenju, odnosi se na industrijsku lokaciju u Sisku gdje Ina planira izgraditi postrojenje za proizvodnju biometana uglavnom iz poljoprivrednih ostataka (slama, stajski gnoj, gnojiva) i različite vrste biorazgradivog otpada. Proizvedeni biometan mogao bi se isporučivati u hrvatsku plinsku mrežu, dok bi se proizvodni ostaci mogli koristiti kao ekološki prihvatljivo gnojivo. Ugovor o inženjeringu, nabavi i izgradnji postrojenja za biometan prema načelu "ključ u ruke” potpisan je s međunarodnim proizvođačem biometanskih i bioplinskih postrojenja sa sjedištem u Austriji, Biogest.

Predsjednica Uprave Ine Zsuzsanna Ortutay ističe kako s već izgrađenom solarnom elektranom te planiranim pogonom za proizvodnju biometana Ina pokazuje posvećenost da industrijsku lokaciju u Sisku pretvori u centar za obnovljive izvore energije.

"Također, u Rafineriji nafte Rijeka želimo doprinijeti proizvodnji čiste energije u Hrvatskoj izgradnjom postrojenja za proizvodnju zelenog vodika, čime pokazujemo neupitnu predanost zelenoj tranziciji. Osim dva najavljena projekta, Ina također planira ulagati u mnoge druge održive projekte, poput geotermalnih istraživanja i dodatnih solarnih elektrana. U skladu s time naš je plan usmjeriti do 20 posto investicijskog proračuna za 2025. godinu u sve projekte obnovljivih izvora energije”, navela je Ortutay.

Projekt zelenog vodika koji uključuje i solarnu elektranu te logistički kapaciteti bit će sufinancirani u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). Za isti fond Ina će prijaviti i projekt proizvodnje biometana u Sisku nakon raspisivanja javnog poziva za financiranje. Oba postrojenja trebala bi biti gotova tijekom 2026. godine, navodi se u priopćenju.

Tagovi: ina, zeleni vodik, rafinerija rijeka, rafinerija, oie, vodik, biometan
PROČITAJ I OVO
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
STRUJA
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
SARAJEVO - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
ZARADA
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
NEW YORK - Naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE