GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina podržava nastojanja Vlade u pronalasku održivih rješenja

Ina podržava nastojanja Vlade u pronalasku održivih rješenja
PODRŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2022 / 17:06
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nakon što je Vlada na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, prema kojoj će cijene osnovnih motornih goriva porasti, iz Ine su poručili da podržavaju nastojanja Vlade u pronalasku održivih rješenja koja će pridonijeti sigurnosti opskrbe tržišta motornim gorivima.

"Ina podržava nastojanja Vlade Republike Hrvatske u pronalasku održivih rješenja koja će pridonijeti sigurnosti opskrbe tržišta motornim gorivima. Nadamo se da će vanjske okolnosti uskoro dopustiti povratak tržišnim principima određivanja cijena jer se takav sustav do sada pokazao najboljim", poručili su iz te naftne i plinske kompanije. odgovarajući na upit Hine.

Vlada je, podsjetimo, donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, sukladno kojoj će cijena osnovnog eurosupera od sutra pa u iduća dva tjedna iznositi 11,10 kuna po litri, što je poskupljenje za 0,38 lipa, a osnovni će eurodizel poskupjeti za 1,14 kuna, na 13,44 kune, dok je cijena plavog dizela fiksirana na 8,49 kuna.

Cijena plavog dizela fiksirana je na 8,49 kuna po litri (kn/l), ističu iz Vlade. Nove će cijene vrijediti sljedećih 14 dana.

"Vlada je svojom prošlotjednom intervencijom fiksiranjem cijena naftnih derivata spriječila porast cijena, čime smo zadržali niže cijene za naše građane i gospodarstvo te osigurali da ovotjedni rast cijena bude niži nego što bi bio prošlotjedni", ističu iz Vlade u priopćenju.

U obrazloženju danas donesene Uredbe iz Vlade podsjećaju da se potreba za njenim donošenjem i za intervencijom nalazi "u činjenici da je zbog iznenadnih i naglih promjena cijena nafte i naftnih derivata, na svjetskim i nama najbližem referentnom tržištu Mediterana, potrebno u određenom periodu ograničiti maksimalne maloprodajne cijene uvjetovane disbalansom između trenutačne ponude i potražnje".

S obzirom na to, u sadašnjim uvjetima visokih maloprodajnih cijena naftnih derivata postoje dodatne rezerve koje se privremeno mogu iskoristiti kako bi se ublažio negativan utjecaj istih na potrošače i gospodarstvo u cjelini, ističe se u obrazloženju.

Tagovi: kompanija Ina, održivost, održivi razvoj
PROČITAJ I OVO
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
STRUJA
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
LJUBLJANA - Dnevna burzovna cijena struje u Sloveniji u utorak je bila najviša u EU, 115 eura po megavat satu. Operator sustava prijenosne mreže Eles ističe da dnevne oscilacije burzovnih cijena nemaju utjecaja na konačne cijene za kupce kućanstva.
Od utorka pojeftinjuje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka pojeftinjuje gorivo
ZAGREB - Od utorka će na snazi biti nove cijene goriva, neslužbeno se doznaje.
Dioničarima Ine dividenda od 24 eura po dionici
DIVIDENDA
Dioničarima Ine dividenda od 24 eura po dionici
ZAGREB - Dioničarima Ine bit će iz dijela dobiti za 2023. i zadržane dobiti za 2022. godinu, isplaćena dividenda od 24 eura po dionici, izvijestila je Ina u petak.
HROTE objavio natječaj za obnovljive izvore vrijedan 257 milijuna eura
OIE
HROTE objavio natječaj za obnovljive izvore vrijedan 257 milijuna eura
ZAGREB - Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je javni natječaj za dodjelu tržišne premije radi poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije za sunčane elektrane, vjetroelektrane i hidroelektrane, a planirana sredstva potpore za taj natječaj iznose 257,2 milijuna eura.
Tomašević poslao poruku radnicima Plinare
PORUKE
Tomašević poslao poruku radnicima Plinare

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je kako razumije zabrinutost radnika te je poručio da se pripremaju za osvajanje kupaca i pravnu borbu, komentirajući time prosvjed radnika Gradske plinare Zagreb - Opskrbe zbog gubitka posla opskrbe plinom zagrebačkih kućanstva.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE