GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina ostaje u suvlasništvu Krajinapetrola

Ina ostaje u suvlasništvu Krajinapetrola
ODBILI PONUDU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2020 / 08:34
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Ina je odbila javnu ponudu banjalučke tvrtke Nes za prodaju dionica lanca benzinskih crpki Krajinapetrol u kojoj naša najveća kompanija ima 9,7 posto vlasništva. Ponudu Nesa, prema današnjem izvješću na Banjalučkoj burzi, odbili su i drugi veći dioničari Krajinepetrola.

- Za vrijeme trajanja javne ponude Nesa deponirano je 3.556 dionica Krajinepetrola, što predstavlja 3.556 glasova u skupštini Krajinepetrola ili 0,026 posto od ukupnog broja glasova – izvijestila je Banjalučka burza, dodajući kako udio Nesa u dioničkoj strukturi Krajinepetrola sada iznosi 32,27 posto.

Nes je za dionicu banjalučkog lanca benzinskih crpki u javnoj ponudi izrazio spremnost platiti 0,81 konvertibilnu marku ili tri kune i 14 lipa. Uprava Krajinepetrola zauzela je stajalište da su razvojni planovi preuzimatelja izneseni u javnoj ponudi u skladu s planovima Krajinepetrola, ali je ponuđeni cijenu otkupa označila preniskom.

Budući je dio članova Uprave Krajinepetrola izdvojio svoja mišljenja o ponudi Nesa iz spomenutog stajališta koje je usvojeno većinom glasova, banjalučka burza zatražila je tijekom prošlog tjedna dodatna pojašnjenja iz Krajinepetrola koja su joj i dostavljena.

Kao polazište u određivanju ponuđene cijene otkupa dionica Krajinepetrola, Nes je uzeo prosječnu cijenu trgovanja spomenutom dionicom u posljednjih šest mjeseci na banjalučkoj burzi od 0,61 konvertibilne marke. Ponuđena cijena manja je od nominalne unesene u temeljni kapital društva i iznosi konvertibilnu marku, odnosno tri kuna i 82 lipa za dionicu.

Najveći udio vlasništva u Krajinipetrolu, uz Nes i Inu, ima javni Akcijski fond Republike Srpske, 42,26 posto, a više od tri posto vlasničkog udjela imaju još dva institucionalna ulagača, mirovinski PREF fond iz Banja Luke i Fond za restituciju Republike Srpske.

Odluka Ine da ne prihvati javnu ponudu Nesa dolazi u trenutku kada naša najveća kompanija vrši dubinsko ispitivanje poslovanja Krajinepetrola uz dozvolu Ministarstva energetike Republike Srpske. Uz to, Ina u brojnim sudskim postupcima potražuje benzinske crpke koje je preuzeo Krajinapetrol po raspadu Jugoslavije.

Tagovi: kompanija Ina, Krajinapetrol, kompanija Nes
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte porasle prema 56 dolara, ulagači se uzdaju u Kinu i državne mjere
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 56 dolara, ulagači se uzdaju u Kinu i državne mjere
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 56 dolara, poduprte očekivanjima ulagača da će potražnja u Kini i dalje rasti a državne mjere održati svjetsko gospodarstvo i potrošnju energenata u koronakrizi.
Gazprom potvrdio probleme u gradnji Sjevernog toka 2
PROBLEMI
Gazprom potvrdio probleme u gradnji Sjevernog toka 2
MOSKVA - Ruski proizvođač plina Gazprom potvrdio je probleme u gradnji plinovoda Sjeverni tok 2 u prospektu za izdanje euroobveznica, naznačivši da bi zbog političkog pritiska mogao biti prisiljen obustaviti ili otkazati projekt.
Čermak će novac od prodaje Croduxa uložiti u termoelektranu u Slavonskom Brodu
INVESTICIJE
Čermak će novac od prodaje Croduxa uložiti u termoelektranu u Slavonskom Brodu
ZAGREB - Za slovensku tvrtku to je najveća akvizicija u posljednjih desetak godina. Petrol će kupnjom Croduxa umirovljenog generala Ivana Čermaka ostvariti i najveći jednokratni rast prodajnih mjesta u povijesti.
Norveški NBT se pridružuje kompaniji Windvision u realizaciji 800 MW vetroelektrana u Srbiji
PROJEKTI
Norveški NBT se pridružuje kompaniji Windvision u realizaciji 800 MW vetroelektrana u Srbiji
BEOGRAD - NBT AS (NBT), kompanija sa sedištem u Oslu koja investira u vetroelektrane velike snage, postala je partner kompaniji WV International (ranije Windvision) u razvijanju projekata vetroelektrana u Srbiji ukupne snage 800 MW. Kompanije će na srpskom tržištu nastupati pod imenom WV-NBT Srbija.
HEP: Popis kupaca za otpis potraživanja na temelju podataka Stožera civilne zaštite
OTPIS
HEP: Popis kupaca za otpis potraživanja na temelju podataka Stožera civilne zaštite
ZAGREB - Skupština HEP-a u ponedjeljak je, u skladu sa zaključkom Vlade, donijela odluku o otpisu potraživanja za energiju kupaca na potresom pogođenim područjima, a popis kupaca HEP će utvrditi na temelju podataka o oštećenim objektima koje će dobiti od Stožera civilne zaštite RH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE