GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina: Nema propuštanja plina s platforme Ivana D, netočne tvrdnje Greenpeacea

Ina: Nema propuštanja plina s platforme Ivana D, netočne tvrdnje Greenpeacea
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2022 / 18:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - INA je u subotu demantirala kao netočne i neznanstvene. tvrdnje organizacije Greenpeace o potonuloj platformi Ivana D, istaknuvši da nema propuštanja plina s platforme i da INA redovito nadzire njeno stanje, koje je od potonuća do danas nepromijenjeno.

Plinska platforma Ivana D potonula je u sjevernom Jadranu u prosincu 2020.. Aktivisti Greenpeacea Hrvatska ranije danas su u šibenskoj luci prikazali video iz akcije s mjesta potonuća platforme, tvrdeći da iz 'zahrđalih cijevi na dnu Jadrana dolaze mjehurići plina'.

"Nema propuštanja plina s platforme, a INA redovito nadzire njeno stanje koje je od potonuća do danas nepromijenjeno. U slučaju potencijalnog curenja plina, zbog visokog tlaka u plinskom ležištu, vidljivi mjehuri bili bi drastično veći od prikazanih, a ronioci ne bi bili u stanju ležerno roniti oko mjesta događaja", priopćeno je iz INA-e .

Ističu da su informacije koje je danas u medijima iznijela organizacija Greenpeace vezano uz situaciju s potonulom platformom Ivana D - netočne i znanstveno neutemeljene, te mogu nepotrebno uznemiriti javnost i nanose štetu kompaniji i ugledu Hrvatske.

"Vidljivi mjehuri", dodaju iz INA-e, "su prirodna pojava ispuštanja mjehura iz pjeskovitog, odnosno muljevitog dna".

Ističu da uz taloženje mulja i pijeska, sedimenti podzemlja Jadrana sadrže povećani udio organske tvari, čijom bakterijskom razgradnjom nastaje plin metan. Nakuplja se u rastresitim sedimentima morskog dna i izlazi u obliku mjehurića na površinu mora, dodaje se u priopćenju.

INA: Potonula platforma nije sigurnosna prijetnja ljudima ni okolišu

Iz INA-e navode da je šire područje podmorja sjevernog Jadrana, i na hrvatskoj i na talijanskoj strani, poznato po toj pojavi, koja se u Istri naziva 'brombola' te je posebno poznata ribarima od davnih vremena, jer predstavlja mjesto dobre ribolovne pošte.

"Brombole su zabilježene od Brijuna do ispred Novigrada. INA je također tijekom provođenja radova u tom području nebrojeno puta svjedočila tim prirodnim pojavama", ističe se u priopćenju, te dodaje da se više o ovoj prirodnoj pojavi može pronaći na internetu na stranicama: http://31.147.204.208/clanci/1978_Alfirevic_620.pdf; https://www.azu.hr/media/1536/strateska-studija-utjecaja-na-okolis-okvirnog-plana-i-programa-istrazivanja-i-eksploatacije-ugljikovodika-na-jadranu-javna-rasprava_final.pdf).

"Naglašavamo da potonula platforma ne predstavlja sigurnosnu prijetnju ljudima ni okolišu. Mjesto događaja je označeno, a kompanija je postupala i nadalje će postupati prema uputama svih nadležnih institucija", kažu iz INA-e.

Ističu i da približavanje mjestu događaja i ronjenje na toj lokaciji nije dopušteno bez posebnih dozvola nadležnih tijela.

Također demantiraju "netočno iznesenu informaciju da je životni vijek platforme 20 godina. Činjenica je da je projektirani životni vijek platforme uz dodatne verifikacije 40 godina", zaključuju iz INA-e.

Podsjećaju da je nekoliko neovisnih institucija u proteklom razdoblju provelo stručne istrage, kojima je cilj utvrditi razloge pada platforme i predložiti daljnje postupanje.

Cjelokupna istraga pod nadzorom je Povjerenstva za provođenje istrage Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u kojem sudjeluju predstavnici svih relevantnih javnopravnih tijela.

Nakon obavijesti o donesenim zaključcima, kažu iz INA-e, kompanija će odmah izvijestiti javnost.

Tagovi: Ivana D, kompanija Ina, Greenepeace
PROČITAJ I OVO
Gen-I u 2022. više nego prepolovio dobit; razmišlja o novom zaduženju
LOŠA GODINA
Gen-I u 2022. više nego prepolovio dobit; razmišlja o novom zaduženju
LJUBLJANA - U 2022. godini Gen-I grupa je, prema nerevidiranim podacima, povećala prihode za 21,4 posto na nešto manje od 4,1 milijarde eura, dok je neto dobit pala za 57,8 posto na 29,5 milijuna eura. Tvrtka razmišlja o novom kreditu u procijenjenom iznosu od 50 milijuna eura.
MOL osigurao sirovu naftu s vlastitih polja u Azerbejdžanu preko Omišalja i Janafa
NAFTA
MOL osigurao sirovu naftu s vlastitih polja u Azerbejdžanu preko Omišalja i Janafa
BUDIMPEŠTA - MOL Grupa transportira sirovu naftu proizvedenu na naftnom polju Azeri–Chirag–Gunashli u Azerbajdžanu, u kojem je MOL suvlasnik, sve do Slovnaftove rafinerije u Bratislavi.
Cijene plina u Europi na najnižoj razini od ljeta 2021.
PLIN
Cijene plina u Europi na najnižoj razini od ljeta 2021.
LONDON - Cijena prirodnog plina u Europi pala je na najnižu razinu od srpnja 2021. godine, kliznuvši nakratko ispod 40 eura po megavat satu (MWh) zahvaljujući slabijoj potražnji na pragu proljeća.
Nafta pala prema razini od 72 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta pala prema razini od 72 dolara
LONDON - Početak novog tjedna donio je nastavak poniranja cijena nafte na svjetskim tržištima.
Rusija je postala najveći izvoznik nafte u Kinu
NAFTA
Rusija je postala najveći izvoznik nafte u Kinu
MOSKVA - Prema podacima kineske vlade, Rusija je pretekla Saudijsku Arabiju kao najveći kineski opskrbljivač naftom u prva dva mjeseca 2023. jer je kupovala rusku naftu koja je pod sankcijama uz velike popuste.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE