GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina neće moći sav plin prodati HEP-u, nametnuta obveza Vlade do daljnjega je neprovediva

Ina neće moći sav plin prodati HEP-u, nametnuta obveza Vlade do daljnjega je neprovediva
POGREŠNA PROCJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2022 / 08:57
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB – Samo mjesec dana nakon što je donijela odluke i uredbe koje su značile zabranu izvoza plina koji Ina proizvede u Hrvatskoj, ali i obvezu da sav taj proizvedeni plin proda HEP-u, Vlada je morala promijeniti svoje odluke jer nije predvidjela da Ina neće moći raskinuti sve ugovore o prodaji plina.

Uz izmjenu uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, Vlada je donijela i odluku o cijeni i raspodjeli plina koji će HEP preuzimati od Ine, ali tu odluku do sinoć nije objavila na svojim mrežnim stranicama, piše Novi list. Ministar gospodarstva i održivog razvoja tek je kazao, što se zna već mjesec dana, da će cijena prirodnog plina koji je HEP preuzeo od Ine biti 41 euro po megavatsatu, i da će tako osigurati plin za 120 tisuća hrvatskih građana koji trenutno nemaju osiguran plin. Riječ je o građanima koji su morali promijeniti opskrbljivače, među kojima su i tisuće riječkih domaćinstava. Uz to, kaže Filipović da će se plin preusmjeriti i prema distributerima koji trebaju pokriti svoje gubitke, a sve kako bi cijena za krajnjeg korisnika do 31. ožujka ostala na istoj razini.

– Plin će se ovom odlukom usmjeriti i bolnicama, školama, vrtićima, velikom broju javnih institucija kako bi im osigurali plin po pristupačnim cijenama te za 7.800 domaćinstava koja su u okviru samostalnih toplinskih sustava diljem Hrvatske, pojasnio je Filipović.

Vlada je Uredbu po kojoj je naložila Ini da sav plin proizveden u Hrvatskoj mora prodati HEP-u morala promijeniti jer je od njezina donošenja identificirano sedam kupaca koji imaju fiksne ugovore s Inom i koji se ne mogu jednostrano raskinuti. Ti fiksni ugovori ostaju na snazi do isteka. Ministar nije govorio o kojim se to kupcima plina radi, niti po kojoj im cijeni Ina prodaje plin. U obrazloženju odluke stoji da bi Ina za poštovanje tih ugovora morala nabavljati plin iz vanjskih izvora po znatno većim cijenama, kako bi nadoknadila onaj domaći koji mora isporučiti HEP-u, pa ih i ne može jednostrano raskinuti.

Uz to, Ina treba dio plina za vlastitu proizvodnju, a ima i dva ugovora, jedan je s talijanskim ENI-jem, a drugi s grčkim partnerima. Što se tiče ugovora s tvrtkom ENI, pojasnio je Filipović, plin koji dobiva ta kompanija ne može se fizički usmjeriti prema Hrvatskoj. Filipović nije otkrio ni kolike će biti količine plina koje su izuzete iz Inine obveze da sav domaći plin proda HEP-u, kazao je tek da je riječ o »izuzecima koji su zanemarivi u odnosu na ukupnu količinu koju će HEP dobiti od Ine«.

Vlada je u parlament poslala i izmjene zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin kojim se, kako je objasnio ministar Filipović, pored projekta za izgradnju infrastrukture terminala za ukapljeni prirodni plin, uređuje i podprojekt gradnje mjesta za opskrbu ukapljenim prirodnim plinom. Izmjene znače da se pitanje mjesta za opskrbu ukapljenim plinom neće više vezati za određenu lokaciju na području Mlake u Luci Rijeka nego će se, kaže Filipović, odabrati optimalna lokacija mjesta opskrbe tim plinom tako što će se uzeti u obzir svi tehnički, prostorni i financijskih parametri. Pojasnio je da su od izbora mjesta za lokaciju za opskrbu ukapljenim plinom prošle gotovo četiri godine, odlučeno je da se napravi revalorizacija optimalnih mjesta za plin.

– Kako bi se zadovoljilo tržište u kratkoročnom razdoblju, do 2030. godine u Hrvatskoj treba postojati minimalno 11 punionica koje će omogućiti punjenje cestovnih vozila. Dio njih će trebati omogućiti i punjenje plovnih objekata, kazao je Filipović.

Vlada je dala suglasnost Gradu Opatiji za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak u iznosu od osam milijuna kuna za financiranje projekta »Energetska obnova javne rasvjete«. Rok otplate kredita je deset godina, što uključuje i poček od šest mjeseci, uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 0,5 posto i bez naknade za obradu kredita.

Tagovi: hrvatska elektroprivreda, kompanija Ina, plin, Davor Filipović
PROČITAJ I OVO
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE