GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina ima pravo prvokupa OMV-ovih benzinskih postaja u Sloveniji?

Ina ima pravo prvokupa OMV-ovih benzinskih postaja u Sloveniji?
NESLUŽBENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2021 / 14:45
Autor: SEEbiz / energetika-net
LJUBLJANA - Austrijski OMV u veljači je najavio izlazak sa slovenskog tržišta prodajom svog lanca od 120 benzinskih postaja u toj zemlji.

Prema informacijama slovenskih Financi postoji značajan interes nekoliko tvrtki za tu akviziciju – poljskog PKN Orlena, azerbajdžanskog Socara, grčkog Corala (Shellov brand) i mađarskog MOL-a.

Finance navode da bi se cijena preuzimanja mogla kretati između 252 i 360 mil. eura, što je pretjerano širok raspon. Neslužbeno doznajemo da je interes za OMV-ovim postajama pokazao i katarski Q-8, koji ima 362 benzinske postaje u Italiji i veliki opskrbni centar u sjevernoj Italiji, kao i da je MOL već radi due dilligence u kompaniji.

No, ima nekoliko zanimljivosti vezanih za tu kupoprodaju, koje se tiču i hrvatske naftne kompanije INA-e, koja ima povijest dobre suradnje s austrijskom kompanijom u Sloveniji. OMV je na slovensko tržište ušao 1992. godine, kada je osnovao tvrtku OMV Istrabenz zajedno s Istrabenzom i INA-om, da bi 2004. preuzeo od INA-e preostalih 50% udjela u tvrtki. No, ono što je zanimljivo u tvrtki OMV Slovenija d.o.o. je da je hrvatska INA Industrija nafte d.o.o. udjelničar u tvrtki, i to sa 7,75% udjela, dok preostali dio drži OMV Downstream, koji sada prodaje 92,25% udjela. To se vidi i u sudskom registru tvrtke.

Dobro obaviješteni kažu da postoji ugovor prema kojem će OMV u slučaju prodaje kompanije, INA-i ponuditi da poveća svoj vlasnički udio kroz pravo prvog kupca. INA trenutno ima samo šest benzinskih postaja u susjednoj Sloveniji. Stoga se može postaviti pitanje zbog čega naša naftna kompanija ne bi iskoristila povoljne kreditne linije kojima raspolaže i ušla u akviziciju, povećavši svoj vlasnički udio u Sloveniji, piše energetika-net.

U OMV-u Austrija su na upit odgovorili da ne komentiraju „tržišne glasine". Na naše pitanje INA-i da li je točno da imaju pravo prvokupa u OMV Sloveniji, te hoće li ga iskoristiti (samostalno ili s MOL-om), u INA-i kažu slično kao OMV, da „nikada ne komentiraju tržišne glasine pa to neće učiniti ni sada“.

U svakom slučaju velika mreža benzinskih postaja u Sloveniji itekako intrigira MOL koji želi razvijati svoj brand u Sloveniji, jer 120 benzinskih postaja znači i 21% tržišnog udjela, čime bi se MOL sa svojom postojećem mrežom približio 30% udjela na tržištu. Mađarski MOL kontinuirano povećava mrežu u Sloveniji i trenutno raspolaže s 53 benzinske postaje pod svojim brendom, a u Europi ih ima gotovo 2.000. MOL Grupa usredotočena je na snažan rast maloprodaje. Do 2025. tvrtka želi imati 2.200 benzinskih postaja, stoji u njihovim strateškim dokumentima. Štoviše, puno ulaže u razvoj ponude pa su nedavno kupili i brand Marche u Mađarskoj, s tendencijom da to učine i na drugim tržištima.

Zahvaljujući akvizicijama dobit MOL-a trebala bi se znatno povećati. Péter Ratatics, potpredsjednik MOL Grupe za potrošačke usluge, za poljske medije nedavno je izjavio da želi se benzinske crpke MOL Grupe pojave i u drugim zemljama Srednje i Istočne Europe. Naime, poljski PKN Orlen mora prodati većinu Lotosovih benzinskih postaja zbog spajanja tvrtki, a MOL će se tu sigurno naći kao potencijalni kupac.

U MOL-ovoj strategiji stoji da želi postati složeni pružatelj usluga mobilnosti do 2030. godine a potrošačke usluge i maloprodaja će značajno će povećati svoj doprinos grupi postizanjem preko 700 milijuna USD godišnje EBITDA-e do 2025. i kumulativnim pojednostavljenim slobodnim novčanim tokom od preko 2 milijarde USD u 2021.-25. „Segment će ulagati u daljnji razvoj ponuda hrane i praktičnosti te će nastaviti procese standardizacije i digitalizacije unutar mreže. Naš fokus tada će se sve više preusmjeriti na diverzifikaciju prodajnih kanala, šireći portfelj alternativnih goriva i složene platforme i usluge za mobilnost.“, stoji u MOL-ovoj strategiji.

O sličnoj INA-inoj strategiji u maloprodaji ne može se baš puno pročitati na njihovom webu, ali vidljivo je da se broj maloprodajnih mjesta u međuvremenu smanjio, kao i tržišni udio u Hrvatskoj, koji je povećao slovenski Petrol kupnjom Croduxovih benzinskih postaja, te sada raspolaže s gotovo 200 prodajnih mjesta (23% tržišnog udjela). Zadnja veća INA-ina akvizicija u maloprodaji bio je otkup MOL-ovog udjela u bosanskom Energopetrolu koji je dugo poslovao s gubitkom ali zadnje dvije godine je u maloj pozitivi.

Upućeni u zbivanja na naftnom tržištu kažu da bi velika akvizicija INA-e ili MOL-a u Sloveniji dala vjetar u leđa poslovanju riječke rafinerije. Pošto Slovenija nema rafineriju i svi derivati stižu iz uvoza opskrba iz Rijeke bila bi optimalno rješenje i možda bi utjecala na agilnost u modernizaciji rafinerije koja se iščekuje duže od desetljeća. Zanimljivo je primijetiti da su i MOL po broju prodajnih mjesta i Petrol u velikoj ekspanziji - MOL ih ima gotovo 2.000 u većem broju zemalja, a Petrol 601, više od INA-e koja ima mrežu od 500 benzinskih postaja u regiji (Hrvatska, BiH, Crna Gora i Slovenija).

Tagovi: OMV Slovenija, MOL, kompanija Ina, Istrabenz, Rafinerija Rijeka, kompanija MOL, SOCAR, Petrol
PROČITAJ I OVO
Specijalna bolnica za ortopediju iz Rovinja dobivat će toplinsku energiju iz mora
PODUHVAT
Specijalna bolnica za ortopediju iz Rovinja dobivat će toplinsku energiju iz mora
ROVINJ - U Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" iz Rovinja realizirat će se jedan od prvih domaćih pilot projekata dobivanja toplinske energije iz mora s ciljem postizanja veće energetske učinkovitosti.
Grmoja: Priopćenje Ine je veća bomba od Kovačevićevog svjedočenja
PORUKE
Grmoja: Priopćenje Ine je veća bomba od Kovačevićevog svjedočenja
ZAGREB - Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja reagirao je sinoć na priopćenje Ine u vezi s navodima izrečenim na sjednici Antikorupcijskog vijeća, ocijenivši da je ono "veća bomba" od svjedočenja bivšeg šefa Janafa jer u njemu "tvrde da je Vlada podržala gašenje rafinerije".
Zeleno svjetlo za pet solarnih elektrana kod Stoca
SOLARI
Zeleno svjetlo za pet solarnih elektrana kod Stoca
MOSTAR - Vlada FBiH je dala prethodne suglasnosti u postupku izdavanja energetskih dozvola gospodarskom društvu ECO-WAT d.o.o. Kiseljak za izgradnju pet fotonaponskih elektrana (A1, A2, A3, A4 i A5).
EU uvodi zabranu brodova s ruskom naftom po višoj cijeni
ZABRANE
EU uvodi zabranu brodova s ruskom naftom po višoj cijeni
BRUXELLES - EU će zabraniti održavanje i osiguranje brodova trećih zemalja koji prevoze rusku naftu kupljenu po cijeni višoj od limita, objavljeno je danas u Službenom glasniku EU.
Ina: Zatvaranje Rafinerije Sisak isključivo je naša poslovna odluka
TVRDNJE
Ina: Zatvaranje Rafinerije Sisak isključivo je naša poslovna odluka
ZAGREB - Iz Ine su istaknuli da je zaustavljanje prerade nafte u Sisku te prodaje nafte na tržištu isključivo poslovna odluka kompanije koju su podržala oba većinska vlasnika, napomenuvši da na tržištu prodaju samo dio proizvedene sirove nafte, i to po tržišnoj cijeni, a ostatak se prerađuje u Rafineriji nafte Rijeka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE