GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina: 50 milijuna kuna dobiti u prvom kvartalu

Ina: 50 milijuna kuna dobiti u prvom kvartalu
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2021 / 14:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - EBITDA Ine u prvom kvartalu je dosegla 467 milijuna kuna a dobit razdoblja iznosila je 50 milijuna kuna, u usporedbi s gubitcima iz 2020. uzrokovanih velikim padom cijene ugljikovodika i posljedično negativnom revalorizacijom zaliha.

Djelatnost Istraživanja i proizvodnje profitirala je od povećane cijene ugljikovodika no prirodni pad proizvodnje nastavljen je s razinom proizvodnje ispod 28 tisuća boe na dan, 12% niže u usporedbi s prvim tromjesečjem 2020.

Ovo je dovelo EBITDA segmenta na razinu od 401 milijun kuna, 5% niže u usporedbi s prvim tromjesečjem 2020. Tijekom prvog tromjesečja 2021. INA je ušla u novu koncesiju u Egiptu, nastavno na napore za djelomičnim kompenziranjem prirodnog pada proizvodnje na domaćim poljima.

Rafinerije i marketing, uključujući Usluge kupcima i maloprodaju dosegli su CCS EBITDA od 138 milijuna kuna u prvom tromjesečju 2021. Usprkos 3% manjoj potražnji za gorivima, doprinos Maloprodaje ostao je snažan.

Početak 2021. godine obilježen je povoljnijim vanjskim okruženjem u usporedbi s 2020. godinom, jednom od najizazovnijih za naftnu industriju. Iako je svjetska ekonomija još daleko od oporavka i potražnja je ograničena, utjecaj postupnog popuštanja restrikcija vezanih za COVID-19 je vidljiv.

Optimizacija poslovanja uslijed nepovoljnog vanjskog okruženja rezultirala je smanjenjem prerade za 112 kt. Opskrba tržišta osigurana je iz profitabilnog uvoza uz pokretanje rada Rafinerije nafte Rijeka u ožujku.

• Rafinerijske marže i dalje su pod pritiskom zbog nepovoljnijih marži na ključnim proizvodima (dizele, benzine i JET)
• Uzlazni trend cijene nafte Brent i kotacija proizvoda pozitivno je utjecao na izvještajnu EBITDA
• Ukupna prodaja Maloprodaje iznosila je 209 kt, odnosno 3% ispod realizacije I.-III.2020. godine, a povezano s utjecajem pandemije koronavirusa
• Marža negoriva veća je od prošlogodišnje za 15% prvenstveno kao rezultat prilagodbe ponude asortimana negoriva novim tržišnim uvjetima
• CCS EBITDA bez jednokratnih stavki je 155 milijuna kuna bolja u odnosu na prošlu godinu zbog boljeg rezultata i Rafinerija i marketinga i Maloprodaje

Ulaganja su 17% viša u odnosu na prvo tromjesečje 2020. Strateška ulaganja se nastavljaju s projektom nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka kao glavnim projektom, dok je konstantna financijska disciplina kroz razdoblje krize rezultirala stabilnom razinom neto duga od 2.723 milijuna kuna.

Tagovi: kompanija Ina, poslovni rezultati, gorivo, dividenda, kompanija MOL
PROČITAJ I OVO
Energetska tranzicija: Nafta polako gubi primat
TRANZICIJA
Energetska tranzicija: Nafta polako gubi primat
ZAGREB - Nafta gubi primat i kroji se nova geopolitika, piše u subotu Večernji list navodeći da je zbog klimatskih promjena na djelu energetska tranzicija prema vjetru, suncu, kobaltu, litiju...
Terminali FBiH kreću u veliku investiciju
INVESTICIJE
Terminali FBiH kreću u veliku investiciju
SARAJEVO - Operator Terminali Federacije BiH kreće u novu veliku investiciju rekonstrukcije terminala tečnih naftnih goriva u Blažuju.
Rusija planira zauzeti petinu svjetskog tržišta vodika
CILJEVI
Rusija planira zauzeti petinu svjetskog tržišta vodika
MOSKVA - Rusija namjerava zauzeti oko 20 posto budućeg svjetskog tržišta vodika, rekao je ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov u intervjuu za magazin Energy Policy.
Japan do 2030. namjerava povećati udio obnovljivih izvora na 40 posto
OIE
Japan do 2030. namjerava povećati udio obnovljivih izvora na 40 posto
TOKYO - Japanska vlada namjerava do fiskalne 2030. godine udio solarne, energije vjetra i drugih obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj bilanci zemlje povećati na gotovo 40 posto, izvijestila su u petak poslovne novine Asahi pozivajući se na izvore u Ministarstvu gospodarstva, trgovine i industrije.
Sklonost ulagača riziku podigla cijene nafte prema 68 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Sklonost ulagača riziku podigla cijene nafte prema 68 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 68 dolara, poduprte sklonošću ulagača riziku nakon što je američka središnja banka stišala zabrinutost zbog jačanja inflacije i otklonila mogućnost strože monetarne politike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE