GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IEA: Rast potražnje za strujom povećat će proizvodnju iz fosilnih goriva

IEA: Rast potražnje za strujom povećat će proizvodnju iz fosilnih goriva
STRUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2021 / 13:43
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Globalna potražnja za električnom energijom raste brže od uvođenja novih kapaciteta obnovljivih izvora, pa se očekuje povećanje proizvodnje struje iz fosilnih goriva, ocjenjuje se u izvještaju Međunarodne energetske agencije (IEA).

Takva situacija rezultira "naglim porastom" upotrebe ugljena, riskirajući da emisije ugljičnog dioksida iz elektroenergetskog sektora iduće godine skoče na na "rekordnu razinu", kaže se u izvještaju.

IEA predviđa povećanje proizvodnje električne energije iz ugljena za gotovo pet posto ove i dodatnih tri posto u 2022. godini, što znači da bi mogla dosegnuti povijesno najvišu vrijednost, dok se kod proizvodnje na plin koja je pala za dva posto u 2020. godini, očekuje porast za jedan posto u 2021. godini i gotovo dva posto u 2022. godini.

Prema IEA-ovom izvještaju, globalna potražnja za električnom energijom trebala bi ove godine porasti za gotovo pet posto i četiri posto 2022. godine, pri čemu se očekuje da će većina porasta doći iz azijsko-pacifičke regije, prije svega iz Kine i Indije.

Izvještaj sugerira da će proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, uključujući vjetar, solarnu energiju i hidroenergiju iduće dvije godine snažno porasti - za osam posto u 2021. i više od šest posto u 2022. godini, ali da će to biti dovoljno tek za približno polovicu predviđenog globalnog rasta potražnje za električnom energijom.

Pritom bi proizvodnja električne energije na bazi fosilnih goriva trebala pokriti 45 posto dodatne potražnje 2021. i 40 posto 2022. godine, a ostatak će činiti nuklearna energija.

Kao rezultat, predviđa se da će se emisije ugljika iz elektroenergetskog sektora - koje su pale i 2019. i 2020. - povećati za 3,5 posto u 2021. i 2,5 posto u 2022. godini, dovodeći ih do najviših povijesnih razina.

"Obnovljiva energija impresivno raste u mnogim dijelovima svijeta, ali još uvijek ne tamo gdje treba, da bi nas dovela na put do postizanja neto nula emisija do sredine stoljeća", rekao je direktor IEA-a za energetska tržišta i sigurnost Keisuke Sadamori.

"Kako se gospodarstvo oporavlja nakon pandemije, zamijetili smo rast proizvodnje električne energije iz fosilnih goriva. Da bismo prešli na održivu putanju, moramo masovno pojačati ulaganje u tehnologije čiste energije - posebno obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost", dodao je.

Tagovi: električna energija, fosilna goriva, struja, Međunarodna agencija za energetiku
PROČITAJ I OVO
Rusija razmatra privremena ograničenja izvoza goriva
GORIVO
Rusija razmatra privremena ograničenja izvoza goriva
MOSKVA - Ruska vlada razmatra uvođenje privremenih ograničenja izvoza goriva, radi stabilizacije domaćeg tržišta, izjavio je potpredsjednik Vlade Aleksandar Novak.
Elektroprivreda HZHB za šest mjeseci ostvarila dobit od 20 miliona KM
U PLUSU
Elektroprivreda HZHB za šest mjeseci ostvarila dobit od 20 miliona KM
MOSTAR - Elektroprivreda HZHB Mostar ostvarila je u prvom polugodištu neto dobit od 19,97 miliona KM, pokazuje finansijski izvještaj kompanije.
Cijene nafte oslabile, ali ostale na putu tjednog dobitka od oko dva posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile, ali ostale na putu tjednog dobitka od oko dva posto
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima, ali i dalje su na putu tjednog dobitka poduprtog bržim rastom potražnje od ponude, dok se očekuje da će cijepljenje ublažiti globalno ponovno širenje infekcije covidom-19.
Vučić: Gasovod važan za Srbiju
VAŽNOST
Vučić: Gasovod važan za Srbiju
VELIKA PLANA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom posete gradilištu kompresorske stanice Velika Plana u okviru izgradnje gasovoda da je taj projekat "velika stvar za Srbiju", ali je naglasio kako ne može reći da li će cena gasa biti manja.
EU donio smjernice za usklađivanje infrastrukturnih projekata s klimatskim izazovima
SMJERNICE
EU donio smjernice za usklađivanje infrastrukturnih projekata s klimatskim izazovima
BRUXELLES - Europska komisija objavila je u četvrtak vodič za provjeru otpornosti infrastrukturnih projekata na klimatske izazove kao što su poplave, toplinski udar i slično i te propise ulagači moraju ispuniti žele li osigurati novac iz europskih fondova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE