GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IEA pokreće program opskrbe mineralima

IEA pokreće program opskrbe mineralima
MINERALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2024 / 17:08
Autor: SEEbiz
PARIZ - Međunarodna agencija za energiju (IEA) pokreće program opskrbe mineralima ključnim za sigurnu opskrbu energijom budući da potražnja ubrzano raste, a proizvodnja je koncentrirana u nekoliko proizvođača, rekao je izvršni direktor Fatih Birol.

Birol je istaknuo novi sigurnosni izazov u opskrbnom lancu energetskih tehnologija, napominjući da trenutna potražnja nadmašuje proizvodne mogućnosti. Osim toga, izrazio je zabrinutost zbog koncentracije proizvodnih pogona za te kritične minerale u samo nekoliko zemalja.

Inspiriran IEA-inim sigurnosnim mehanizmom za naftu, koji nalaže zemljama članicama da održavaju zalihe nafte u vrijednosti od 90 dana za globalne poremećaje u opskrbi, novi sigurnosni program kritičnih minerala ima za cilj osigurati pouzdanu opskrbu esencijalnim mineralima.

Kina trenutačno dominira u proizvodnji 30 od 50 kritičnih materijala, uključujući rijetke zemlje, te je uvela izvozna ograničenja za određene minerale kako bi zaštitila svoj strateški položaj. Kako zemlje intenziviraju napore za smanjenje emisija, potražnja za kritičnim mineralima poput litija, bakra, nikla, kobalta, mangana, grafita i elemenata rijetke zemlje je porasla.

Potez IEA-e naglašava važnost rješavanja pitanja vezanih uz volatilnost cijena i sigurnost lanaca opskrbe mineralima. Agencija je ranije upozorila da, unatoč prelasku na obnovljive izvore energije, geopolitika ostaje značajan čimbenik koji treba razmotriti.

U srpnju prethodne godine, IEA je objavila svoj pregled tržišta kritičnih minerala, nakon čega je uslijedilo domaćinstvo prvog međunarodnog sastanka na vrhu u rujnu, s fokusom na kritične minerale i njihovu ulogu u prijelazu na čistu energiju. Nadolazeći program sigurnosti kritičnih minerala odražava proaktivan pristup osiguravanju stabilne i sigurne opskrbe esencijalnim mineralima usred globalnog poriva prema čišćoj energetskoj budućnosti.

Tagovi: MINERALI, BITOL, KINA, IEA
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE