GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IEA otkrila plan smanjenja uvoza ruskog plina u EU za trećinu

IEA otkrila plan smanjenja uvoza ruskog plina u EU za trećinu
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2022 / 18:23
Autor: SEEbiz / Bloomberg
BEČ - Međunarodna energetska agencija (IEA) danas je predstavila plan koji bi mogao smanjiti ovisnost Europe o ruskom plinu za trećinu tijekom godine. Pritom su savjetovali ne sklapanje novih ugovora o opskrbi plinom s Rusijom i savjetovali maksimiziranje opskrbe iz drugih izvora.

Invazija na Ukrajinu istaknula je ovisnost EU-a o uvozu ruskog plina, koji je lani iznosio oko 140 milijardi kubičnih metara kroz cjevovode, te dodatnih 15 milijardi kubičnih metara u obliku ukapljenog prirodnog plina. To je činilo 45 posto sindikalnog uvoza plina i gotovo 40 posto njegove potrošnje, navodi francuska novinska agencija AFP.

IEA sada ne savjetuje sklapanje novih plinskih ugovora s Rusijom. Agencija također preporuča maksimiziranje opskrbe iz drugih izvora, ubrzanje korištenja solarne, vjetro i nuklearne energije te poboljšanje energetske učinkovitosti kućanstava i poduzeća.

“Nitko više ne pravi iluzije. "Rusija koristi svoje resurse prirodnog plina kao ekonomsko i političko oružje, što pokazuje da Europa treba brzo djelovati i pripremiti se za znatnu neizvjesnost oko isporuke ruskog plina sljedeće zime", rekao je Fatih Birol, izvršni direktor agencije u priopćenju za javnost.

Prema IEA-i, njezine su mjere u skladu s postojećim planom za postizanje nulte emisije do 2050. godine, koji već predviđa da će EU eliminirati uvoz ruskog plina do 2030. godine. "U igri je potreba za jačanjem borbe protiv klimatskih promjena i, kako to sada vidimo, kratkoročne energetske sigurnosti europskog kontinenta", rekla je Barbara Pompili, francuska ministrica ekološke tranzicije i sadašnja predsjednica Vijeća EU . "Plan u deset točaka koji je danas predložila IEA obogatit će naše razmišljanje", rekla je.

Agencija je istodobno predstavila drastičnije mjere, u slučaju potrebe za ubrzavanjem ograničenja uvoza ruskog plina, ali je priznala da bi klimatska politika EU za to platila visoku cijenu. To bi značilo prijelaz s plinskih elektrana na ugljen i korištenje nafte ili drugih goriva u plinskim elektranama. Zbog toga bi se, prema IEA-i, uvoz ruskog plina smanjio na 80 milijardi kubika, odnosno više od polovice.

"Smanjenje ovisnosti o ruskom plinu neće biti lako za EU i zahtijevat će koordinirane i trajne političke napore u nekoliko sektora", navodi se u izvješću. Smanjenje ruskog uvoza na nulu stoga predstavlja veliki izazov za Europu, a agencija očekuje da će Moskva održati dotok plina radi vlastite financijske stabilnosti.

Što se tiče alternativnih izvora opskrbe plinom, EU ima plinovodne veze s Norveškom, Alžirom i Azerbajdžanom, ali je njihov kapacitet za povećanje proizvodnje ograničen. Unija također može uvoziti ukapljeni prirodni plin brodovima, uglavnom iz Katara, Australije i Sjedinjenih Država, ali je ograničena kapacitetom svojih luka i rafinerija da pretvore ukapljeni prirodni plin u iskoristivi plin, navodi AFP.

Europska komisija će sljedećeg tjedna predstaviti svoje planove za smanjenje ovisnosti Europe o ruskom plinu, navodi AFP.

Cijene prirodnog plina u Europi značajno su oscilirale od početka ruske invazije na Ukrajinu. Za prirodni plin iz nizozemskog TTF čvorišta za opskrbu u travnju danas oko 14 sati trebalo je odbiti 165,14 eura po megavat satu.

Tagovi: Međunarodna agencija za energetiku, plin, ruski plin, gazprom
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE