GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IEA otkrila plan smanjenja uvoza ruskog plina u EU za trećinu

IEA otkrila plan smanjenja uvoza ruskog plina u EU za trećinu
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2022 / 18:23
Autor: SEEbiz / Bloomberg
BEČ - Međunarodna energetska agencija (IEA) danas je predstavila plan koji bi mogao smanjiti ovisnost Europe o ruskom plinu za trećinu tijekom godine. Pritom su savjetovali ne sklapanje novih ugovora o opskrbi plinom s Rusijom i savjetovali maksimiziranje opskrbe iz drugih izvora.

Invazija na Ukrajinu istaknula je ovisnost EU-a o uvozu ruskog plina, koji je lani iznosio oko 140 milijardi kubičnih metara kroz cjevovode, te dodatnih 15 milijardi kubičnih metara u obliku ukapljenog prirodnog plina. To je činilo 45 posto sindikalnog uvoza plina i gotovo 40 posto njegove potrošnje, navodi francuska novinska agencija AFP.

IEA sada ne savjetuje sklapanje novih plinskih ugovora s Rusijom. Agencija također preporuča maksimiziranje opskrbe iz drugih izvora, ubrzanje korištenja solarne, vjetro i nuklearne energije te poboljšanje energetske učinkovitosti kućanstava i poduzeća.

“Nitko više ne pravi iluzije. "Rusija koristi svoje resurse prirodnog plina kao ekonomsko i političko oružje, što pokazuje da Europa treba brzo djelovati i pripremiti se za znatnu neizvjesnost oko isporuke ruskog plina sljedeće zime", rekao je Fatih Birol, izvršni direktor agencije u priopćenju za javnost.

Prema IEA-i, njezine su mjere u skladu s postojećim planom za postizanje nulte emisije do 2050. godine, koji već predviđa da će EU eliminirati uvoz ruskog plina do 2030. godine. "U igri je potreba za jačanjem borbe protiv klimatskih promjena i, kako to sada vidimo, kratkoročne energetske sigurnosti europskog kontinenta", rekla je Barbara Pompili, francuska ministrica ekološke tranzicije i sadašnja predsjednica Vijeća EU . "Plan u deset točaka koji je danas predložila IEA obogatit će naše razmišljanje", rekla je.

Agencija je istodobno predstavila drastičnije mjere, u slučaju potrebe za ubrzavanjem ograničenja uvoza ruskog plina, ali je priznala da bi klimatska politika EU za to platila visoku cijenu. To bi značilo prijelaz s plinskih elektrana na ugljen i korištenje nafte ili drugih goriva u plinskim elektranama. Zbog toga bi se, prema IEA-i, uvoz ruskog plina smanjio na 80 milijardi kubika, odnosno više od polovice.

"Smanjenje ovisnosti o ruskom plinu neće biti lako za EU i zahtijevat će koordinirane i trajne političke napore u nekoliko sektora", navodi se u izvješću. Smanjenje ruskog uvoza na nulu stoga predstavlja veliki izazov za Europu, a agencija očekuje da će Moskva održati dotok plina radi vlastite financijske stabilnosti.

Što se tiče alternativnih izvora opskrbe plinom, EU ima plinovodne veze s Norveškom, Alžirom i Azerbajdžanom, ali je njihov kapacitet za povećanje proizvodnje ograničen. Unija također može uvoziti ukapljeni prirodni plin brodovima, uglavnom iz Katara, Australije i Sjedinjenih Država, ali je ograničena kapacitetom svojih luka i rafinerija da pretvore ukapljeni prirodni plin u iskoristivi plin, navodi AFP.

Europska komisija će sljedećeg tjedna predstaviti svoje planove za smanjenje ovisnosti Europe o ruskom plinu, navodi AFP.

Cijene prirodnog plina u Europi značajno su oscilirale od početka ruske invazije na Ukrajinu. Za prirodni plin iz nizozemskog TTF čvorišta za opskrbu u travnju danas oko 14 sati trebalo je odbiti 165,14 eura po megavat satu.

Tagovi: Međunarodna agencija za energetiku, plin, ruski plin, gazprom
PROČITAJ I OVO
Gazprom tvrdi da opet pušta plin preko Austrije
PLIN
Gazprom tvrdi da opet pušta plin preko Austrije
MOSKVA - Ruski energetski div Gazprom rekao je danas da će obnoviti isporuke plina preko Austrije, uglavnom u Italiju pošto je postigao dogovor o regulatornim izmjenama s Austrijom.
Želite li uštedjeti na grijanju očistite radijatore
GRIJANJE
Želite li uštedjeti na grijanju očistite radijatore
BERLIN - Prašina koja se tjednima ili mjesecima skuplja na radijatorima smanjuje širenje topline, a to istodobno povećava troškove grijanja.
Cijene nafte porasle prema 91 dolar, trgovci čekaju vijesti o opskrbi
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 91 dolar, trgovci čekaju vijesti o opskrbi
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak prema 91 dolar, poduprte signalima da bi vodeći proizvođači mogli znatno smanjiti opskrbu, a oslonac su im bile i ocjene o snažnoj potražnji i skoro stupanje na snagu sankcija na rusku naftu.
Kovačević: Nije se znalo za Inu? Dajte, molim vas
INA
Kovačević: Nije se znalo za Inu? Dajte, molim vas
ZAGREB - Bivši predsjednik Uprave Janafa i Uskokov optuženik Dragan Kovačević potvrdio je u utorak da će se odazvati pozivu na saslušanje pred Antikorupcijskim vijećem zbog stanja u Ini.
Ovo su nove cijene goriva
CIJENE GORIVA
Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Vlada je na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE