GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IEA: Obnovljivi izvori trebali bi biti u središtu planova oporavka

IEA: Obnovljivi izvori trebali bi biti u središtu planova oporavka
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2020 / 07:27
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Međunarodna agencija za energetiku (IEA) pozvala je vlade da čiste izvore energije stave u središte planova oporavka od koronavirusa, predviđajući u ovoj godini manje novih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, prvi puta u dva desetljeća.

U krizi koja je dovela do pada potražnje za energijom i zaprijetila dubokim gospodarskim padom IEA je upozorila da će mjere izolacije, koje su na vrhuncu zaraze zahvatile više od polovine svjetskog stanovništva, imati "dalekosežne" posljedice

Agencija je prije očekivala da će 2020. biti dobra godina za zelene izvore energije, a u srijedu je snizila dvogodišnju procjenu rasta obnovljivih kapaciteta za gotovo 10 posto, zbog poremećaja u opskrbnom lancu, kašnjenja u gradnji, mjera socijalne distance i izazova u financiranju.

U ažuriranim procjenama predviđa rast ukupne potražnje za energijom iz obnovljivih izvora u ovoj godini, zahvaljujući pojačanoj uporabi u sektoru električne energije.

Dodatni je razlog rekordno, 7-postotno povećanje kapaciteta u 2019. godini, za ukupno 192 GW.

U odnosu na listopad snižena je procjena novih kapaciteta u 2020., na oko 167 GW, što bi predstavljalo pad za 13 posto u odnosu na 2019., ujedno prvi od 2000. godine.

Ukupni će se globalni kapaciteti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora ipak povećati za šest posto, pri čemu će većinu novih kapaciteta činiti oni koji koriste energiju sunca i vjetra.

I SAD i Kina povećat će kapacitete za obnovljive izvore u ovoj i sljedećoj godini jer kompanije žure okončati projekte prije isteka vladinih poticaja.

IEA je također predviđala "oporavak" u 2021. godini, prema razini iz 2019., budući da će na mrežu priključena biti većina kapaciteta koji su ove godine odgođeni.

Iako su sektori obnovljivih izvora, poput solarnih elektrana, vjetroelektrana i hidroelektrana, u velikoj mjeri i dalje otporni na krizu, tržište biogoriva koja se koriste uglavnom u prometu pretrpjet će "radikalne" promjene, budući da su putovanja zaustavljena, a cijene nafte pale.

Gospodarski pad zadat će ozbiljan udarac transportnim biogorivima, poput etanola i biodizela, koji se uglavnom troše pomiješani s benzinom i dizelom, procjenjuju u IEA-i, predviđajući 13-postotni pad proizvodnje biogoriva za potrebe transporta u 2020. godini.

IEA je pozvala vlade da u sklopu planova gospodarskog oporavka nakon pandemije virusa udvostruče napore na ostvarivanju ciljeva zaštite klime.

Kao primjer navodi zahtjev o 2-postotnom udjelu održivog zrakoplovnog goriva u prijedlogu spašavanja Air France KLM-a.

Upozorava da prognozirani 8-postotni pad globalne emisije ugljičnog dioksida u ovoj godini, najveći od Drugog svjetskog rata, nije razlog za slavlje.

"I prije pandemije stvaranje uvjeta za strukturni pad (emisija) zahtijevalo je daleko brži rast u svim sektorima", stoji u IEA-inom izvješću.

"Da bismo ponovo ostvarili i premašili stope rasta iz predpandemijskih godina, kreatori politike moraju staviti čiste izvore energije, uključujući obnovljive izvore, i energetsku učinkovitost u samo središte napora za obnovu", naglašavaju u agenciji.

Tagovi: Međunarodna agencija za energetiku, obnovljivi izvori energije, vjetroelektrane, solarne elektrane, elektrane na biomasu
PROČITAJ I OVO
OPEC, Rusija i partneri produljili rekordne rezove nafte do kraja srpnja
DOGOVOR
OPEC, Rusija i partneri produljili rekordne rezove nafte do kraja srpnja
BEČ - OPEC, Rusija i partneri dogovorili su u subotu produljenje rekordnog smanjenja proizvodnje nafte do kraja srpnja, nakon što su se cijene sirove nafte udvostručile u posljednja dva mjeseca zahvaljujući njihovim naporima da s tržišta povuku gotovo 10 posto globalne proizvodnje.
Mađari zakupili 6,75 milijardi kubičnih metara kapaciteta budućeg LNG terminala na Krku
ZAKUP
Mađari zakupili 6,75 milijardi kubičnih metara kapaciteta budućeg LNG terminala na Krku
RIJEKA – Tvrtka MFGK Croatia, u vlasništvu mađarskog distributera plina i električne energije MVM, zakupila je 6,75 milijardi kubičnih metara kapaciteta budućeg terminala za ukapljeni naftni plin(LNG terminal) u Omišlju na otoku Krku, objavljeno je jučer iz LNG Hrvatska, tvrtke koja upravlja terminalom.
Nafta iznad 41 dolara uoči sastanka OPEC-a +
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta iznad 41 dolara uoči sastanka OPEC-a +
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima, nakon što je OPEC za subotu sazvao razgovore s partnerima o mogućem produženju razdoblja smanjenja proizvodnje, što ukazuje da bi zemlje koje do sada nisu poštovale dogovorene rezove mogle na njih pristati.
OPEC+ spreman na subotnje razgovore o produljenju smanjenja proizvodnje
NAFTA
OPEC+ spreman na subotnje razgovore o produljenju smanjenja proizvodnje
BEČ - Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri - proizvođači nafte, održat će pregovore u subotu u formatu OPEC+, na kojima se očekuje rasprava o produženju razdoblja ograničenja proizvodnje, priopćilo je rusko ministarstvo energetike i bečki izvori.
Čermak se povlači iz Croduxa
POVLAČENJE
Čermak se povlači iz Croduxa
ZAGREB - Ivan Čermak u razgovoru za Lider otkrio je da se povlači iz operative Croduxa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE