GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I u Sloveniji poskupljuje gorivo

I u Sloveniji poskupljuje gorivo
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2024 / 10:59
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Regulirane cijene naftnih derivata u Sloveniji porast će u ponoć uz nepromijenjene trošarine.

Na benzinskim postajama izvan autocesta bezolovni benzin od 95 oktana poskupjet će za 3,4 centa na 1,445 eura po litri, a dizel za 4,1 cent na 1,498 eura po litri. Poskupjet će i lož ulje, i to za 4,8 centi na 1,159 eura po litri.

Cijene će vrijediti do uključivo 26. veljače, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša, klime i energetike.

Prema njihovim riječima, da cijene nisu regulirane, uz sve dosadašnje poreze i doprinose, litra 95-oktanskog benzina koštala bi oko 1,519 eura, litra dizela oko 1,585 eura, a litra lož ulja oko 1,295 eura. eura.

Marže trgovaca ograničene su sukladno Uredbi Vlade o formiranju cijena određenih naftnih derivata izvan područja autocesta i brzih cesta i mogu iznositi najviše 0,0683 eura za litru dizelskog goriva, 0,0694 eura za litru 95 -oktanski benzin i najviše 0,08 eura po litri lož ulja.

Cijene ovih naftnih derivata će se i ubuduće obračunavati prema metodologiji koja se temelji na kretanju cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu i kretanju tečaja američkog dolara prema euru, navode iz ministarstva. Modelske cijene izračunate su na temelju 14-dnevnih prosjeka cijena naftnih derivata.

Cijene motornih goriva na čvoru autoceste formiraju se slobodno.

Tagovi: gorivo, cijene goriva, benzin, dizel
PROČITAJ I OVO
Barel nafte iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Barel nafte iznad 83 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su iznad 83 dolara pod utjecajem očekivanja da bi vodeći proizvođači mogli smanjivati opskrbu i u proljeće i stišane zabrinutost za kinesku potražnju.
JANAF treću godinu uzastopno obara povijesne rezultate poslovanja
REKORDI
JANAF treću godinu uzastopno obara povijesne rezultate poslovanja
ZAGREB – Jadranski naftovod d.d. ostvario je u 2023. godini ukupne prihode od 153,3 milijuna eura, koji su veći za gotovo 29 posto od ostvarenih u prethodnoj godini.
Chevronovo preuzimanje Hessa moglo bi se izjaloviti
UPOZORENJE
Chevronovo preuzimanje Hessa moglo bi se izjaloviti
NEW YORK - Američki naftni div Chevron otkrio je da bi njegovo planirano preuzimanje američke energetske tvrtke Hess vrijedno 53 milijarde dolara (50 milijardi eura) moglo biti u opasnosti ako konkurentske velike naftne kompanije uspješno dovedu u pitanje njegovu kontrolu nad Hessovim 30% udjela u divovskom naftnom polju Stabroek Block.
Rusija će zabraniti izvoz benzina
IZVOZ
Rusija će zabraniti izvoz benzina
MOSKVA - Ruska vlada planira uvesti privremenu zabranu izvoza benzina od 1. ožujka kako bi uravnotežila rastuću potražnju u proljetnoj i ljetnoj sezoni, rekao je glasnogovornik potpredsjednika vlade Alexander Novak za TASS.
EBRD financira obnovljive izvore energije u Srbiji
SPORAZUMI
EBRD financira obnovljive izvore energije u Srbiji
LONDON - Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je u ponedjeljak u Londonu dva sporazuma o suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za potporu investicijama u području obnovljivih izvora energije (OIE) u Srbiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE