GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I u Sloveniji ozbiljno poskupljenje goriva

I u Sloveniji ozbiljno poskupljenje goriva
CIJENE GORIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2022 / 21:24
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Na slovenskim benzinskim postajama izvan autocesta od ponoći će poskupjeti 95-oktanski benzin i dizelsko gorivo.

Benzin će poskupjeti za 1,6 centi na 1,430 eura, a dizel za 9,1 cent na 1,775 eura po litri. Lož ulje bit će skuplje za 9,2 centa, cijena će biti 1,459 eura po litri, objavilo je Ministarstvo gospodarstva.

Cijene će vrijediti do 7. studenog.

Cijene benzina i dizela na izvancestovnim benzinskim postajama izračunavaju se na temelju metodologije koja se temelji na kretanju cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu i kretanju tečaja američkog dolara prema euru. Modelske cijene izračunate su na temelju 14-dnevnih prosjeka cijena naftnih derivata.

Marže trgovaca ograničene su na 0,0983 eura za litru dizelskog goriva, 0,0994 eura za litru 95-oktanskog benzina i 0,08 eura za litru lož ulja, sukladno Vladinoj uredbi o formiranju cijena naftnih derivata izvan područja autocesta i brzih cesta.

“Kada ne bismo regulirali cijene dizela i istovremeno oslobodili potrošače plaćanja ekoloških davanja, prema našim procjenama, gdje smo uzeli u obzir sve poreze i doprinose koji su se primjenjivali u prošlosti, trebalo bi izdvojiti oko 1,938 eura po litri. za litru dizela", napisali su iz Ministarstva gospodarstva.

Za 50 litara platili bi 99,90 eura, što znači da potrošač uštedi 8,15 eura kada dizelom napuni spremnik od 50 litara, dodaju.

U novom 14-dnevnom razdoblju na benzinskim crpkama izvan čvora na autocestu trebat će izdvojiti 1,430 eura za litru, što prema izračunu Ministarstva iznosi 71,50 eura za 50 litara. Kad ne bi regulirali cijene i pritom potrošače oslobodili plaćanja ekoloških davanja, prema njihovoj procjeni, uz sve dosadašnje poreze i doprinose, za litru bi trebalo izdvojiti oko 1,542 eura po litri. od benzina.

Za 50 litara potrošač bi platio 77,10 eura, što znači da sa spremnikom od 50 litara potrošač pri točenju benzina štedi 5,60 eura, naveli su.

Cijene motornih goriva na benzinskim postajama uz autoceste i brze ceste određuju sami trgovci.

Tagovi: cijene goriva u Sloveniji, gorivo, benzin
PROČITAJ I OVO
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE