GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HSE će državi vratiti prvih 200 milijuna eura

HSE će državi vratiti prvih 200 milijuna eura
POVRAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2023 / 15:27
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Slovenski državni holding (SDH), koji je prošle godine dokapitalizirao Holding Slovenske Elektrarne (HSE) s 492 milijuna eura, donio je odluku kojom obvezuje HSE na povrat prvog dijela tih sredstava u iznosu od 200 milijuna eura, priopćio je danas HSE.

Sredstva bi se mogla početi vraćati u lipnju, no točna dinamika ovisit će o situaciji, pojasnili su.

Sredstva dobivena naknadnim uplatama države u iznosu od 492 milijuna eura krajem prošle godine omogućila su HSE grupi da može osigurati pouzdanu i konkurentnu opskrbu električnom energijom u svakom trenutku, čak iu vrijeme energetske krize i iznimno povećane zahtjevi za pružanje financijskog pokrića evidentirani u HSE.

Prema njihovim izjavama, Uprava, koju od studenog prošle godine čine generalni direktor Tomaž Štokelj i poslovni direktor Uroš Podobnik, odmah nakon početka mandata počela je pripremati i provoditi mjere za sanaciju stanja u grupi.

„Primarno smo se fokusirali na sanaciju problema likvidnosti i upravljanje rizicima vezanim uz proizvodnju i trgovinu električnom energijom. HSE posluje stabilno, eksploatacija ugljena u prva dva mjeseca ove godine je iznad plana, a proizvodnja električne energije iz naših elektrana je nesmetana i pouzdana", rekao je Štokelj.

Projekcije poslovanja HSE grupe pokazuju da bi kompanija mogla početi s povratom sredstava u lipnju, a cilj ostaje da HSE mora učiniti sve što je potrebno kako bi SDH do kraja 2024. mogao odlučiti o povratu svih naknadnih kapitalnih uplata iz 2022. godine. dinamika povrata, međutim, ovisit će o realizaciji planirane proizvodnje hidroelektrana HSE grupe i Termoelektrane Šoštanj, kao i budućim kretanjima cijena električne energije", pojašnjavaju iz HSE-a.

Država je u prosincu provela dokapitalizaciju u dva dijela. Najprije je uplatio 300 milijuna eura, a nakon što je Vlada dala suglasnost na izmjene godišnjeg plana upravljanja SDH-om još 192 milijuna eura. Odluka se temeljila na teškoj financijskoj situaciji HSE-a zbog kombinacije negativnih čimbenika povezanih s energetskom krizom, povijesno niskom hidrologijom ove godine, gašenjem Teša zbog kompresije jednog od dva rudarska polja Premogovnika Velenje i nemogućnost opskrbe dovoljnim količinama lignita, kao i smanjena spremnost poslovnih banaka za dodatnim financiranjem kratkoročnih potreba za likvidnošću.

Tagovi: Holding slovenske elektrarne, slovenski državni holding
PROČITAJ I OVO
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE