GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski članovi Uprave Ine ne žele podnijeti ostavke. Razlog je jasan

Hrvatski članovi Uprave Ine ne žele podnijeti ostavke. Razlog je jasan
INA-MOL-VLADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2022 / 20:30
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Niko Dalić, Barbara Dorić i Darko Markotić - troje hrvatskih članova Uprave Ine dosad nisu podnijeli ostavke, a nema naznaka da će to učiniti i do srijede, 21. rujna, kada će Nadzorni odbor glasati o njihovom razrješenju koje je zatražila Vlada.

Razlog je svima jasan - hrvatski trojac ne želi se odreći ogromnih otpremnina, na koje bi izgubili pravo ako bi sami podnijeli ostavke.

O kojem se točno iznosu radi, teško je reći, ali prema dostupnim podacima, nije teško zaključiti kako je riječ o vrtoglavim iznosima. Prema nekim neslužbenim informacijama koje su objavljene u medijima, članovi Uprave Ine, imali su mjesečnu bruto plaću nešto manju od 80.000 kuna. Uz to, dobivaju i godišnje bonuse.

Jasno je da su u Vladi bijesni zbog ovakvog razvoja događaja, piše Jutarnji list. Jer, već je prošlo nekliko dana nakon što su mađarski članovi uprave Ine podnijeli ostavke. Otpor su pružali i mađarski članovi Uprave, ali se MOL u svojim pritiscima pokazao efikasnijim.

Sasvim je sigurno da premijeru Plenkoviću ne odgovara da se afera oko Ine i dalje valja po medijima. I premijer Plenković i resorni ministar Filipović u nekoliko su navrata jasno poručili kako očekuju ostavke svih članova Uprave Ine, no jasno je da ih hrvatski članovi, barem zasad, nisu poslušali.

U međuvremenu, Nacional piše kako je pet stotina ugovora, dvadesetak spornih i tri dodatne obitelji čije su tvrtke na lukrativnim plinskim aranžmanima Inu oštetile u razmjerima koji se tek počinju nazirati. To je eksplozivni sukus interne istrage u Ini, čije rezultate predstavnici te kompanije planiraju poslati Uskoku u kontekstu potpunog i dubinskog sagledavanja konteksta plinske mega afere.

Uskok bi na temelju tih dokumenata trebao dodatno istražiti jesu li i ti ugovori imali identičnu namjenu kao i oni koje je protagonist te afere Damir Škugor u ime Ine potpisivao s tvrtkama OMS Upravljanje i Plinara istočne Slavonije, odnosno je li bilo još slučajeva naknadne preprodaje Inina plina i je li i u tim slučajevima dio ekstraprofita vraćan prema Škugoru. Zato će hrvatska javnost s velikim zanimanjem iščekivati rezultate te istrage Uskoka.

Izvori bliski Ini Nacionalu su koncem proteklog vikenda otkrili da je plinska mega afera u Ini bila osmišljena minucioznije nego što je to na prvi pogled izgledalo te da su znatno veći razmjeri afere u čijem su središtu dosad bili Damir Škugor, direktor Sektora za trgovinu prirodnim plinom u Ini, Josip Šurjak i Goran Husić, njegovi partneri u kriminalu koji su samo u tom kraku oštetili Inu za milijardu kuna.

Tagovi: Barbara Dorić, Niko Dalić, Darko Markotić, kompanina Ina, kompanija MOL, Damir Škugor, Goran Husić, kriminal u Ini
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE