GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska počela graditi naprednu elektroenergetsku mrežu

Hrvatska počela graditi naprednu elektroenergetsku mrežu
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2020 / 16:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na lokaciji trafostanice Konjsko, uz prigodnu svečanost, započeli su radovi na izgradnji postrojenja za statičku kompenzaciju (SVC). Radi se o postrojenju koje se gradi u sklopu europskog projekta naprednih mreža SINCRO.GRID.

To je najinovativniji projekt Europske komisije u području naprednih mreža i u njemu sudjeluju slovenski i hrvatski operatori prijenosnog i distribucijskog sustava: Hrvatski operator prijenosnog sustava i HEP Operator distribucijskog sustava. Sufinancira se iz Europskog fonda za strateške infrastrukturne projekte u vrijednosti od 40,5 mil. eura, dok njegova ukupna vrijednost iznosi gotovo 90 mil. eura, a ulaganja u Hrvatskoj iznose 200 mil. kuna.

Projektom SINCRO.GRID-a koristit će se napredni tehnički sustavi i algoritmi za upravljanje tokovima snaga u elektroenergetskim sustavima s ciljem poboljšanja kvalitete napona i povećanja prijenosne moći postojećih vodova. Time će TS Konjsko, najveći objekt prijenosne mreže u Dalmaciji, dobiti najsuvremenije postrojenje za statičku kompenzaciju, prvo takvo postrojenje u zemljama u okruženju. Izvođač radova u vrijednosti 105 mil. kuna je Siemens Energy, a udjel hrvatske industrije u investiciji je 65%. Završetak radova se očekuje krajem studenog 2021. godine.

"Ovim postrojenjem u TS Konjsko, Hrvatska će biti prva u Jugoistočnoj Europi koja ima najsuvremenije rješenje za regulaciju visine napona u prijenosnoj mreži. Izuzetno mi je drago da smo HOPS-u pomogli naći jedinstveno 'state-of-the-art' rješenje projektirano isključivo prema potrebama elektroenergetskog sustava Hrvatske. Mi u Siemens Energyju, kao vodećoj svjetskoj kompaniji za energetiku, naprednim tehnološkim rješenjima ćemo nastaviti doprinositi provođenju Strategije Energetskog razvoja Republike Hrvatske", izjavio je tom prigodom Boris Miljavac, predsjednik Uprave Siemensa Energy.

Ostale cjeline projekta SINCRO.GRID na području Hrvatske su uređaj za kompenzaciju u TS Mraclin koji je pušten u pogon u siječnju, uređaj za kompenzaciju TS Melina kraj Rijeke, za koji se završetak radova očekuje krajem 2020. godine i projekt zajedničkog virtualnog kontrolnog centra koji će predstavljati jedinstveno inovativno rješenje u koordiniranoj regulaciji napona na području Hrvatske i Slovenije. Glavna misija kontrolnog centra bit će uklopiti tri uređaja za kompenzaciju jalove energije u obje zemlje u skladan rad.

Uz to, obiđeno je i gradilište nove trafostanice Sućidar u Splitu. Riječ je i projektu u vrijednosti 120 mil. kuna koji zajednički ostvaruju HOPS i HEP ODS i kojim će se dugoročno ostvariti sigurnost opskrbe električnom energijom u Splitu, izvijestio je HEP.

Tagovi: SINCRO.GRID, Trafostanica Konjsko, Siemens Energy, Boris Miljavac, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE