GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska počela graditi naprednu elektroenergetsku mrežu

Hrvatska počela graditi naprednu elektroenergetsku mrežu
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2020 / 16:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na lokaciji trafostanice Konjsko, uz prigodnu svečanost, započeli su radovi na izgradnji postrojenja za statičku kompenzaciju (SVC). Radi se o postrojenju koje se gradi u sklopu europskog projekta naprednih mreža SINCRO.GRID.

To je najinovativniji projekt Europske komisije u području naprednih mreža i u njemu sudjeluju slovenski i hrvatski operatori prijenosnog i distribucijskog sustava: Hrvatski operator prijenosnog sustava i HEP Operator distribucijskog sustava. Sufinancira se iz Europskog fonda za strateške infrastrukturne projekte u vrijednosti od 40,5 mil. eura, dok njegova ukupna vrijednost iznosi gotovo 90 mil. eura, a ulaganja u Hrvatskoj iznose 200 mil. kuna.

Projektom SINCRO.GRID-a koristit će se napredni tehnički sustavi i algoritmi za upravljanje tokovima snaga u elektroenergetskim sustavima s ciljem poboljšanja kvalitete napona i povećanja prijenosne moći postojećih vodova. Time će TS Konjsko, najveći objekt prijenosne mreže u Dalmaciji, dobiti najsuvremenije postrojenje za statičku kompenzaciju, prvo takvo postrojenje u zemljama u okruženju. Izvođač radova u vrijednosti 105 mil. kuna je Siemens Energy, a udjel hrvatske industrije u investiciji je 65%. Završetak radova se očekuje krajem studenog 2021. godine.

"Ovim postrojenjem u TS Konjsko, Hrvatska će biti prva u Jugoistočnoj Europi koja ima najsuvremenije rješenje za regulaciju visine napona u prijenosnoj mreži. Izuzetno mi je drago da smo HOPS-u pomogli naći jedinstveno 'state-of-the-art' rješenje projektirano isključivo prema potrebama elektroenergetskog sustava Hrvatske. Mi u Siemens Energyju, kao vodećoj svjetskoj kompaniji za energetiku, naprednim tehnološkim rješenjima ćemo nastaviti doprinositi provođenju Strategije Energetskog razvoja Republike Hrvatske", izjavio je tom prigodom Boris Miljavac, predsjednik Uprave Siemensa Energy.

Ostale cjeline projekta SINCRO.GRID na području Hrvatske su uređaj za kompenzaciju u TS Mraclin koji je pušten u pogon u siječnju, uređaj za kompenzaciju TS Melina kraj Rijeke, za koji se završetak radova očekuje krajem 2020. godine i projekt zajedničkog virtualnog kontrolnog centra koji će predstavljati jedinstveno inovativno rješenje u koordiniranoj regulaciji napona na području Hrvatske i Slovenije. Glavna misija kontrolnog centra bit će uklopiti tri uređaja za kompenzaciju jalove energije u obje zemlje u skladan rad.

Uz to, obiđeno je i gradilište nove trafostanice Sućidar u Splitu. Riječ je i projektu u vrijednosti 120 mil. kuna koji zajednički ostvaruju HOPS i HEP ODS i kojim će se dugoročno ostvariti sigurnost opskrbe električnom energijom u Splitu, izvijestio je HEP.

Tagovi: SINCRO.GRID, Trafostanica Konjsko, Siemens Energy, Boris Miljavac, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte porasle iznad 43 dolara, trgovci prate smanjenje opskrbe
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle iznad 43 dolara, trgovci prate smanjenje opskrbe
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 43 dolara, potaknute smanjenom opskrbom i nadom u oporavak gospodarstva, iako ulagače i dalje zabrinjava snažan rast broja zaraženih koronavirusom u SAD-u.
Sirovina u Rafineriju ulja Modriča ponovo stiže željeznicom
ŽELJEZNICA
Sirovina u Rafineriju ulja Modriča ponovo stiže željeznicom
MODRIČA - Rafinerija ulja Modriča obnovila je saobraćajnu infrastrukturu, te omogućila snabdjevanje sirovinom Rafinerije putem željezničkog teretnog saobraćaja.
Njemačka donijela zakon o napuštanju ugljena i zatvaranju nuklearki
ODLUKE
Njemačka donijela zakon o napuštanju ugljena i zatvaranju nuklearki
BERLIN - Njemački parlament Bundestag donio je zakon o napuštanju ugljena kao goriva u energetici, prema kojemu bi se najkasnije do 2038. zaustavila sva postrojenja za proizvodnju energije iz ugljena i drugih fosilnih goriva, a nuklearne elektrane bi se trebale zatvoriti do 2022. godine.
Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga tjedna porasle više od 4 posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga tjedna porasle više od 4 posto
LONDON - Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna porasle više od 4 posto jer su ulagače ohrabrile naznake oporavka globalnog gospodarstva od koronakrize, što će dovesti i do jačanja potražnje za 'crnim zlatom'.
Zabrinutost zbog širenja zaraze potisnula cijene nafte ispod 43 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Zabrinutost zbog širenja zaraze potisnula cijene nafte ispod 43 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 43 dolara pod pritiskom novog vala zaraze koronavirusom u SAD-u, koji bi, kako strahuju ulagači, mogao omesti oporavak potražnje za energentima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE