GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska među zemljama EU-a s najnižim cijenama plina za kućanstva

Hrvatska među zemljama EU-a s najnižim cijenama plina za kućanstva
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2022 / 17:12
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Rast cijena plina za kućanstva u EU snažno je ubrzao u prvoj polovini godine zbog skoka veleprodajnih cijena u okruženju ruske invazije na Ukrajinu, a Hrvatska je u skupini zemalja s najnižim cijenama, pokazuju podaci Eurostata.

Prosječna cijena struje za kućanstva u EU u prvoj je polovini ove godine porasla za 15 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, dosegnuvši 25,3 eura za 100 kilovatsati, objavio je Eurostat.

U drugoj polovini prošle godine bila je porasla za 11,3 posto.

Prosječna cijena plina bila je pak u razdoblju od siječnja do lipnja za 34,4 posto viša nego u istom prošlogodišnjem razdoblju i iznosila je 8,6 eura za 100 kilovatsati. U drugoj polovini prošle godine porasla je nešto više od 11 posto.

Veleprodajne cijene električne energije i prirodnog plina znatno su porasle u cijeloj EU, navodi se u izvješću Eurostata.

Europu je prošle jeseni uzdrmala plinska kriza budući da je opskrbu prenapregnuo val potražnje, pokrenut oporavkom gospodarstva od koronakrize i niskom razinom zaliha na početku sezone grijanja.

Ubrzani rast cijena u prvoj polovini ove godine ponajprije je posljedica viših troškova energije i opskrbe, na koje je utjecala trenutna geopolitička situacija, ruska vojna agresija u Ukrajini, ocijenili su u statističkom uredu.

Udio poreza i nameta u računima za potrošnju plina i struje znatno je pak smanjen zahvaljujući državnim subvencijama i naknadama kojima su vlade nastojale kućanstvima ublažiti udar viših računa za potrošnju energije.

U cijenama struje njihov je udio u usporedbi s prvim polugodištem 2021. smanjen za 15,5 postotnih bodova, na 24 posto, a u cijenama plina smanjio se s 36 na 27 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Pet iznimaka

Najviše je u prvih šest mjeseci 2022. poskupjela struja za kućanstva u Češkoj i Latviji, za 62 odnosno 59 posto, prema cijenama iskazanima u domaćoj valuti u koje su uključeni svi nameti, objavio je Eurostat.

Slijedi Danska, s rastom cijena za 57 posto.

U Hrvatskoj su kućanstva u prvoj polovini godine struju u prosjeku plaćala 13,54 eura za 100 kilovatsati, što je gotovo pet posto više nego u istom razdoblju 2021. godine.

Nižu cijenu struje nego u prvoj polovini 2021. plaćala su samo kućanstva u Nizozemskoj, Sloveniji, Poljskoj, Portugalu i Mađarskoj.

U Nizozemskoj bila je niža za 54 posto, u Sloveniji za 16 posto, a u Poljskoj za tri posto, zahvaljujući državnim subvencijama i naknadama.

Jeftiniju struju plaćala su i kućanstva u Portugalu, za jedan posto u odnosu na isto razdoblje lani. U istom postotku pojeftinila je i struja za kućanstva u Mađarskoj, gdje su cijene regulirane, navodi Eurostat.

Najnižu prosječnu cijenu struje koja uključuje sve poreze i namete, izraženu u eurima, plaćala su kućanstva u Nizozemskoj, od 5,9 eura za 100 kilovatsati. Slijede Mađarska i Bugarska gdje je stajala 9,5 odnosno 10,9 eura.

Najvišu cijenu struje, izraženu u eurima, plaćala su danska i belgijska kućanstva, od 45,6 odnosno 33,8 eura za 100 kilovatsati. Blizu su i Njemačka i Italija, gdje ih je u prosjeku stajala 32,8 odnosno 31,2 eura, navodi Eurostat.

Jeftini plin u Hrvatskoj

Kućanstva u 23 od 24 zemlje EU-a, za koje su bili dostupni podaci, znatno su skuplje plaćala plin u prvoj polovini ove godine nego u istom razdoblju 2021. godine, uglavnom zbog rasta troškova energije, navodi se u izvješću.

Plin je za kućanstva blago pojeftinio samo u Mađarskoj, gdje su cijene regulirane, u prosjeku za 0,5 posto, na 2,9 eura za 100 kilovatsati, što je ujedno najniža cijena u EU, navodi se u izvješću.

Hrvatska je, uz Mađarsku i Latviju, u skupini zemalja s najnižom prosječnom cijenom plina za kućanstva, izraženom u eurima, od 4,1 eura za 100 kilovatsati, višom za 9,6 posto nego u prvoj polovini prošle godine.

U Latviji iznosila je 4,6 eura.

Daleko su najviše skočili računi za plin kućanstvima u Estoniji, gdje su bili dva i pol puta veći nego u prvoj polovini prošle godine, kada se uključe svi nameti.

Snažno je porasla i cijena plina za kućanstva u Litvi i Bugarskoj, gdje je više nego udvostručena u usporedbi s istim razdobljem u 2021.

Najvišu su cijenu plina plaćala kućanstva u Švedskoj, u prosjeku 22,2 eura za 100 kilovatsati Slijede Danska i Nizozemska sa 16 odnosno 12,9 eura za 100 kilovatsati.

Cipar, Malta i Finska ne objavljuju podatke o cijenama prirodnog plina za sektor kućanstva, napominje Eurostat.

Tagovi: cijene plina, plin, plin za kućanstva, električna energija
PROČITAJ I OVO
Više od trećine domaćinstava u Srbiji smanjilo potrošnju struje u februaru
STRUJA
Više od trećine domaćinstava u Srbiji smanjilo potrošnju struje u februaru
BEOGRAD - Više od trećine domaćinstava u Srbiji smanjilo je potrošnju struje u februaru u odnosu na isti mesec prethodne godine, čime su ostvarili popust za racionalnu potrošnju električne enegije, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.
Manji strah od bankarske krize podigao cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Manji strah od bankarske krize podigao cijene nafte
LONDON - Cijene nafte napokon su porasle na svjetskim tržištima u utorak, a to se može pripisati smanjenim strahovima od bankarske krize.
OMV Petrom povećao dividendu
DIVIDENDA
OMV Petrom povećao dividendu
BUKUREŠT - Izvršni odbor OMV Petrom predložio je raspodjelu dividende za financijsku 2022. godinu, onu koja je već najavljena 2. veljače 2023., u bruto iznosu od 0,0375 RON po dionici.
EU i opskrba plinom: Donesena važna odluka
PLIN
EU i opskrba plinom: Donesena važna odluka
BRUXELLES - Europska komisija predložila je danas produljenje mjera za smanjenje potražnje za plinom za još godinu dana, s ciljem da se Europi omogući da prebrodi sljedeću zimu.
Vujnovac: Planiramo graditi mini LNG terminal
INVESTICIJE
Vujnovac: Planiramo graditi mini LNG terminal
ZAGREB - "Sa strateškim partnerom razmatramo nekoliko lokacija, međutim za početak čekamo informaciju hoće li LNG Hrvatska izgraditi small-scale terminal u Gaženici u Zadru."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE