GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HROTE: 19 ponuda za tržišne premije za poticanje proizvodnje struje iz OIE

HROTE: 19 ponuda za tržišne premije za poticanje proizvodnje struje iz OIE
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2022 / 16:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) izvijestio je u četvrtak da je na natječaj za tržišne premije za poticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije (OIE) zaprimljeno ukupno 19 ponuda, a ukupna priključna snaga iz tih ponuda iznosi 150 megavata (MW).

HROTE je javni natječaj za dodjelu tržišne premije u svrhu poticanja proizvodnje električne energije iz OIE i visokoučinkovitih kogeneracija raspisao 17. lipnja, a bio je otvoren do 4. srpnja.

Od zaprimljenih 19 ponuda, kako navode iz HROTE-a, pet ih je za sunčane elektrane (ukupna priključna snaga 12.996 kilovata - kW), tri za hidroelektrane (ukupna priključna snaga 5.350 kW), tri za vjetroelektrane (ukupna priključna snaga 113.000 kW), sedam za elektrane na bioplin (ukupna priključna snaga 8.740 kW) i jedna za geotermalnu elektranu (inovativna tehnologija) - priključna snaga 10.000 MW.

Ukupna priključna snaga iz tih ponuda iznosi 150.086 kW (150 MW).

Iz HROTE-a navode kako će sukladno propozicijama natječaja Povjerenstvo za otvaranje, provjeru i evidentiranje ponuda u roku od 30 dana evaluirati pristigle ponude i donijeti odluku o odabiru najpovoljnijih ponuditelja, među onima koji su zadovoljili sve formalne uvjete, s obrazloženjem razloga za odabir najpovoljnijih ponuditelja, odnosno obrazloženjem razloga zbog kojih nisu odabrane pojedine ponude.

"Važno je naglasiti da se najpovoljnijim ponuditeljima smatraju sudionici natječaja čija je ponuđena referentna vrijednost manja ili jednaka maksimalnoj referentnoj vrijednosti iskazanoj u natječaju i koji su ponudili najnižu referentnu vrijednost, a sve u granicama raspoložive kvote za pojedine grupe proizvodnih postrojenja kako je propisano natječajnim odredbama i u skladu s najboljim interesima investitora", ističe se u priopćenju HROTE-a.

Tagovi: Hrvatski operator tržišta energije, obnovljivi izvori energije, solarna energija, energija vjetra, elektrane na bioplin
PROČITAJ I OVO
Habeck: U Njemačkoj neće biti isključenja struje
STRUJA
Habeck: U Njemačkoj neće biti isključenja struje
BERLIN - Za nadolazeću zimu Njemačka proizvodi dovoljno električne energije ne samo za domaće potrebe, već i za izvoz u Francusku, izjavio je u četvrtak ministar gospodarstva Robert Habeck.
Cijene nafte porasle prema 78 dolara, trgovci očekuju oporavak kineske potražnje
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 78 dolara, trgovci očekuju oporavak kineske potražnje
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 78 dolara, poduprte nadom da će ublažavanje mjera suzbijanja covida u Kini oživjeti potražnju i kašnjenjem pošiljki ruske nafte zbog zastoja u Bosporu.
Rheinmetall gradi u Južnoafričkoj Republici tvornicu solarnih panela
INVESTICIJE
Rheinmetall gradi u Južnoafričkoj Republici tvornicu solarnih panela
BERLIN - Njemački proizvođač oružja Rheinmetall planira u Južnoafričkoj Republici izgraditi prvu tvornicu fotonaponskih sustava kako bi omogućio redovnu opskrbu električnom energijom, rekao je u četvrtak direktor ogranka.
Turska želi nižu uvoznu cijenu ruskog plina za 25 posto
PLIN
Turska želi nižu uvoznu cijenu ruskog plina za 25 posto
NEW YORK - Predstavnici Turske planiraju razgovarati s ruskim izaslanstvom u Ankari o popustu na cijenu plina iz Rusije za više od 25 posto, javlja Bloomberg pozivajući se na neimenovane visoke turske dužnosnike.
Rosneft zbog Njemačke izgubio gotovo 900 milijuna dolara
GUBICI
Rosneft zbog Njemačke izgubio gotovo 900 milijuna dolara
MOSKVA - Ruska državna naftna kompanija Rosneft objavila je da je u trećem kvartalu ove godine izgubila 889 milijuna dolara (845 milijuna eura) zbog odluke njemačkih vlasti da privremeno preuzmu kontrolu nad svojim podružnicama i rafinerijama u Njemačkoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE