GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HOPS demantira da se u TS Ernestinovo dogodio kvar

HOPS demantira da se u TS Ernestinovo dogodio kvar
DEMANTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2021 / 23:05
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) demantirao je u četvrtak napise u pojedinim medijima da se u trafostanici Ernestinovo pokraj Osijeka prije tri tjedna dogodio kvar koji je mogao cijelu Europu baciti mrak, objašnjavajući kako je ispravnim djelovanjem relejne zaštite od preopćenja u TS Ernestinovo došlo do isključenja prekidača u spojnom polju koji povezuje glavne sabirnice u toj trafostanici.

“Uslijed neplaniranih visokih tokova električne energije s jugoistoka prema zapadu Europe 8. siječnja 2021. godine u 14,04 sati došlo je do isključenja visokonaponskog prekidača u TS Ernestinovo ispravnim djelovanjem zaštite od preopterećenja. Pri tom se lančanom reakcijom dogodio niz isključenja dalekovoda na području Srbije, Rumunjske i Hrvatske, koji je u konačnici doveo do podjele europskog elektroenergetskog sustava na dva dijela”, navode iz HOPS-a u informaciji o poremećaju u elektroenergetskom sustavu kontinentalne Europe 8. siječnja ove godine.

Ističu da je operativno osoblje HOPS-a ponovno povezalo dva razdvojena europska sinkrona područja uklapanjem isključenog prekidača u TS Ernestinovo sat vremena nakon trenutka razdvajanja.

“Europski elektroenergetski sustav pripremljen je za ovakve i slične poremećaje te je sposoban brzim djelovanjem regulacijskih i zaštitnih sustava ograničiti djelovanje poremećaja i tako spriječiti prekide u opskrbi električnom energijom”, ističu iz HOPS-a.

Nije prijetio potpuni ili ograničeni raspad sustava
Također navode da europskom elektroenergetskom sustavu ni u jednom trenutku nije prijetio potpuni ili ograničeni raspad koji bi prekinuo opskrbu električnom energijom u Europi.

Iz HOPS-a ističu da se uzroci, kronologija i posljedice poremećaja istražuju na europskoj razini te se konačno izvješće očekuje u predviđenom roku od šest mjeseci.

HOPS aktivno sudjeluje u analizi događaja s kolegama iz drugih europskih operatora prijenosnog sustava, te je član posebne stručne grupe koja je pripremila priopćenje za javnost objavljeno na internetskim stranicama udruženja europskih operatora prijenosnih sustava ENTSO-E.

Naime, ENTSO-E je prvu informaciju o događaju 8. siječnja objavio taj dan, dopunjeno priopćenje sa zemljopisnim pregledom i vremenskim slijedom 15. siječnja, a prije dva dana i detaljnije priopćenje s obzirom da je analiziran dio podataka u pokušaju rekonstrukcije pojedinosti tog događaja.

“Trenutno objavljeno priopćenje rezultat je zajedničke analize operatora prijenosnih sustava, uz napomenu kako su ‘svi izračuni i detalji o redoslijedu događaja još uvijek predmet konačne istrage i podložni su mogućim promjenama'”, stoji u priopćenju HOPS-a.

Tagovi: HOPS, Hrvatski operator prijenosnog sustava, TS Ernestinovo, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE