GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HERA: Nije bilo zloporabe PPD-a

HERA: Nije bilo zloporabe PPD-a
TVRDNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2023 / 21:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Mađarski regulatorni ured za energetiku kaznio je hrvatski PPD kaznom od 500 milijuna forinti, odnosno 1,35 milijuna eura, jer je zaključio da je kriv za ponašanje koje je moglo dovesti do tržišne manipulacije.

Naime, PPD se povukao iz dražbe za zakup kapaciteta usluga transporta prirodnog plina u smjeru Austrija-Mađarska. Za trajanja dražbe cijena je drastično narasla i na kraju je 50 posto kapaciteta, koje je trebao uzeti PPD, ostalo nezakupljeno. Hrvatski plinski stručnjaci su bez komentara, a dio oporbe sumnja da iza svega stoji ruski Gazprom, piše N1 televizija.

Pojavila se sumnja da je PPD podizao cijenu zakupa na dražbi i onda se povukao. Mađari su pomislili na tržišnu manipulaciju, a PPD sve negira.

Tijekom sporne aukcije cijena transporta plina narasla je na PPD-u neprihvatljive razine te je PPD pronašao alternativni jeftiniji transportni pravac, iz Slovačke i povukao se iz aukcije. PPD je zatim prevezao istu količinu plina, za koju se nadmetao na aukciji, ali alternativnim, jeftinijim pravcem.

Na dražbi, koja se odvijala od 17. do 26. siječnja 2022., stvorena je umjetna razina cijene, smatrali su mađarski regulatori. Jer se u 37. krugu kompanija Pavla Vujnovca povukla umjesto da je zakupila 50 posto kapaciteta, što Mađari pokazuju i grafikonom. Oporbeni Mostovac kaže – priču se može ovako tumačiti.

“Tako da je Prvo plinarsko društvo zapravo sprečavalo Mađarsku u kupnji neruskog plina po nalogu ruske državne firme Gazproma. Ovo je mega skandal o kojem će se morati očitovati Andrej Plenković jer je PPD financirao HDZ, ali i neke druge aktere na sceni poput Domovinskog pokreta”, rekao je Nikola Grmoja, potpredsjednik Mosta.

Kada bi to bilo istina, tada bi Hrvatska imala veliki problem zbog “de facto” monopola koji PPD ima u Hrvatskoj, tvrdi Sandra Benčić iz stranke Možemo.

“Nitko od nas ne može naravno znati jesu li oni tu učinili namjerno ili nisu. Jasno je da su Mađari išli na utvrđivanje efekta upravo zato jer bi bilo teže dokazat namjeru. Međutim do tog efekta je došlo i oni će kaznu morati platiti.”

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) nam kaže da u Hrvatskoj nikada nisu utvrđene takve zlouporabe, a PPD uvjerava da sve što su radili u Mađarskoj je bilo po tržišnim principima.

Dakle, stav PPD-a je da nema govora o manipuliranju tržištem već o odabiru najjeftinijeg izbora u duhu legalne tržišne konkurencije. Takvu optimizaciju PPD, ali i drugi sudionici zajedničkog europskog tržišta, provode na dnevnoj razini prevozeći plin između europskih država, s ciljem minimiziranja troškova i komercijalne optimizacije.

Odluka je objavljena prije tri dana, a PPD u roku od 15 mora platiti kaznu. To će i učinit, ali se i žaliti. Poručuju i da se radi o neuobičajeno visokoj kazni za takvu vrstu prekršaja, kao i da dosad nisu bili u sličnoj situaciji.

Tagovi: Gazprom, Hrvatska energetska regulatorna angencija, Prvo plinarsko društvo, PPD, GERA
PROČITAJ I OVO
Vlada odgovorila na novu MOL-ovu arbitražu: Postojala je prijetnja da vrtići i bolnice ostanu bez plina
ODGOVOR
Vlada odgovorila na novu MOL-ovu arbitražu: Postojala je prijetnja da vrtići i bolnice ostanu bez plina
ZAGREB - Vlada je u vrijeme najveće energetske krize poduzimala mjere za sigurnost opskrbe plinom građana u skladu sa zakonskim odredbama, poručili su u subotu iz Vlade odgovarajući na MOL-ovo pokretanje arbitraže protiv Hrvatske zbog mjera nametnutih tržištu plina 2022. i 2023. godine.
MOL pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske zbog mjera nametnutih tržištu plina
ARBITRAŽA
MOL pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske zbog mjera nametnutih tržištu plina
BUDIMPEŠTA – MOL potvrđuje da je pokrenuo arbitražu protiv Republike Hrvatske zbog nadoknade štete proizašle iz mjera koje je Hrvatska nametnula tržištu plina 2022. i 2023.
Što je dovelo do strujnog kolapsa na Balkanu?
SLUŽBE ISTRAŽUJU
Što je dovelo do strujnog kolapsa na Balkanu?
PODGORICA / ZAGREB - Crnogorski dužnosnici tvrde da je uzrok regionalnog kvara u elektroenergetskom sustavu posljedica velikog opterećenja i porasta dnevne potrošnje te visokih temperatura, a da će međunarodna istraga službene Europske udruge operatora prijenosnih sustava utvrditi odakle su problemi počeli.
Europska komisija odobrila njemačke subvencije za cjevovode za vodik
VODIK
Europska komisija odobrila njemačke subvencije za cjevovode za vodik
BRUXELLES - Europska komisija dala je Njemačkoj dozvolu da uloži oko 3 milijarde eura u svoju vodikovu infrastrukturu za izgradnju dalekovoda.
SOA se uključila u priču oko nestanka struje
ISTRAGA
SOA se uključila u priču oko nestanka struje
ZAGREB - Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) uključila se u istragu oko kolapsa sustava zbog čega električne energije nije bilo par sati u Dalmaciji, ali i susjednoj BiH, Crnoj Gori i Albaniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE