GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HERA: Nije bilo zloporabe PPD-a

HERA: Nije bilo zloporabe PPD-a
TVRDNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2023 / 21:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Mađarski regulatorni ured za energetiku kaznio je hrvatski PPD kaznom od 500 milijuna forinti, odnosno 1,35 milijuna eura, jer je zaključio da je kriv za ponašanje koje je moglo dovesti do tržišne manipulacije.

Naime, PPD se povukao iz dražbe za zakup kapaciteta usluga transporta prirodnog plina u smjeru Austrija-Mađarska. Za trajanja dražbe cijena je drastično narasla i na kraju je 50 posto kapaciteta, koje je trebao uzeti PPD, ostalo nezakupljeno. Hrvatski plinski stručnjaci su bez komentara, a dio oporbe sumnja da iza svega stoji ruski Gazprom, piše N1 televizija.

Pojavila se sumnja da je PPD podizao cijenu zakupa na dražbi i onda se povukao. Mađari su pomislili na tržišnu manipulaciju, a PPD sve negira.

Tijekom sporne aukcije cijena transporta plina narasla je na PPD-u neprihvatljive razine te je PPD pronašao alternativni jeftiniji transportni pravac, iz Slovačke i povukao se iz aukcije. PPD je zatim prevezao istu količinu plina, za koju se nadmetao na aukciji, ali alternativnim, jeftinijim pravcem.

Na dražbi, koja se odvijala od 17. do 26. siječnja 2022., stvorena je umjetna razina cijene, smatrali su mađarski regulatori. Jer se u 37. krugu kompanija Pavla Vujnovca povukla umjesto da je zakupila 50 posto kapaciteta, što Mađari pokazuju i grafikonom. Oporbeni Mostovac kaže – priču se može ovako tumačiti.

“Tako da je Prvo plinarsko društvo zapravo sprečavalo Mađarsku u kupnji neruskog plina po nalogu ruske državne firme Gazproma. Ovo je mega skandal o kojem će se morati očitovati Andrej Plenković jer je PPD financirao HDZ, ali i neke druge aktere na sceni poput Domovinskog pokreta”, rekao je Nikola Grmoja, potpredsjednik Mosta.

Kada bi to bilo istina, tada bi Hrvatska imala veliki problem zbog “de facto” monopola koji PPD ima u Hrvatskoj, tvrdi Sandra Benčić iz stranke Možemo.

“Nitko od nas ne može naravno znati jesu li oni tu učinili namjerno ili nisu. Jasno je da su Mađari išli na utvrđivanje efekta upravo zato jer bi bilo teže dokazat namjeru. Međutim do tog efekta je došlo i oni će kaznu morati platiti.”

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) nam kaže da u Hrvatskoj nikada nisu utvrđene takve zlouporabe, a PPD uvjerava da sve što su radili u Mađarskoj je bilo po tržišnim principima.

Dakle, stav PPD-a je da nema govora o manipuliranju tržištem već o odabiru najjeftinijeg izbora u duhu legalne tržišne konkurencije. Takvu optimizaciju PPD, ali i drugi sudionici zajedničkog europskog tržišta, provode na dnevnoj razini prevozeći plin između europskih država, s ciljem minimiziranja troškova i komercijalne optimizacije.

Odluka je objavljena prije tri dana, a PPD u roku od 15 mora platiti kaznu. To će i učinit, ali se i žaliti. Poručuju i da se radi o neuobičajeno visokoj kazni za takvu vrstu prekršaja, kao i da dosad nisu bili u sličnoj situaciji.

Tagovi: Gazprom, Hrvatska energetska regulatorna angencija, Prvo plinarsko društvo, PPD, GERA
PROČITAJ I OVO
Od danas poskupljuju sve vrste goriva
CIJENE GORIVA
Od danas poskupljuju sve vrste goriva
TAGREN - Poskupjele su sve vrste goriva, nove cijene na snazi su od danas.
Cijene nafte stagniraju, Rusija ublažila zabranu izvoza goriva
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stagniraju, Rusija ublažila zabranu izvoza goriva
MOSKVA - Cijene nafte zadržale su se iznad razine od 93 dolara nakon što je Rusija ublažila zabranu izvoza dizela, a američka središnja banka raspirila zabrinutost za potražnju porukom da nije završila s podizanjem kamatnih stopa.
Cijene nafte blago pale nakon tri tjedna rasta
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blago pale nakon tri tjedna rasta
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago pale, nakon tri tjedna rasta, jer će zbog visoke inflacije kamatne stope središnjih banaka ostati povišene dulje nego što se očekivalo, što će usporiti rast gospodarstava, a time i potražnje za "crnim zlatom".
Koruška protiv izgradnje nove nuklearne elektrane u Krškom
PROTIVLJENJE
Koruška protiv izgradnje nove nuklearne elektrane u Krškom
KLAGENFURT - Guverner Koruške Peter Kaiser najavio je da će slovenskom političkom vrhu uputiti prosvjed protiv izgradnje nove nuklearne elektrane u Krškom. "Neodgovorno ponašanje Slovenije" kritizirao je i regionalni vijećnik Sebastian Schuschnig.
Od 1. novembra gas skuplji 10%
GAS
Od 1. novembra gas skuplji 10%
BEOGRAD - Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović rekao je danas da sve one koji se greju na gas od novembra očekuje poskupljenje tog energenta, ali da neće biti veće od deset odsto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE