GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HERA naložila Plinari Zagreb da hitno uključi nove kupce

HERA naložila Plinari Zagreb da hitno uključi nove kupce
NALOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2022 / 09:38
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Više od deset tisuća kućanstava i dalje je na čekanju kod zagrebačke Gradske plinare - Opskrba (GPZO) sa zahtjevom da postanu njezini kupci plina, piše u subotu Jutarnji list.

Podsjećaju da je GPZO-u po "sili zakona" dužan preuzeti kupce koji se iz komercijalne vraćaju u javnu uslugu opskrbe plinom.

"Ne možemo sve pristigle zahtjeve tako brzo obraditi. U završnim smo razgovorima s Vladom da se ova situacija razriješi", poručili su iz GPZO-a čija je uprava ljetos, kada je postalo jasno da će se zbog rasta cijena plina, a u nabavi na globalnom tržištu troškovi kupnje postali su za plinare veći i do 600 posto, upozorila da neće moći primiti kućanstva koja će zbog očekivanog rasta cijena u komercijalnoj zatražiti prijelaz u javnu uslugu.

Očekivani trošak primanja novih kupaca uprava GPZ-a, predvođena Jeronimom Tomasom, procijenila je ljetos na 100 milijuna eura.

Nakon ljetošnjeg apela GPZO-a reagirala je Hrvatska energetska regulatorna agencija. Prvo je 9. rujna HERA javno upozorila GPZ da je u obvezi primiti kupce koji se vraćaju u javnu uslugu, da bi 14. rujna izdala i nalog GPZ-u da to učini s pripadajućim rokovima koji su, međutim, već istekli.

Naime, Agencija je naložila GPZO-u da se zahtjevi kućanstava koji su im stigli do 14. rujna odmah stave u obradu i pokrene postupak promjene opskrbljivača, a zahtjevi koji su im stigli nakon 14. rujna obrade najkasnije do 19. rujna.

U svakom slučaju, žurba je jasna, kućanstva ne smiju ostati bez grijanja i tople vode 1. listopada, kada bi trebali prijeći na javnu uslugu. U osvrtu na spomenuti nalog HERA-e iz GPZ-a su nam ponovili da se radi o prekratkim rokovima i ponudili rješenje.

S relevantnim institucijama dogovaramo rješenje da se svi ti kupci tehnički prebace na GPZO do 1. listopada i da se za njih osiguraju dodatne količine plina sukladno novoj Uredbi Vlade - naveli su u GPZ-u, piše novinar Jutarnjeg lista Vedran Marjanović.

Tagovi: Gradska plinaa opskba, Hrvatska energetska regulatorna agencija, plin
PROČITAJ I OVO
Uniper tuži Gazprom zbog prekida isporuke plina
TUŽBA
Uniper tuži Gazprom zbog prekida isporuke plina
BERLIN - Ruski energetski div Gazprom morat će se braniti pred međunarodnim arbitražnim sudom u Stockholmu zbog obustave isporuke plina Njemačkoj. Tužbu je podnijela njemačka energetska kompanija Uniper, gdje tvrde da su zbog toga dosad pretrpjeli 11,6 milijardi eura štete. Uniperu je prijetio bankrot i morala ga je spašavati njemačka vlada.
Naznake tijesne opskrbe podigle cijene nafte iznad 85 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Naznake tijesne opskrbe podigle cijene nafte iznad 85 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 85 dolara, potaknute naznakama tijesne opskrbe, slabijim dolarom i očekivanjima oporavka kineske potražnje.
Redukcije struje u Francuskoj gase hitne telefonske pozive
POSLJEDICE
Redukcije struje u Francuskoj gase hitne telefonske pozive
PARIZ – Pozivanje hitnih službi telefonom možda neće biti moguće u dijelovima Francuske ako ove zime bude dužih nestanaka struje, rekla je danas Christel Heidemann, voditeljica telekom operatera Orange.
Prvostupanjski sud Europske unije odbio austrijsku tužbu zbog mađarske nuklearne elektrane
PRESUDA
Prvostupanjski sud Europske unije odbio austrijsku tužbu zbog mađarske nuklearne elektrane
ZAGREB - Opći sud EU odbio je danas žalbu Austrije na odluku Europske komisije iz 2017. da odobri proširenje nuklearne elektrane u mađarskom Paksu, koju financijski podupire Rusija.
Habeck: Njemačka napušta Ugovor o energetskoj povelju, prepreka je promjenama
POTEZI
Habeck: Njemačka napušta Ugovor o energetskoj povelju, prepreka je promjenama
BERLIN – Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck najavio je danas da će se njegova zemlja povući iz Ugovora o energetskoj povelji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE