GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HEP-u suglasnost za ugovaranje srednjoročnih okvirnih linija do milijardu kuna

HEP-u suglasnost za ugovaranje srednjoročnih okvirnih linija do milijardu kuna
VLADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2020 / 11:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada je u četvrtak dala suglasnost Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) da s pet banaka sklopi višenamjenske srednjoročne neobvezujuće limite/okvire i okvirni sporazum o financiranju u ukupnom iznosu do milijardu kuna, odnosno po 200 milijuna kuna sa svakom bankom.

HEP je dobio suglasnost da te neobvezujuće limite/okvire odnosno okvirni sporazum o financiranju sklopi s Erste&Steiermarkische bankom, OTP bankom, Raiffeisenbank Austria (RBA), Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) i Privrednom bankom Zagreb (PBZ).

"HEP će neobvezujuće limite/okvire i okvirni sporazum o financiranju koristiti za višenamjensko financiranje redovnog poslovanja te je obvezan otplaćivati sve svoje obveze po zaduženju do konačne otplate bez terećenja državnog proračuna, što je u ovom slučaju važno", rekao je na sjednici Vlade ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Naime, kako se navodi u obrazloženju odluke, ugovaranje tih limita/okvira i okvirnog sporazuma nema utjecaj na državni proračun, s obzirom da oni ne sadrže komponentu državnog jamstva, već se odobravaju na temelju samostalne ocjene kreditnog profila/rizika HEP-a te se radi o neobvezujućem ugovornom dokumentu, čija će realizacija isključivo ovisiti o potrebama HEP-a i mogućnostima banaka za plasman u datom trenutku.

HEP prakticira ugovaranje srednjoročnih okvirnih linija s domaćim bankama od 2013. godine, što je pokrenuto kao mjera radi sprečavanja pada kreditnog rejtinga te kompanije, a što se godinama pokazalo kao dobra praksa i sa strane gledišta rejting agencija na HEP, kao i samo poslovanje HEP-a, ocjenjuje se u obrazloženju.

U proteklom je razdoblju, od 2013. do 2020. godine, HEP te neobvezujuće okvirne linije koristio isključivo za dokumentarne poslove tj. izdavanje svih vrsta garancija za potrebe matične tvrtke i članica HEP grupe. Osim izdavanja svih vrsta garancija, HEP iz okvira može koristiti i financijske proizvode kao što su akreditivi, pisma namjere te kratkoročni krediti.

HEP održava rezervu likvidnosti na razinama od milijardu do 1,3 milijarde kuna u svrhu kvalitetnijeg upravljanja likvidnošću na razini HEP grupe. U skladu s tim, a u svrhu redovnog i nesmetano odvijanje poslovnih aktivnosti, osobito vezano uz osiguranje limita za izdavanje svih vrsta garancija (ponudbenih, platežnih, činidbenih), Uprava HEP-a je krajem studenoga prošle godine, a zbog isteka postojećih linija/limita/okvira koje je imao ugovorene, pokrenuo postupak ugovaranja novih.

Zaprimio je pet obvezujućih ponuda, u skladu s traženim parametrima, kao što su rok važenja ugovora od tri godine, mogućnost korištenja različitih financijskih instrumenata (kratkoročni krediti, izdavanje svih vrsta bankovnih garancija, pisama namjere i otvaranje akreditiva), neobvezujući karakter ugovora (za HEP i banku) u trenutku zaključivanja, itd.

Uprava HEP-a je 23. siječnja donijela odluke kojima odobrava sklapanje tih limita/okvira i okvirnog sporazum, a 28. siječnja s tim se suglasio i Nadzorni odbor kompanije.

Ugovaranjem se omogućava kontinuirano osiguranje rezervi likvidnosti za redovno obavljanje poslovnih aktivnosti te izdavanje svih vrsta garancija, u cilju smanjenja rizika od neodržavanja kreditnog rejtinga, uklanjanja rizika refinanciranja na godišnjoj razini, te brze realizacije i odgovaranja na potrebe ovisnih društava, navodi se u obrazloženju odluke.

Tagovi: Hrvatska elektroprivreda, OTP banka, Raiffeisen, Hrvatska poštanska banka, Privredna banka Zagreb
PROČITAJ I OVO
Skupština dioničara Janafa donijela odluku o isplati dividende
DIVIDENDA
Skupština dioničara Janafa donijela odluku o isplati dividende
ZAGREB - Dioničari Jadranskog naftovoda (Janaf) na godišnjoj skupštini u srijedu su donijeli odluku o isplati dividende od 30,95 eura po dionici, a pravo na dividendu stječu dioničari koji će na kraju trgovinskog dana 31. srpnja 2024. godine biti upisani u registar SKDD-a kao vlasnici dionica.
Vrlo dobri rezultati norveškog Equinora
DOBRA GODINA
Vrlo dobri rezultati norveškog Equinora
OSLO - Norveška naftna i plinska tvrtka Equinor izvijestila je u srijedu o skoku prihoda u drugom tromjesečju zahvaljujući poskupljenju nafte koje je nadoknadilo znatno niže cijene plina u Europi.
Studija: Europa ima dovoljno zemlje za održivo širenje obnovljivih izvora energije
OIE
Studija: Europa ima dovoljno zemlje za održivo širenje obnovljivih izvora energije
BRUXELLES - Studija pokazuje da Europa ima dovoljno zemlje za održivo širenje obnovljivih izvora energije Europa ima dovoljno zemlje da proširi projekte solarne energije i energije vjetra bez ugrožavanja proizvodnje hrane ili prirode, prema novoj analizi Europskog ureda za okoliš (EEB) objavljenoj danas.
IJF: Treba nam porez na ugljik, previše smo ovisni o fosilnim gorivima
ZNANOST
IJF: Treba nam porez na ugljik, previše smo ovisni o fosilnim gorivima
ZAGREB - U zelenim politikama Hrvatska nije dobar EU učenik. Dok zajednica europskih zemalja nalaže klimatsku neutralnost do 2050. te smanjenje emisija štetnih plinova za 55 posto do 2030., odnosno manju ovisnost o velikom zagađivaču – fosilnom gorivu – Hrvatska ga se objeručke drži.
Mađarska će blokirati novac EU-a dok Ukrajina ne dopusti prolaz ruske nafte
ODLUKE
Mađarska će blokirati novac EU-a dok Ukrajina ne dopusti prolaz ruske nafte
BUDIMPEŠTA - Mađarska će blokirati sredstva Europske unije za zemlje članice koje su u Ukrajinu slale streljivo dokle god Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njegovom teritoriju, rekao je u utorak mađarski ministar vanjskih poslova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE