GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HEP-u suglasnost za ugovaranje srednjoročnih okvirnih linija do milijardu kuna

HEP-u suglasnost za ugovaranje srednjoročnih okvirnih linija do milijardu kuna
VLADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2020 / 11:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada je u četvrtak dala suglasnost Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) da s pet banaka sklopi višenamjenske srednjoročne neobvezujuće limite/okvire i okvirni sporazum o financiranju u ukupnom iznosu do milijardu kuna, odnosno po 200 milijuna kuna sa svakom bankom.

HEP je dobio suglasnost da te neobvezujuće limite/okvire odnosno okvirni sporazum o financiranju sklopi s Erste&Steiermarkische bankom, OTP bankom, Raiffeisenbank Austria (RBA), Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) i Privrednom bankom Zagreb (PBZ).

"HEP će neobvezujuće limite/okvire i okvirni sporazum o financiranju koristiti za višenamjensko financiranje redovnog poslovanja te je obvezan otplaćivati sve svoje obveze po zaduženju do konačne otplate bez terećenja državnog proračuna, što je u ovom slučaju važno", rekao je na sjednici Vlade ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Naime, kako se navodi u obrazloženju odluke, ugovaranje tih limita/okvira i okvirnog sporazuma nema utjecaj na državni proračun, s obzirom da oni ne sadrže komponentu državnog jamstva, već se odobravaju na temelju samostalne ocjene kreditnog profila/rizika HEP-a te se radi o neobvezujućem ugovornom dokumentu, čija će realizacija isključivo ovisiti o potrebama HEP-a i mogućnostima banaka za plasman u datom trenutku.

HEP prakticira ugovaranje srednjoročnih okvirnih linija s domaćim bankama od 2013. godine, što je pokrenuto kao mjera radi sprečavanja pada kreditnog rejtinga te kompanije, a što se godinama pokazalo kao dobra praksa i sa strane gledišta rejting agencija na HEP, kao i samo poslovanje HEP-a, ocjenjuje se u obrazloženju.

U proteklom je razdoblju, od 2013. do 2020. godine, HEP te neobvezujuće okvirne linije koristio isključivo za dokumentarne poslove tj. izdavanje svih vrsta garancija za potrebe matične tvrtke i članica HEP grupe. Osim izdavanja svih vrsta garancija, HEP iz okvira može koristiti i financijske proizvode kao što su akreditivi, pisma namjere te kratkoročni krediti.

HEP održava rezervu likvidnosti na razinama od milijardu do 1,3 milijarde kuna u svrhu kvalitetnijeg upravljanja likvidnošću na razini HEP grupe. U skladu s tim, a u svrhu redovnog i nesmetano odvijanje poslovnih aktivnosti, osobito vezano uz osiguranje limita za izdavanje svih vrsta garancija (ponudbenih, platežnih, činidbenih), Uprava HEP-a je krajem studenoga prošle godine, a zbog isteka postojećih linija/limita/okvira koje je imao ugovorene, pokrenuo postupak ugovaranja novih.

Zaprimio je pet obvezujućih ponuda, u skladu s traženim parametrima, kao što su rok važenja ugovora od tri godine, mogućnost korištenja različitih financijskih instrumenata (kratkoročni krediti, izdavanje svih vrsta bankovnih garancija, pisama namjere i otvaranje akreditiva), neobvezujući karakter ugovora (za HEP i banku) u trenutku zaključivanja, itd.

Uprava HEP-a je 23. siječnja donijela odluke kojima odobrava sklapanje tih limita/okvira i okvirnog sporazum, a 28. siječnja s tim se suglasio i Nadzorni odbor kompanije.

Ugovaranjem se omogućava kontinuirano osiguranje rezervi likvidnosti za redovno obavljanje poslovnih aktivnosti te izdavanje svih vrsta garancija, u cilju smanjenja rizika od neodržavanja kreditnog rejtinga, uklanjanja rizika refinanciranja na godišnjoj razini, te brze realizacije i odgovaranja na potrebe ovisnih društava, navodi se u obrazloženju odluke.

Tagovi: Hrvatska elektroprivreda, OTP banka, Raiffeisen, Hrvatska poštanska banka, Privredna banka Zagreb
PROČITAJ I OVO
Petrol od Ine preuzeo vodeće mjesto u regiji po broju crpki
PROMJENE
Petrol od Ine preuzeo vodeće mjesto u regiji po broju crpki
ZAGREB - Nakon kupnje Croduxova maloprodajnog lanca goriva Petrol je od Ine preuzeo vodeće mjesto u regiji po broju crpki.
Cijene nafte pale ispod 55 dolara zbog mjera zaključavanja u Kini
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 55 dolara zbog mjera zaključavanja u Kini
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 55 dolara pod pritiskom zabrinutosti da će nova protupandemijska ograničenja u Kini ograničiti potražnju za gorivom.
Samsung vidi prilike u segmentu grijanja i klimatizacije
PRILIKE
Samsung vidi prilike u segmentu grijanja i klimatizacije
ZAGREB - Za Samsung, jednog od vodećih svjetskih proizvođača opreme za grijanje, hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju, 2021. će svakako biti važna godina. Uostalom, po svemu bi to trebala biti godina tranzicije i novih prilika.
Venezuelanska nafta pronalazi put do Kine
NAFTA
Venezuelanska nafta pronalazi put do Kine
CARACAS - Izvoz nafte iz Venezuele zaustavljen je otkako su Sjedinjene Države uvela sankcije toj zemlji, ali određene količine sirove nafte ipak se iz te OPEC-ove članice probijaju do kupaca u Aziji, odnosno Kini, piše Bloomberg.
Cijene nafte pale ispod 56 dolara, trgovce iznenadio rast zaliha u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 56 dolara, trgovce iznenadio rast zaliha u SAD-u

LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 56 dolara, nakon što su podaci iz SAD-a neočekivano pokazali rast zaliha, iznova potaknuvši strah od negativnog utjecaja pandemije koronavirusa na potražnju.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE