GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HEP objavio javni poziv za razvoj projekata OIE

HEP objavio javni poziv za razvoj projekata OIE
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2020 / 15:05
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska elektroprivreda (HEP) objavila je u četvrtak javni poziv zainteresiranim partnerima za iskazivanjem interesa za razvoj i prodaju projekata obnovljivih izvora energije na području Hrvatska, a koji je otvoren do kraja godine.

Novi javni poziv zainteresiranim partnerima otvoren je do 31. prosinca ove godine, a poziv je upućen jedinicama lokalne samouprave radi zajedničke pripreme razvojne dokumentacije za projekte sunčanih elektrana te pravnim ili fizičkim osobama zainteresiranima za prodaju projekata samostojećih sunčanih elektrana u razvoju snage veće ili jednake 2 megavata (MW), vjetroelektrana u razvoju ili u pogonu te hidroelektrana u razvoju ili u pogonu snage veće ili jednake 1 MW, rekao je na konferenciji za novinare Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Po podacima koje je iznio, na temelju javnog poziva za prošlu godinu HEP je s 11 jedinica lokalne samouprave potpisao sporazume o razvoju projekata sunčanih elektrana ukupne snage 120 MW.

Uz to, dodatnih 60 MW tvrtka je osigurala ugovorenim akvizicijama projekata u razvoju, dok je 100 MW potencijalna ukupna snaga sunčanih elektrana koje je HEP počeo samostalno razvijati na nekoliko drugih lokacija, naveo je Barbarić.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić čestitao je Upravi HEP-a i svim jedinicama lokalne samouprave koje su se u prethodnom razdoblju odlučili na suradnju u izgradnji i provedbi projekata sunčanih elektrana. Radi se, po njemu, o vrijednoj inicijativi HEP-a te odgovornih jedinica lokalne samouprave.

U ovom je trenutku u Hrvatskoj instalirano 940 MW kapaciteta iz obnovljivih izvora, dakle iz sunca, vjetra, biomase, bioplina, rekao je Ćorić.

"HEP je s današnjim danom krenuo korak dalje otvarajući novi poziv prema jedinicama lokalne samouprave i ta sinergija je nešto što nam apsolutno treba", naglasio je ministar.

Pozdravio je ujedno investicijski plan HEP-a za ovu godinu sa 4,9 milijardi kuna, što će, smatra, dati veliki doprinos razvoju Hrvatske, kreiranju radnih mjesta i sl. HEP je jedan od najjačih igrača u državi u hrvatskoj energetskoj tranziciji do 2050. godini, ustvrdio je.

I Barbarić je ponovio da će HEP ove godine investirati najviše u povijesti, 4,9 milijardi kuna, što je 1,5 milijardi kuna više nego lani.

U razdoblju od 2021. do 2024. HEP planira ulaganja od 14,5 milijardi kuna.

Planirana ulaganja HEP-a u izgradnju sunčanih elektrana u razdoblju 2019.-2023. su 750 milijuna kuna.

Tagovi: Hrvatska elektroprivreda, obnovljivi izvori energije, Frane Barbarić, Tomislav Ćorić
PROČITAJ I OVO
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
JASNA PORUKA
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
HOUSTON - Izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser izjavio je u ponedjeljak da energetska tranzicija ne uspijeva i da bi kreatori politike trebali napustiti "fantaziju" o postupnom ukidanju nafte i plina, jer se očekuje da će potražnja za fosilnim gorivima nastaviti rasti u narednim godinama.
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
VODIK
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
HAMBURG - Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck i kanadski ministar energetike Jonathan Wilkinson istaknuli su važnost energetske sigurnosti u svjetlu ruskog rata u Ukrajini i drugih globalnih sukoba.
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara zbog pojačanih ukrajinskih napada na rusku energetsku infrastrukturu.
Njemačka postala neto uvoznik struje
STRUJA
Njemačka postala neto uvoznik struje
BERLIN - Njemačka je u 2023. godini u međunarodnoj trgovini strujom zabilježila manjak od 2,29 milijardi eura, izvijestio je u ponedjeljak list Augsburger Allgemeine, pozivajući se na podatke regulatora.
Rusi će graditi i drugu veliku nuklearku u Turskoj
INVESTICIJE
Rusi će graditi i drugu veliku nuklearku u Turskoj
ANKARA - Rusi namjeravaju graditi i drugu nuklearnu elektranu u Turskoj. Turski energetski stručnjaci upozoravaju Ankaru da se ne oslanja previše na Rusiju. Njemačka se često spominje kao negativan primjer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE