GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HEP objavio javni poziv za razvoj projekata OIE

HEP objavio javni poziv za razvoj projekata OIE
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2020 / 15:05
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska elektroprivreda (HEP) objavila je u četvrtak javni poziv zainteresiranim partnerima za iskazivanjem interesa za razvoj i prodaju projekata obnovljivih izvora energije na području Hrvatska, a koji je otvoren do kraja godine.

Novi javni poziv zainteresiranim partnerima otvoren je do 31. prosinca ove godine, a poziv je upućen jedinicama lokalne samouprave radi zajedničke pripreme razvojne dokumentacije za projekte sunčanih elektrana te pravnim ili fizičkim osobama zainteresiranima za prodaju projekata samostojećih sunčanih elektrana u razvoju snage veće ili jednake 2 megavata (MW), vjetroelektrana u razvoju ili u pogonu te hidroelektrana u razvoju ili u pogonu snage veće ili jednake 1 MW, rekao je na konferenciji za novinare Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Po podacima koje je iznio, na temelju javnog poziva za prošlu godinu HEP je s 11 jedinica lokalne samouprave potpisao sporazume o razvoju projekata sunčanih elektrana ukupne snage 120 MW.

Uz to, dodatnih 60 MW tvrtka je osigurala ugovorenim akvizicijama projekata u razvoju, dok je 100 MW potencijalna ukupna snaga sunčanih elektrana koje je HEP počeo samostalno razvijati na nekoliko drugih lokacija, naveo je Barbarić.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić čestitao je Upravi HEP-a i svim jedinicama lokalne samouprave koje su se u prethodnom razdoblju odlučili na suradnju u izgradnji i provedbi projekata sunčanih elektrana. Radi se, po njemu, o vrijednoj inicijativi HEP-a te odgovornih jedinica lokalne samouprave.

U ovom je trenutku u Hrvatskoj instalirano 940 MW kapaciteta iz obnovljivih izvora, dakle iz sunca, vjetra, biomase, bioplina, rekao je Ćorić.

"HEP je s današnjim danom krenuo korak dalje otvarajući novi poziv prema jedinicama lokalne samouprave i ta sinergija je nešto što nam apsolutno treba", naglasio je ministar.

Pozdravio je ujedno investicijski plan HEP-a za ovu godinu sa 4,9 milijardi kuna, što će, smatra, dati veliki doprinos razvoju Hrvatske, kreiranju radnih mjesta i sl. HEP je jedan od najjačih igrača u državi u hrvatskoj energetskoj tranziciji do 2050. godini, ustvrdio je.

I Barbarić je ponovio da će HEP ove godine investirati najviše u povijesti, 4,9 milijardi kuna, što je 1,5 milijardi kuna više nego lani.

U razdoblju od 2021. do 2024. HEP planira ulaganja od 14,5 milijardi kuna.

Planirana ulaganja HEP-a u izgradnju sunčanih elektrana u razdoblju 2019.-2023. su 750 milijuna kuna.

Tagovi: Hrvatska elektroprivreda, obnovljivi izvori energije, Frane Barbarić, Tomislav Ćorić
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE