GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HEP i Končar sklopili ugovor o rekonstrukciji HE Senj

HEP i Končar sklopili ugovor o rekonstrukciji HE Senj
POSLOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2021 / 14:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - HEP - Proizvodnja i tvrtke iz sastava Grupe Končar u utorak su sklopili ugovor o zamjeni primarne opreme u Glavnoj hidroelektrani Senj, a taj posao je vrijedan 330 milijuna kuna.

Dio je to 557 milijuna kuna vrijedne rekonstrukcije HE Senj kojom će se njezina snaga povećati za 20 megavata.

Ugovor o zamjeni primarne opreme u HE Senj obuhvaća sva tri agregata i uključuje zamjenu generatora, uzbude i regulacije napona, zamjenu turbina turbinske regulacije i predturbinskih zatvarača. Radovi će obuhvatiti i zamjenu opreme generatorskog napona te povezivanje agregata novougrađenih sustava i opreme u funkcionalnu cjelinu. Radovi će započeti 2022, a trebali bi završiti 2026. godine.

Do sada je na rekonstrukciju i revitalizaciju HE Senj utrošeno oko 83 milijuna kuna. Revitalizacijom joj se životni vijek produžuje za 50 godina.

Ugovore su potpisali direktor HEP Proizvodnje Robert Krklec, a u ime ponuditelja predsjednik Uprave Končar-inženjeringa za energetiku i transport Željko Tukša te predsjednik Uprave Končar-generatora i motora Ante Elez.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić istaknuo je da u održavanju i investicijama u HEP-ove hidroelektrane u najvećoj mjeri sudjeluju hrvatske tvrtke.

Rekao je i da je u rekonstrukcije i revitalizacije hidroelektrana, proces koji je započeo 2012. godine, HEP do sada uložio 1,6 milijardi kuna, a u ukupno 12 hidroelektrana, planira uložiti još 2,3 milijarde kuna.

HE Senj smještena je sedam kilometara južno od Senja, a s radom je počela 1965. godine. Ukupni raspoloživi kapacitet te elektrane je 216 MW, a prosječna godišnja proizvodnja 970 GWh, što je 20 posto proizvodnje hidroelektrana u Hrvatskoj.

"Uz HE Senj, HEP namjerava izgraditi i hidroelektranu Senj 2", najavio je Barbarić, dodavši da se, uz Kosinj, radi o najvećem projektu HEP-a od osamostaljenja Hrvatske.

Direktor HEP Proizvodnje Robert Krklec podsjetio je da su do sada revitalizirane tri hidroelektrane, a da je u tijeku revitalizacija njih pet, među kojima se, uz HE Senj, ističe i revitalizacija HE Varaždin u vrijednosti 634 milijuna kuna. U pripremi je i revitalizacija još četiri hidroelektrane, a najveće se ulaganje u iznosu od 510 milijuna kuna planira u HE Orlovac.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić čestitao je Končaru i HEP- na sklapanju posla, odnosno potpisivanju ugovora.

"Svaki novi megavat hidroenergije, svaki novi megavat iz obnovljivih izvora energije pobjeda je prije svega naše energetske pozicije i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja", naveo je Ćorić. Po njemu, posao sa revitalizacijama hidroelektrana ove godine doživljava svoj krešendo. Veseli ga što će u poslu revitalizacije HE Senj raditi hrvatske firme.

Predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak rekao je da je Končar do sada, u cijelom svijetu, sudjelovao u projektiranju i izgradnji preko 370 hidroelektrana. "Ne znam ima li ijedna druga europska tvrtka takvu referencu", rekao je Kolak.

Foto: Luka Stanzl, Pixsell

Tagovi: HEP - Proizvodnja, Grupa Končar, Končar EI, Frane Barbarić, Gordan Kolak, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE