GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HEP će vodu iz Buškog jezera plaćati barem pet miliona KM više

HEP će vodu iz Buškog jezera plaćati barem pet miliona KM više
VODA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2021 / 07:01
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jednoglasno su usvojili Prijedlog zakona kojim će Hrvatska elektroprivreda godišnje za korištenje vode iz Buškog jezera plaćati bar pet miliona KM više, a novac će ići u budžete Livna i Tomislavgrada.

Zakon o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata predložili su Petar Galić i Ante Baković.

Dosadašnjim zakonima propisana su izdvajanja općinama koja su isključivo vezana za količinu proizvedene električne energije ili iskorištene vode, dok najbitniji faktor, potopljeno zemljište, uopće nije vrednovan, naveli su Galić i Baković.

To posebno pogađa grad Livno i općinu Tomislavgrad, na čijem području su izgrađeni objekti hidroenergetskog sistema Orlovac.
U ovom slučaju su izgradnjama brana i nasipa, ogromne obradive površine Livanjskog polja i Buškog blata pretvorene u hidroakumulacije Buško jezero i kompenzacijski bazen Lipa.

Voda iz ovih akumulacija se koristi za proizvodnju električne energije u Hidroelektrani Orlovac u Republici Hrvatskoj.

Posebnost HE Orlovac, u odnosu na ostale hidroelektrane u Federaciji BiH, jeste mala proizvodnja struje u odnosu na hidroakumulacijom zauzetu površinu.

- Smatramo kako je postojeća naknada za iskorištavanje Buškog jezera koju plaća HEP Republike Hrvatske nedovoljna i zanemariva u odnosu na 5.600 hektara potopljene površine obradivog polja te bi se vrednovanjem potopljene površine, bar donekle kompenzirala nemogućnost korišćenja u poljoprivredne i druge svrhe. Usvajanjem ove izmjene Zakona, prvenstveno bi se omogućilo plaćanje pravednije naknade prema gradu Livnu i općini Tomislavgrad od Hrvatske elektroprivrede kao vlasnika ovih objekata, a ujedno svim jedinicama lokalne samouprave (gradovima i općinama) u Federaciji BiH na čijim prostorima su izgrađeni hidroakumulacijski objekti, osigurava se minimalan iznos naknade'', naveli su u obrazloženju predlagači akta, zastupnici Galić i Baković, prenijela je Fena.

Prema njihovom prijedlogu, godišnji iznos naknade ne može biti manji od 1.500 KM po hektaru površine potopljene hidroakumulacijom.

Tagovi: Hrvatska elektroprivreda, HE Orlovac, Buško Blato, Petar Galić, Ante Baković
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
LONDON - Cijene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima nadomak 86 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u uvjetima visokih troškova zaduživanja prevagnula nad bojaznima da bi napetosti na Bliskom istoku mogle ugroziti opskrbu.
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
NALAZIŠTE
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
LISABON - Portugalska naftna kompanija Galp Energia objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procijenivši da možda sadrži 10 milijardi barela nafte.
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
GORIVO
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
ZAGREB - Benzin od sutra poskupljuje za dva centa, a dizel pojeftinjuje za jedan cent, odlučila je vlada na telefonskoj sjednici.
Beč otvara 30. solarnu elektranu u vlasništvu građana
SOLARI
Beč otvara 30. solarnu elektranu u vlasništvu građana
BEČ - U austrijskoj prijestolnici otvara se 30. solarna elektrana u vlasništvu građana pa se tim povodom u prodaju puštaju solarni paketi koje mogu kupiti stanovnici Beča.
BlackRock: Globalna energetska tranzicija zahtijevat će 4 trilijuna dolara godišnje
PROGNOZE
BlackRock: Globalna energetska tranzicija zahtijevat će 4 trilijuna dolara godišnje
NEW YORK - BlackRock procjenjuje da će prijelaz na zelenu energiju u svijetu zahtijevati 4 trilijuna dolara godišnje do sredine 2030-ih, pozivajući na više javno-privatnih partnerstava, posebno u Aziji i na Pacifiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE