GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HE Lešće radi po ljetnom režimu i obavještava građane o mogućem vodenom valu

HE Lešće radi po ljetnom režimu i obavještava građane o mogućem vodenom valu
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2022 / 14:10
Autor: SEEbiz / H
KARLOVAC - HE Lešće se posebnim režimom rada i drugim mjerama prilagodila kupališnoj sezoni na rijeci Dobri, o čemu su obaviještene općine Netretić, Generalski Stol i Bosiljevo, a o mogućem vodenom valu s akumulacije podaci se mogu dobiti na domeni hep.hr i u medijima, priopćio je u ponedjeljak Centar 112.

Centar 112 Karlovačke županije najavio je u ponedjeljak da će do 15. rujna redovito obavještavati građane preko medija o režimu rada Hidroelektrane Lešće, zbog što sigurnijeg korištenja rijeke Donje Dobre.

Od 1. lipnja do 15. rujna elektrana radi u ljetnom režimu, s pola svojeg kapaciteta, prilagođeno kupačima, veslačima, ribičima i izletnicima koji borave na području nizvodno od hidroelektrane. To znači da je u pogonu jedan glavni agregat (60 m3/s) u večernjim satima. Time se vodni val Donjom Dobrom do ušća u Kupu spušta tijekom noći. Izuzetak se može dogodoti za vrijeme ekstremne količine oborina i toliko velikog dotoka vode da bi se bez puštanja vodnog vala nizvodno ugrozio elektroenergetski sustav.

Informacije o ljetnom režimu rada HE Lešće i o protoku vode za po 12 sati unaprijed dostupne su na https://lesce.hep.hr/novosti, a uz rijeku Dobru su i znakovi upozorenja s QR kodom uz ćije se učitanje prikazuje protok vode u idućih 12 sati na sedam lokacija. Aplikaciju su razvili HEP Proizvodnja d.o.o., GHE Gojak, HEP d.d., Sektor za informacijsko-komunikacijske tehnologije i HEP Trgovina d.o.o.

HEP je uspostavio sustav informiranja građana o vremenu puštanja vode niz Dobru otvaranjem brane na akumulacijskom jezeru nakon što lokalno stanovništvo i vikendaši već nekoliko godina povremeno prosvjeduju zbog opasnosti koje nosi ispuštanje vode, posebno zbog nemilog događaja u lani u kolovozu, kada je neočekivani vodni val s brane ugrozio život jedne kupačice.

Za zatvaranje elektrane ili barem za zabranu rada elektrane ljeti, zalagale su se osim građana i stranke Most i Možemo.

Tagovi: HE Lešće, Hrvatska elektroprivreda, Mrežnica, Dobra, Donja Dobra
PROČITAJ I OVO
Prepolovljena vrijednost E.ON-ova udjela u Sjevernom toku 1
PLINOVOD
Prepolovljena vrijednost E.ON-ova udjela u Sjevernom toku 1
FRANKFURT/DUESSELDORF - Najveći europski operator energetskih mreža E.ON u srijedu je smanjio vrijednost svog udjela u plinovodu Sjeverni tok 1 za oko 700 milijuna eura, a kao razlog naveo je pojačanu neizvjesnost vezanu uz rusko-ukrajinski rat.
Obnovljen protok nafte kroz Družbu
NAFTA
Obnovljen protok nafte kroz Družbu
BUDIMPEŠTA - Ruski državni monopol Transneft ponovno je pokrenuo protok nafte južnim krakom naftovoda Družba, objavila je novinska agencija RIA pozivajući se na pomoćnika predsjednika Transnefta Igora Djomina.
U Britaniji moguća organizirana isključivanja struje u siječnju
STRUJA
U Britaniji moguća organizirana isključivanja struje u siječnju
LONDON - Velika Britanija izrađuje planove o organiziranom isključivanju električne energije za industriju i kućanstva tijekom zime, kada bi se niske temperature moglo poklopiti s nestašicom plina, izvijestio je u utorak Bloomberg News, navodeći kao izvor ljude upiznate s planovima Vlade.
Transneft: Obustavljamo isporuku nafte Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj
POTEZI
Transneft: Obustavljamo isporuku nafte Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj
MOSKVA - Isporuka ruske nafte Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj preko naftovoda Družba obustavljena je zbog sankcija koje je uvela Europska unija, priopćila je danas ruska naftna kompanija Transneft.
EU: Stupa na snagu zabrana uvoza ruskog ugljena
UGLJEN
EU: Stupa na snagu zabrana uvoza ruskog ugljena
BRUXELLES - Državama članicama EU-a više neće biti dopušteno uvoziti ugljen iz Rusije nakon prijelaznog razdoblja koje završava u srijedu u ponoć.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE