GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hakerski napad zatvorio najveći američki cjevovod za benzin

Hakerski napad zatvorio najveći američki cjevovod za benzin
VELIKI PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2021 / 21:13
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Operator najvećeg cjevovoda za benzin u SAD-u zaustavio je rad kasno u petak nakon ransomware napada koji prijeti narušavanju energetskih tržišta i sprečavanju opskrbe istočne obale plinom i dizelom.

Colonial Pipeline radi na obnavljanju operacija i angažirao je nezavisnu tvrtku za kibernetičku sigurnost koja će to istražiti. Tvrtka je izjavila u subotu da je "proaktivno isključila određene sustave izvan mreže kako bi obuzdala prijetnju, koja je privremeno zaustavila sve operacije cjevovoda i utjecala na neke naše IT sustave."

- Obaviješteni su organi za provedbu zakona i druge savezne agencije. Čini se da je napad koristio ransomware grupu nazvanu DarkSide, prema Allanu Liski, višem analitičaru prijetnji u tvrtki za kibernetsku sigurnost Recorded Future.

Colonial je ključna arterija za istočni dio SAD-a. To je glavni izvor benzina, dizela i mlaznog goriva za Istočnu obalu, kapaciteta oko 2,5 milijuna barela dnevno u svom sustavu od Teksasa do Sjeverne Karoline i još 900.000 barela dnevno do New Yorka.

Prijetnje hakiranjem kritične infrastrukture rastu, što je navelo Bijelu kuću da odgovori planom kako bi pokušala povećati sigurnost komunalnih usluga i njihovih dobavljača. Cjevovodi su posebna briga jer igraju središnju ulogu u mnogim segmentima američke ekonomije.

Ovaj napad dolazi u trenutku kad se nacionalna energetska industrija sprema za ljetna putovanja i jaču potražnju za gorivom kako se ublažavaju pandemijska ekonomska ograničenja. Također je neugodan podsjetnik na to kako je kibernetički napad srušio komunikacijski sustav nekoliko američkih operatora plinovoda u 2018. godini.

Tagovi: cjevovod za benzin, ransomware, Colonial Pipeline,
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE