GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hakeri potpuno onemogućili interni sustav u Ini

Hakeri potpuno onemogućili interni sustav u Ini
TEŽAK UDARAC
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2020 / 07:25
Autor: SEEbiz / Bug.hr
ZAGREB - Prije tjedan dana, 14. veljače, dogodio se hakerski napad na našu najveću naftnu kompaniju INA-u, o čemu su oni tada kratko izvijestili na svojim stranicama. Riječ je bila o ransomware napadu koji je inficirao računalnu mrežu ove kompanije, te zaposlenicima značajno otežao ili gotovo onemogućio rad.

Prema neslužbenim informacijama koje prenosi Bug, sustav MOL Grupe nije zahvaćen. Radnici koji su se netom nakon napada našli na radnim mjestima posvjedočili su da je "svako računalo koje je tada uključeno" bilo odmah inficirano i trenutačno je neupotrebljivo. Svima koji u vrijeme napada (prošli petak oko 22 sata) nisu bili na radnim mjestima odmah je bilo poručeno da računala niti ne uključuju. U pomoć su u međuvremenu navodno pozvani i vanjski stručnjaci za cyber sigurnost kako bi se sanirale posljedice napada.

Neka radna mjesta i dalje mogu funkcionirati, maloprodaja nije zahvaćena, no interna mreža kompanije je iz sigurnosnih razloga blokirana do daljnjega, doznali smo.

"Poslovi se obavljaju kao u doba prije Interneta", govori izvor.

Američki portal ZDNet prenio je informaciju kako je riječ o napadu ransomwareom vrste CLOP, a opisi događaja koje smo čuli konzistentni su upravo s ransomware napadima.

Na upit iz odjela za korporativne komunikacije i marketing INA-e su nam odgovorili sljedeće:

"INA Grupa u procesu je otklanjanja poteškoća u informatičkim sustavima na koje je utjecao kibernetički napad koji se dogodio krajem prošlog tjedna. Započeli smo s oporavkom sustava te radimo na ponovnoj uspostavi svih usluga koje povremeno nisu radile.

Kao što je ranije napomenuto, kibernetički napad prijavljen je mjerodavnim institucijama s kojima INA u potpunosti surađuje. Napad i mogući neovlašteni pristup podacima se istražuje. Kao i kod svakog kibernetičkog napada, u ovom trenutku ne možemo isključiti mogućnost da je došlo i do neovlaštenog pristupa osobnim podacima.

Napominjemo kako je opskrba tržišta sigurna, a prodaja goriva na našim maloprodajnim mjestima se nastavlja odvijati neometano. Također, provedba svih plaćanja je sigurna, neovisno o tome radi li se o gotovinskom plaćanju, INA kartici ili bankovnoj kartici.

Ispričavamo se našim kupcima i poslovnim partnerima za eventualne neugodnosti koje je ova situacija mogla prouzročiti. Cijenimo vašu kontinuiranu podršku i razumijevanje u ovoj situaciji."

O ozbiljnosti situacije i nemogućnosti normalnog rada unutar INA-e može posvjedočiti i činjenica da spomenuti odjel za komunikaciju s medijima privremeno koristi adresu elektroničke pošte na – Gmailu.

Tagovi: hakerski napad na Inu, ransomware, kompanija Ina, maloprodaja, Gmail
PROČITAJ I OVO
Pregovori o ograničenju opskrbe podigli cijene nafte iznad 34 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Pregovori o ograničenju opskrbe podigli cijene nafte iznad 34 dolara
LONDON - Cijene nafte poskočile su u petak na međunarodnim tržištima iznad 34 dolara, potaknute signalima proizvođača da bi mogli dogovoriti nezapamćeno smanjenje opskrbe kako bi je prilagodili urušenoj potražnji zbog pandemije koronavirusa.
Janaf donirao dva milijuna kuna
DONACIJE
Janaf donirao dva milijuna kuna
ZAGREB - Svjesni teške situacije koja je pogodila ne samo Hrvatsku, već i čitav svijet, a sa željom za valom pozitivnih promjena, JANAF d.d. donirao je bolnicama pet respiratora.
Proizvođači nafte pregovaraju o nezapamćenom smanjenju opskrbe
NAFTA
Proizvođači nafte pregovaraju o nezapamćenom smanjenju opskrbe
LONDON - Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača rade na sporazumu o dosad neviđenom smanjenju proizvodnje a inicijativi bi se trebali pridružiti i drugi proizvođači, rekao je u petak izvor iz OPEC-a.
Trump: Sve sam dogovorio s Rusijom i Saudijskom Arabijom
NAFTNI RAT
Trump: Sve sam dogovorio s Rusijom i Saudijskom Arabijom
WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump rekao je da je nedavno razgovarao sa čelnicima Rusije i Saudijske Arabije.
Trumpova izjava podigla cijene nafte iznad 27 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Trumpova izjava podigla cijene nafte iznad 27 dolara
LONDON - Cijene nafte poskočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 27 dolara nakon ocjene američkog predsjednika da bi Saudijska Arabija i Rusija mogle uskoro postići dogovor o okončanju cjenovnog rata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE