GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gubitak Ine u prvom polugodištu 965 milijuna kuna

Gubitak Ine u prvom polugodištu 965 milijuna kuna
U MINUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2020 / 15:36
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Neto gubitak Ine u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 965 milijuna kuna, pokazuju podaci iz konsolidiranog i nerevidiranog financijskog izvještaja Ine za prvo polugodište objavljenog u utorak na Zagrebačkoj burzi.

U istom prošlogodišnjem razdoblju Ina je ostvarila dobit od 188 milijuna kuna, pa je vidljivo koliki je negativni utjecaj na Inine poslovne rezultate imalo zatvaranje ekonomije i kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa.

Ukupni prihodi Ine u prvih šest ovogodišnjih mjeseci iznosili su 7,4 milijarde kuna, što je 27,5 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, kada su iznosili 10,2 milijarde kuna.

Ukupni rashodi istovremeno su iznosili 8,4 milijarde kuna, što je 15,5 posto manje nego lani.

"Nakon neočekivanih i neviđenih kretanja na tržištu u prvoj polovici 2020. godine, rezultat Ina grupe pao je u odnosu na rezultate 2019. godine. S popuštanjem restriktivnih mjera povezanih s pandemijom COVID-19, globalno tržište nafte počelo se stabilizirati, međutim industrija nafte i plina i dalje je daleko od potpunog oporavka", kaže se u priopćenju o poslovnim rezultatima Ine u prvom polugodištu.

U priopćenju se navodi i da je CCS EBITDA Ina grupe iznosila 813 milijuna kuna, što je pad za 31 posto u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini. No, dodaje se da je rezultat drugog tromjesečja sličan je razinama prvog tromjesečja ove godine, odražavajući oporavak cijena ugljikovodika i stabilno interno poslovanje.

"Izvještajni rezultat je i dalje negativan, iako značajno manje nego u prvom kvartalu 2020. godine, s EBITDA-om u iznosu minus 54 milijuna kuna, pod utjecajem vanjskog okruženja", kaže se u priopćenju.

Dodaje se da je CCS EBITDA bez jednokratnih stavki rafinerija i marketinga uključujući usluge kupcima i maloprodaju, u prvom polugodištu 2020. godine pozitivna te iznosi 185 milijuna kuna, zbog zdravog poslovanja maloprodaje.

Unatoč tome, izvještajna EBITDA pokazuje negativan trend te iznosi minus 682 milijuna kuna, u skladu s nepovoljnim cjenovnim okruženjem, kaže se u priopćenju.

Kao se navodi, pandemija i pad u turističkom sektoru rezultirali su padom maloprodajnih količina od 16 posto, dok su prihodi izvan prodaje goriva nastavili s rastom.

Kapitalna ulaganja su također smanjena zbog potrebnih mjera koje su donesene tijekom ekonomske krize uzrokovane pandemijom COVID-19.

Omjer duga i kapitala iznosio je na kraju prvog polugodišta 20 posto, dok je neto dug iznosio 2.54 milijarde kuna.

Predsjednika Uprave Ine Sándor Fasimon uz ostalo je izjavio da se oporavak za naftnu i plinsku industriju još uvijek ne nazire, jer je potražnja tek djelomično obnovljena, a razine cijena, osobito plina, i dalje su preniske da bi se poslovalo s dobiti.

"U takvim nepredviđenim uvjetima Ina je poduzela brze operativne i financijske mjere za prilagodbu poslovanja, među kojima su najznačajnije bile daljnja racionalizacija poslovanja, smanjenje operativnih troškova i odgađanje ulaganja koja nisu od ključne važnosti", kaže Fasimon.

Vezano za poslovanje u prvoj polovici 2020., rekao je kako se može reći da je ono stabilno na operativnoj razini, uz CCS EBITDA u iznosu od 813 milijuna kuna, ali su izazovni tržišni uvjeti i vanjski čimbenici za posljedicu imali izvještajnu EBITDA od negativnih 54 milijuna kuna.

"Iako negativan, u usporedbi s rezultatima iz prvog tromjesečja 2020. vidljiv je rezultat nešto boljeg cjenovnog okruženja i naših internih napora", kaže Fasimon.

Tagovi: kompanija Ina, Sandor Fasimon, nafta
PROČITAJ I OVO
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE