GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gubitak Ine u prvih devet mjeseci 1,05 milijardi kuna

Gubitak Ine u prvih devet mjeseci 1,05 milijardi kuna
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2020 / 14:58
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Gubitak Ine za prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosi 1,05 milijardi kuna, pokazuju podaci iz konsolidiranog financijskog izvješća te kompanije objavljenog u petak.

U istom prošlogodišnjem razdoblju Ina grupa ostvarila je dobit od 681 milijuna kuna.

Konsolidirani račun dobiti i gubitka pokazuje da su Inini prihodi od ugovora s kupcima u prvih devet mjeseci pali za 32 posto, na 11,2 milijarde kuna, a prihodi iz osnovne djelatnosti za 33 posto, na 11,5 milijardi kuna, u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Istovremeno je gubitak iz osnovne djelatnosti iznosio 1,19 milijardi kuna, u odnosu na 942 milijuna kuna dobiti iz prvih devet mjeseci prošle godine.

Inina uprava u komentaru izvješća aktualnu godinu ocjenjuje jednom od najizazovnijih za cijelu naftnu i plinsku industriju, pa tako i za Inu.

"Iako se tržište nafte djelomično stabiliziralo, cjenovno okruženje je i dalje daleko od razina prije krize. Istraživanje i proizvodnja nafte i plina su pod opterećenjem nižih ostvarenih cijena, dok su rafinerije i marketing izloženi manjoj potražnji i lošijim rafinerijskim maržama", kaže se u komentaru.

Ina je u prvih devet mjeseci u maloprodaji prodala 16 posto manje goriva nego u istom lanjskom razdoblju, no u trećem tromjesečju pokazuje se, kako se navodi, "zdrav rast", s gotovo 300 kilotona prodanog goriva.

Na kraju trećeg tromjesečja Inin neto dug smanjio se za 18 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje te iznosi 2,5 milijardi kuna.

"Tijekom ljetnih mjeseci Hrvatska je ipak imala nešto bolju turističku sezonu od očekivane, no njen utjecaj i sezonsko povećanje prometa nisu mogli nadomjestiti općenito lošije okruženje", izjavio je uz ostalo predsjednik uprave Ine Sándor Fasimon.

Poslovanje Ine u 2020. godini po njegovim je riječima zahtijevalo nekoliko operativnih prilagodbi kako bi se osiguralo održivo generiranje novca, no ističe da strateški projekti poput nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka nisu ugroženi.

"Godina poput 2020. teško se može ponoviti, no jesenske i zimske mjesece također je teško predvidjeti, a potpuni ekonomski oporavak i dalje nije blizu. Ipak, Ina će ući u 2021. godinu kao kompanija pripremljena na ovu neviđenu krizu i sa snažnim strateškim projektima u tijeku, kako bi osigurala potencijal za budući rast", kaže Fasimon.

Tagovi: kompanija Ina, poslovni rezultati, Rafinerija Rijeka, kompanija MOL
PROČITAJ I OVO
PKN Orlen se okreće obnovljivim izvorima
STRATEŠKI
PKN Orlen se okreće obnovljivim izvorima
VARŠAVA - Poljska rafinerija nafte PKN Orlen objavila je u ponedjeljak da će u sljedećih deset godina uložiti oko 140 milijardi zlota (37,45 milijardi dolara) u preusmjeravanje fokusa s prerade nafte na razvoj obnovljivih izvora energije.
Cijene nafte pale ispod 48 dolara, trgovci čekaju ishod sastanka vodećih proizvođača
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 48 dolara, trgovci čekaju ishod sastanka vodećih proizvođača
LONDON - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 48 dolara pod pritiskom sumnje da vodeći proizvođači možda ipak neće produljitu sporazum o ograničenju opskrbe i na iduću godinu.
EU odgodio pravila o podjeli dozvola za emisiju ugljika
UGLJIK
EU odgodio pravila o podjeli dozvola za emisiju ugljika

BRUXELLES - Europska komisija potvrdit će u veljači pravila za izračun besplatnih dozvola za industrijske emisije ugljika za idućih pet godina, odgodivši plan da dovrši te propise ove godine.

MOL dovršio novi centar za istraživanje i razvoj u Százhalombatti
INVESTICIJE
MOL dovršio novi centar za istraživanje i razvoj u Százhalombatti
BUDIMPEŠTA – U mađarskoj Százhalombatti MOL je otvorio novi centar za istraživanje i razvoj poliola, nazvan György Mosonyi po pokojnom glavnom izvršnom direktoru MOL-a, a s ciljem razvoja proizvoda od poliola koji udovoljavaju potrebama kupaca.
Turski brod Oruc Reis vratio se u luku
SPOROVI
Turski brod Oruc Reis vratio se u luku
ANKARA - Turski brod za seizmička istraživanja Oruc Reis vratio se u ponedjeljak u luku iz spornih voda Sredozemnog mora, manje od dva tjedna prije samita EU-a na kojem će europski čelnici razmotriti moguće sankcije protiv Ankare.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE