GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa HSE u 2020. ostvarila neto gubitak od 184 milijuna eura

Grupa HSE u 2020. ostvarila neto gubitak od 184 milijuna eura
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2021 / 19:22
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Grupa Holding Slovenske elektrarne (HSE) prošlogodišnju je poslovnu godinu završila s neto gubitkom od 184,1 milijuna eura, nakon što je godinu prije imala neto dobit od 29,7 milijuna eura. Samo je Termoelektrana Šoštanj (Teš) prošle godine ostvarila neto gubitak od 280,4 milijuna eura. Prihodi od prodaje grupe dosegli su rekordnih 1,8 milijardi eura.

Operativna dobit prije amortizacije (EBITDA) prošle je godine bila više od 17 posto veća nego u 2019. i iznosila je 188 milijuna eura. Neto prihodi od prodaje u iznosu od 1,8 milijardi eura veći su za više od sedam posto u odnosu na prethodnu godinu, istaknula je HSE Grupa, koja je najveći proizvođač električne energije u Sloveniji.

“Financijski rezultat bio je negativan, ali bolji nego 2019. zbog nižih financijskih troškova. Zbog umanjenja vrijednosti, 2020. godine ostvaren je bilančni gubitak od 184,1 milijuna eura. Bez umanjenja imovine, Grupa bi ostvarila neto dobit od 60,6 milijuna eura, "vidljivo je iz godišnjeg izvješća Grupe i HSE-a, koje je također odobrio Nadzorni odbor HSE-a.

Zbog promijenjenih tržišnih uvjeta, poput budućih cijena električne energije i kupona za emisiju CO2, imovina društava HSE Grupe umanjena je u iznosu od 243,5 milijuna eura, s obzirom na termičku podjelu HSE Grupe, koja uključuje Teš i Premogovnik Velenje.

Neto gubitak Teša od 280,4 milijuna eura bio je znatno veći u odnosu na 2019. godinu, kada je termoelektrana godinu završila s neto gubitkom od nešto manje od 20 milijuna eura, što je bilo najniže od rada šestog bloka. Premogovnik Velenje također je 2020. godinu završio s neto gubitkom, koji je iznosio 9,6 milijuna eura.

U današnjem priopćenju za javnost, skupina je prošlogodišnje poslovanje ocijenila dobrim.

"Dobri rezultati rezultat su povoljnih hidroloških uvjeta, velike raspoloživosti elektrana i činjenice da smo većinu proizvodnje unaprijed prodali", rekao je HSE.

Prošle su godine elektrane grupe proizvele 66 posto sve električne energije u Sloveniji i ostvarile treću najveću proizvodnju električne energije u povijesti HSE-a, odnosno 7627 gigavat-sati, od čega 52 posto iz obnovljivih izvora.

Tagovi: Holding Slovenske elektrarne, Premogovnik Velenje, Termoelektrana Šoštanj
PROČITAJ I OVO
Znatnije poskupljenje goriva u Hrvatskoj
CIJENE GORIVA
Znatnije poskupljenje goriva u Hrvatskoj
ZAGREB - Od utorka ponovno poskupljuje gorivo, objavio je portal cijenegoriva.info.
Elektroprivreda BiH isplaćuje dividende iz lanjske dobiti
DIVIDENDA
Elektroprivreda BiH isplaćuje dividende iz lanjske dobiti
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH isplatit će dividendu dioničarima iz dobiti ostavrene u 2020. godini.
EU će podržati projekt solarnih panela Cresko-lošinjskog arhipelaga
SOLARI
EU će podržati projekt solarnih panela Cresko-lošinjskog arhipelaga
ZAGREB - Cresko-Lošinjski arhipelag potpisao je krajem srpnja sporazum s Tajništvom čiste energije za EU otoke, po kojemu će to tijelo Europske komisije tehnički pomoći projekt ulaganja u solarne elektrane na parkiralištima.
Cijene nafte pale zbog zabrinutosti za kinesku ekonomiju i veću ponudu
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale zbog zabrinutosti za kinesku ekonomiju i veću ponudu
LONDON - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zbog zabrinutosti oko pada proizvodne aktivnosti u Kini, drugom najvećem svjetskom potrošaču nafte, uz istodobno porast proizvodnje nafte proizvođača OPEC -a.
Završen remont Bloka 6 TE Šoštanj
REMONT
Završen remont Bloka 6 TE Šoštanj
LJUBLJANA - Ponovnom sinkronizacijom za slovenskom elektroenergetskom mrežom je 29. srpnja ove godine završen drugi redovni remont bloka 6 u TE Šoštanj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE