GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Greenpeace upozorava na preskromne mjere štednje energije u EU

Greenpeace upozorava na preskromne mjere štednje energije u EU
ŠTEDNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2023 / 14:35
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Članice EU-a mogle bi ove zime uštedjeti do 278 terawatt sati energije, što je gotovo jednako godišnjoj potrošnji energije 21 Slovenije, ako odmah poduzmu učinkovite mjere štednje struje, nafte i plina, upozorava ekološka organizacija Greenpeace. Vlade se pozivaju da se bolje pripreme za sljedeću zimu.

U srpnju prošle godine Vijeće EU usvojilo je uredbu o dobrovoljnom smanjenju potražnje za plinom za 15 posto. Ministri članica EU-a u rujnu su usvojili obvezni cilj smanjenja potražnje za električnom energijom za pet posto i dogovorili opcijsko ukupno smanjenje električne energije od deset posto.

"Europska unija nije niti raspravljala o cilju smanjenja potražnje za naftom, unatoč činjenici da nafta predstavlja nešto više od 35 posto potrošnje primarne energije", istaknuo je Greenpeace.

Od Unije se traži da postavi obvezujuće ciljeve za smanjenje potražnje za plinom za 15 posto, za električnom energijom za deset posto i za energijom koja se koristi u prometu za 13 posto.

Na temelju nedavne analize, izvješće razmatra kratkoročni potencijal za smanjenje potražnje za energijom na pravedan način. „To znači da mjere uštede energije počinju od velikih potrošača u industriji, nastavljaju se u uslužnom sektoru i onda na razini bogatih. Istovremeno se pruža potpora i zaštita najosjetljivijim skupinama stanovništva”, napisali su.

Prema njihovim riječima, takav način smanjenja potražnje i potrošnje energije smanjio bi račune pojedinaca i kućanstava za komunalne usluge, smanjio rizik od nestašica i prekida električne energije te "ublažio krizu troškova života koja gura milijune ljudi u Europi u energetsko siromaštvo".

Prema istraživanju Greenpeacea, najveće uštede u potrošnji nafte donijele bi smanjenje ograničenja brzine na autocestama sa 130 na 110 kilometara na sat te uvođenje pristupačnih karata za javni prijevoz.

Prema nalazima istraživanja, EU bi ove zime do ožujka 2023. mogla smanjiti potrošnju fosilnog plina u svim sektorima za 15 posto, čak i bez novih ulaganja u energetske mjere. “To bi zahtijevalo značajno smanjenje potrošnje u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Italiji i Nizozemskoj – pet najvećih potrošača fosilnog plina – koji zajedno čine više od 66 posto ukupne potrošnje fosilnog plina u proizvodnji u EU”, napisali su.

Smanjenje potražnje za električnom energijom od 15 posto u javnom, uslužnom i stambenom sektoru, zajedno s uštedom električne energije od 20 posto u industriji, smanjilo bi ukupnu potrošnju primarne energije u EU za više od 6,5 posto. “Smanjenje bi bilo veće od ukupne potrošnje primarne energije u 2021. godini u Švedskoj, Austriji i Luksemburgu zajedno”, ističu.

Osim navedenih mjera, koje ne zahtijevaju financijska ulaganja, vlade EU trebale bi također opsežno ulagati u programe izolacije domova, energetsku učinkovitost i javni prijevoz te ubrzati prijelaz na sustav potpuno obnovljive energije u Europi do 2040., pozvali su.

Tagovi: Greenpeace, štednja energije, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Siemens Energy osigurao veliki ugovor za elektroenergetsku mrežu u Italiji
POSLOVI
Siemens Energy osigurao veliki ugovor za elektroenergetsku mrežu u Italiji
ESSEN - Siemens Energy osigurao je veliki ugovor za izgradnju četiri pretvarača za prijenos električne energije između talijanskog kopna i otoka Sicilije i Sardinije, objavila je u utorak tvrtka sa sjedištem u Münchenu.
Blagi rast cijena nafte, trgovina mirnija
NAFTNO TRŽIŠTE
Blagi rast cijena nafte, trgovina mirnija
LONDON - Utorak je donio smirivanje na svjetskim naftnim tržištima.
Plenković i Golob: LNG na Krku dobiva veliku ulogu
SLOVENIJA-HRVATSKA
Plenković i Golob: LNG na Krku dobiva veliku ulogu
LJUBLJANA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je na radnom sastanku sa slovenskim premijerom Robertom Golobom među ostalim razgovarao o proširenju LNG-ja na Krku.
Stern: Ugovori obavezuju OMV na kupnju ruskog plina
PLIN
Stern: Ugovori obavezuju OMV na kupnju ruskog plina
BEČ - OMV kupuje ruski plin zato što se ugovorom obavezao na kupnju, naglasio je izvršni direktor austrijskog energetskog diva Alfred Stern, napomenuvši i da zapadne sankcije Rusiji ne 'pokrivaju' taj energent.
Novak: Isporuke nafte iz Rusije u Indiju porasle su 22 puta
UZLET
Novak: Isporuke nafte iz Rusije u Indiju porasle su 22 puta
MOSKVA - Isporuke nafte iz Rusije u Indiju prošle su se godine povećale 22 puta, izjavio je danas zamjenik ruskog premijera Alexander Novak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE