GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grčki Energean traži naftu u moru kod Ulcinja početkom 2019.

Grčki Energean traži naftu u moru kod Ulcinja početkom 2019.
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2018 / 09:14
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Grčka kompanija Energean, koja je u martu prošle godine potpisala sa Vladom ugovor o koncesiji za proizvodnju i istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju za dva bloka u opštini Ulcinj, seizmička istraživanja morskog dna bi trebalo da počne tokom prva tri mjeseca naredne godine.

"Vijestima" je iz Uprave za ugljovodonike, čiji je direktor Vladan Dubljević, zvanično rečeno da je obaveza Energeana, u skladu sa ugovorom o koncesiji za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, da završi istraživanje tokom prvog istražnog perioda koji ističe u martu 2020. godine.

"Očekuje se da grčka kompanija Energean početi seizmička snimanja u crnogorskom podmorju tokom prvog kvartala 2019. godine. U ovom trenutku, grčka kompanija je u postupku završetka studije Procjene uticaja na životnu sredinu i Projekta predmetnih istraživanja. Javna rasprava o ovom elaboratu je završena i trenutno je predmet razmatranja od strane komisije nadležne Agencije za zaštitu prirode i životne sredine. U međuvremenu je u saradnji sa Institutom za biologiju mora izvršen monitoring nultog stanja ribljih resursa", kazali su u Upravi za ugljovodonike.

Seizmičko istraživanje će trajati 13 do 20 dana i obuhvata površinu, kako su objasnili iz Uprave za ugljovodnike od oko 335 kilometara kvadratnih.

Iz grčke kompanije su, kada je potpisan ugovor sa Vladom, saopštili da ukupna investicija za period istraživanja od sedam godina iznosi 19 miliona dolara i podrazumijevava finansiranje novog 3D seizmičkog ispitivanja, geofizičke i geološke studije, kao i bušenje jedne bušotine. Izvršni direktor kompanije Energean Oil and Gas Matias Rigaš je tada ocijenio da je potpisanje ugovora važan dan za tu kompaniju koja je prije tri godine došla u Crnu Goru sa interesovanjem da počne posao istraživanja nafte i gasa.

"Ovdje smo sa posvećenošću da počnemo proces istraživanja. Naša kompanija u Grčkoj posluje 35 godina, gdje radi u ekološki osjetljivom području. Za to vrijeme nijesmo imali nijedan incident", naglasio je Rigaš.

On je istakao da su potpuno posvećeni zaštiti životne sredine i ekoloških resursa u Crnoj Gori, ali i da žele da donesu novo iskustvo u istraživanju nafte i gasa.

Dodao je da u Grčkoj imaju 500 zaposlenih, te da im je želje da uposle dosta radnika u Crnoj Gori u kojoj se osjećaju kao kod kuće.

Potpisivanjem ugovora sa Energean-om okončan prvi tender za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa. Prethodno je Vlada potpisala u septembru 2016. godine ugovor sa italijansko-ruskim konzorcijum Eni-Novatek koncesija za istraživanje četiri bloka u opštini Ukinj.

Prvi tender za istraživanje nafte u crnogorskom podmorju je raspisan krajem jula 2013. godine, a zatvoren je 15. maja 2014. Tender se odnosio na 13 istražnih blokova.

Iz Uprave za ugljovodonike je sredinom prošle sedmice saopšteno da 3D seizmičko istraživanje na blokovima 4, 5, 9 i 10 se odvija po planu. To istraživanje je počelo 19. novembra i trajaće, ako sve bude po planu i vremenski uslovi to dozvole, 34 dana.

Koncesija za te blokove je data italijansko-ruskom konzorcijumu Eni-Novatek

"Tokom prvih sedam dana rada, brod za 3D seizmičko istraživanje Polar Empress, završio je snimanje oko 300 km2 što je oko 22 odsto ukupne površine blokova 4, 5, 9 i 10 u crnogorskom podmorju. U ovom periodu, 3D seizmičko snimanje je realizovano bez problema i zastoja. Sve mjere zaštite životne sredine i monitoringa parametara životne sredine se sprovode u skladu sa elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu", saopšteno je iz Uprave.

Kako su naveli, licencirani posmatrači morskih sisara i kornjača koji se nalaze na brodu Polar Empress nisu registrovali promjene koje bi mogle da ukažu na negativan uticaj 3D snimanja na biodiverzitet mora.

"Pored toga u ovom periodu nije zabilježeno prisustvo morskih sisara i kornjača u "sigurnosnoj" zoni (zona u radijusu od 700 m od broda)", kazali su u Upravi.

Tagovi: Energean, konzorcijum Eni-Novatek, Vladan Dubljević, istraživanje nafte u Crnoj Gori
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale ispod 42 dolara, trgovci strahuju za potražnju
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 42 dolara, trgovci strahuju za potražnju
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 42 dolara jer se trgovci pribojavaju da će opetovno širenje zaraze koronavirusom pritisnuti potražnju za gorivima a očekuju i skoru obnovu libijskog izvoza.
Ina isplatila dividendu svima osim dvama najvećim dioničarima
DIVIDENDA
Ina isplatila dividendu svima osim dvama najvećim dioničarima
ZAGREB - Ina je u petak izvijestila da je isplatila dividendu od 62,27 kuna po dionici prema svim dioničarima, osim dva najveća, koji su se složili da se njihov dio dividende isplati do 15. siječnja 2021. godine kako bi podržali novčani tok kompanije.
NO Janafa opozvao Kovačevića i imenovao Adanića presjednikom Uprave
IMENOVANJA
NO Janafa opozvao Kovačevića i imenovao Adanića presjednikom Uprave
ZAGREB - Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda (Janaf) na sjednici u petak opozvao je dosadašnjeg predsjednika Uprave Dragana Kovačevića te imenovao člana Uprave Stjepana Adanića za predsjednika Uprave do izbora novog predsjednika društva na temelju javnog natječaja.
Agencija istražuje Vizjaka: Je li zloupotrijebio insajderske informacije oko Petrola?
POSTUPAK
Agencija istražuje Vizjaka: Je li zloupotrijebio insajderske informacije oko Petrola?
LJUBLJANA - Agencija za tržište vrijednosnih papira (ATVP) je pokrenula nadzorni postupak zbog sumnje na zlouporabu unutarnjih podataka protiv ministra okoliša Andreja Vizjaka zbog kupnje dionica Petrola. Vlada je odlučila liberalizirati cijene naftnih derivata, a to bi moglo utjecati na poslovanje Petrola.
Vlada FBiH imenovala novi NO Elektroprivrede BiH
IMENOVANJA
Vlada FBiH imenovala novi NO Elektroprivrede BiH
SARAJEVO - Vlada Federacije BiH imenovala je danas na sjednici u Sarajevu novi Nadzorni odbor "Elektroprivrede BiH", piše "Avaz".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE