GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grčka nezadovoljna američkim gubitkom interesa za plinovod EastMed

Grčka nezadovoljna američkim gubitkom interesa za plinovod EastMed
PLINOVOD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2022 / 10:20
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Sjedinjene Države više ne podržavaju izgradnju plinovoda EastMed jer se interes Washingtona prebacuje na obnovljive izvore energije, navodi se u priopćenju State Departmenta, a prema grčkim medijima taj potez ide u korist Turske, donosi portal euractiv.com.

Amerikanci navode da "prebacuju fokus na elektroenergetske poveznice koje mogu podržati i plin i obnovljive izvore energije", kao što su podmorski interkonektor za električnu energiju EuroAfrica od Egipta do Krete i grčkog kopna, te predloženi interkonektor EuroAsia za povezivanje izraelske, ciparske i europske električne mreže.

"Takvi projekti ne samo da bi povezali vitalna energetska tržišta, već bi također pomogli pripremiti regiju za tranziciju čiste energije", kaže State Department.

Cipar, Grčka i Izrael potpisali su u siječnju 2020. godine sporazum o izgradnji istočnomediteranskog plinovoda EastMed, koji se smatra projektom od zajedničkog interesa energetske infrastrukture u Europi. Potpisivanje je ocijenjeno "povijesnim".

Projektirani kapacitet plinovoda je između 9 i 12 milijardi kubičnih metara godišnje, za plin iz podmorskih nalazišta između Izraela i Cipra koji bi se dostavljao u Grčku, a zatim u Italiju i druge zemlje jugoistočne Europe.

Nekoliko grčkih medija izvijestilo je da potez Joea Bidena "politički namiguje Turskoj", koja se od početka protivila sporazumu EastMed.

"Bilo koji projekt koji zaobilazi Tursku, koja ima najdužu obalu u istočnom Mediteranu i ciparske Turke, koji imaju jednaka prava nad prirodnim resursima otoka Cipra, ne može uspjeti. Na te činjenice skrećemo pozornost međunarodne zajednice”, priopćilo je tursko Ministarstvo vanjskih poslova kad je sporazum o EastMedu bio potpisan.

Grčki TV kanal OPEN je izvijestio kako Amerikanci smatraju da je EastMed izazvao napetost i stoga žele da se relevantni igrači usredotoče na druge projekte koji bi također donijeli političku stabilnost u vrlo napetoj regiji. Navodi i da je SAD zainteresiran za prodaju vlastitog ukapljenog prirodnog plina (LNG) i možda zato ne želi sponzorirati konkurentski plinovod.

Što kaže Europa?

Europska komisija trebala je do kraja 2021. godine objaviti studiju koja istražuje komercijalnu i ekonomsku izvedivost EastMeda.

Krajem listopada 2021., dužnosnik Europske komisije izjavio je da je EastMed "složen projekt" i da bi se mogla utvrditi njegova komercijalna održivost, procjena mora odražavati ciljeve EU-a za dekarbonizaciju i buduću potražnju za plinom.

"Analiza Komisije iz procjene utjecaja na klimatske ciljeve pokazuje da neprekidna upotreba prirodnog plina nije kompatibilna s dugoročnim ciljem dekarbonizacije", rekao je dužnosnik.

Objasnio je da će, iako Bruxelles vidi ulogu prirodnog plina kao tranzicijskog goriva, glavni fokus potpore iz proračuna EU-a biti na ulaganjima u klimatski neutralna energetska rješenja, uključujući dekarbonizirane plinove kao što je vodik.

"Plinovi s niskim udjelom ugljika kao što su vodik, bioplin i sintetski plin trebali bi postupno zamijeniti prirodni plin. Ono što će biti ključno je da infrastruktura koju imamo ili u koju ulažemo bude spremna podržati te nove energente", rekao je dužnosnik.

Drugi izvor blizak tom pitanju rekao je da će se europski energetski miks značajno promijeniti u kontekstu cilja klimatske neutralnosti do 2050. godine.

"Potrošnja prirodnog plina bit će smanjena za 66-71 posto, a potražnja za obnovljivim plinovima i plinovima s niskim udjelom ugljika, posebice bioplinom, vodikom i sintetičkim plinom, povećat će se na otprilike dvostruku potražnju za prirodnim plinom", rekao je izvor.

Tagovi: Grčka, plinovod EastMed, EuroAsia
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte na najvišoj razini od 2014.
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte na najvišoj razini od 2014.
LONDON - Cijene su nafte porasle četvrti dan zaredom i dosegnule najviše razine od 2014. godine.
Janaf sklopio ugovor s NIS-om o transportu nafte za 2022.
POSLOVI
Janaf sklopio ugovor s NIS-om o transportu nafte za 2022.
ZAGREB - Jadranski naftovod, dioničko društvo sklopio je s kompanijom NIS a.d. ugovor o transportu sirove nafte u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine.
Ćorić: Vlada će učiniti sve da zauzda rast cijena energenata
SMIRIVANJE
Ćorić: Vlada će učiniti sve da zauzda rast cijena energenata
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kazao je u utorak da će Vlada iskoristiti sve alate koji joj stoje na raspolaganju kako bi zauzdala rast cijena energenata a da je jedan od njih i visina porez na dodanu vrijednost.
Napetosti na Bliskom istoku podigle cijene nafte iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Napetosti na Bliskom istoku podigle cijene nafte iznad 87 dolara
LONDON – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara, dosegnuvši nakratko najvišu razinu od 2014. godine, potaknute zabrinutošću za opskrbu s Bliskog istoka nakon napada u regiji Perzijskog zaljeva.
Njemačka ne može isključiti Sjeverni tok 2 kao sredstvo prisile
PLINOVOD
Njemačka ne može isključiti Sjeverni tok 2 kao sredstvo prisile
BERLIN - Njemačka ne može odbaciti mogućnost da upotrijebi plinovod Sjeverni tok 2 kao sredstvo prisile protiv Kremlja u slučaju daljnje ruske agresije prema Ukrajini, kazao je u utorak visoki dužnosnik njemačkog vladajućeg SPD-a za tv kanal ARD.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE