GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građani Srbije u Makedoniju i BiH po jeftinije gorivo

Građani Srbije u Makedoniju i BiH po jeftinije gorivo
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2021 / 12:10
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Svedoci smo čestih negodovanja da je gorivo sve skuplje i skuplje, te da davno nismo osetili smanjenje cene po litru za dizel i benzin. Građani Srbije koji žive blizu granice odlučuju se da idu u Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju jer se po njihovim rečima "i više nego isplati".

Cene su negde i za duplo jeftinije, a ima i primera da građani Beograda idu za vikend preko granice da bi natočili svoje rezervoare.

Litar dizela i benzina u Srbija za skoro pet meseci poskupeo je za čitavih 15 dinara. Iz Udruženja naftnih kompanija kažu da su dažbine za dizel ubeljivo najveće u regionu, a recimo za tečni gas da su najveće u celoj Evropi, piše Nova.rs.

Cena litre benzina u Srbiji na današnji dan iznosi 159,69 dinara, a evrodizela 156,38 dinara. Posmatrano komparatativno, to u proseku skuplje u odnosu na region više za 40-50 dinara.

Dakle, od novembra do aprila cena benzina i dizela u Srbiji povećana je za u proseku 10 odsto, što predstavlja ozbiljan udar na budžete građana. Neki od njih, koji žive blizu granice susednih zemalja neretko prelaze granicu kako bi prošli što jeftinije prilikom punjenja svojih rezervoara. Najčešće se ide u Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju, budući da su tu cene najpristupačnije našim građanima.

Građani koji žive u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom često idu po gorivo, a prema njihovim rečima prilično se isplati. Pero iz Badovinaca, zemljoradnik koji po gorivo ide i za svoj automobil i traktor kaže da često ide u jedno mestu u blizini Bijeljine jer su cene goriva „nebo i zemlja u odnosu na Srbiju“.

„Često odlazim u mesto Popovi, to vam je na magistralnom putu kada krenete za Bijeljinu, nekoliko kilometara od granice. Tamo redovno točim gorivo, u pitanju je dizel. Otprilike oko pet pumpi se nalazi načičkanih na tom potezu i tamo točimo gorivo. Otprilike, litra dizela iznosi 108 dinara, a kada pogledate naših 156, razlika je osetna“, kaže meštanin Badovinaca.

Na naše pitanje da li se njemu isplati da svakodnevno prelazi granicu, Pera kaže da je neupitno.

„Pa kako da se ne isplati? Traktori troše prilično više goriva, a kada izračunate da je razlika između goriva u Srbiji i Bosni oko 50 dinara, pomnožite to sa 20 litara i dobićete nekih 1.000 dinara. Ono što bih u Srbiji platio 2.000, u Bosni plaćam 1.000 dinara. Mi svaki dan trošimo za traktore između pet do 10 litera, pa vi izračunajte. Na svake dve litre u Srbiji, ja ovamo dobijem treću gratis“, nastavlja Pera.

Meštanin mesta Badovinci kaže da ne idu samo oni u ovaj „dizel turizam“, već da dolaze i građani iz Šapca, Rume, ali i Beograda.

„Ima i građana koji iz Beograda dolaze ovamo, oni za vikend dođu natoče pun rezervoar i vrate se nazad“, zaključuje ovaj čovek koji živi na granici sa Bosnom i Hercegovinom.

I građani Srbije koji žive na jugu odlaze preko granice da bi natočili svoje rezervoare. Situacije je praktično ista kao na granici sa Bosnom i Hercegovinom, budući da cena dizela iznosi negde oko 110 dinara, ili nešto manje od jednog evra.

Među građanima Vranja ima onih koji redovno odlaze u mesta u blizini Kumanova, u Severnoj Makedoniji kako bi natočili dizel.

„Idemo i po nekoliko puta nedeljno. Pa šta da radimo kada je jeftinije. Kada pogledate, ja za litru dizela uštedim 40 dinara, nije to mali novac“, rekao je Milan iz Vranja.

On kaže da do Kumanova ima negde oko 50 kilometara, ali da se i dalje isplati da se tamo ide.

„Imate nekoliko pumpi čim pređete granicu i verujte mi da svi idu tamo. Deluje da možda nemamo računicu da odlazimo tako često tamo, ali zapravo i sa tih 50 kilometara puta mi smo u plusu“, kazao je Milan u srdačnom razgovoru sa nama.

Tagovi: gorivo, cene goriva, nafta, Udruženje naftnih kompanija Srbije, Tomislav Mićović, Naftna industrija Srbije
PROČITAJ I OVO
Scope dodijelio MOL-u pozitivne izglede
POZITIVNO
Scope dodijelio MOL-u pozitivne izglede
BUDIMPEŠTA - Scope Ratings je dodijelio mađarskoj naftnoj i plinskoj tvrtki MOL ocjenu BBB- izdavatelja s pozitivnim izgledima, prema izvješću državnog medija MTI.
Adanić: Janaf će biti energetska, a ne samo naftna kompanija
TRANSFORMACIJA
Adanić: Janaf će biti energetska, a ne samo naftna kompanija
ZAGREB - Ministar gospodarstva Damir Habijan rekao je u ponedjeljak na konferenciji Poslovnog dnevnika "Energetski put u održivu budućnost" da dekarbonizaciju u nadolazećim godinama moramo odraditi i zbog sebe i zbog EU-a.
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
JASNA PORUKA
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
HOUSTON - Izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser izjavio je u ponedjeljak da energetska tranzicija ne uspijeva i da bi kreatori politike trebali napustiti "fantaziju" o postupnom ukidanju nafte i plina, jer se očekuje da će potražnja za fosilnim gorivima nastaviti rasti u narednim godinama.
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
VODIK
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
HAMBURG - Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck i kanadski ministar energetike Jonathan Wilkinson istaknuli su važnost energetske sigurnosti u svjetlu ruskog rata u Ukrajini i drugih globalnih sukoba.
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara zbog pojačanih ukrajinskih napada na rusku energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE