GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gorivo u Srbiji značajno jeftinije tek u maju

Gorivo u Srbiji značajno jeftinije tek u maju
ENERGENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2020 / 19:10
Autor: SEEbiz / NOVA,rs
BEOGRAD - Cene goriva u Srbiji u narednim nedeljama postepeno će padati, očekuju sagovornici Nova.rs iz naftne industrije i savetuju državi da promeni akciznu politiku.

Iako je barel sirove nafte danas upola jeftiniji nego početkom godine, u Srbiji je benzin pojeftinio tek za nekoliko dinara.

U odnosu na prvu nedelju januara, u Srbiji je Evropremium BMB 95 jeftiniji za dva dinara, Evrodizel za oko 7 dinara, a Autogas oko 3 dinara po litri, što je efekat pada cena sirove nafte u januaru.

Pandemija koronavirusa i pad tražnje za sirovom naftom u Kini i dalje potresa globalno tržište, pa tako barel sirove nafte “brent” danas košta 37 dolara dok je početkom godine koštao blizu 68,50 dolara.

“Cena goriva u Srbiji će padati kako na domaće pumpe budu stizali derivati od jeftinije sirove nafte, ali ne treba očekivati da će gorivo pojeftiniti u istom procentu kao i sirova nafta, jer je to nemoguće”, objašnjavaju sagovornici Nova.rs.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, podseća da se januarski pad cena sirove nafte već odrazio na cene u Srbiji.

“Za nekoliko nedelja osetiće se i uticaj aktuelnog globalnog pojeftinjenja”, naglašava Mićović

Nebojša Atanacković, vlasnik kompanije Nafta AD, ocenjuje da će pun efekat značajnog pada cene sirove nafte potrošači u Srbiji osetiti za oko dva meseca, kada ta jeftina sirova nafta bude prerađena.

“Dotle će trajati trend smanjivanja cene, koji će biti brži ili sporiji, u zavisnosti od tempa nabavke i od konkurencije na našem tržištu”, kaže Atanacković.

Mićović i Atanacković naglašavaju da u strukturi cene goriva akcize učestvuju sa 55 odsto.

“U ovom trenutku cena goriva će svakako padati zbog pada cene sirove nafte, pa ne očekujem da će država sad da reaguje smanjenjem dažbina, ali bi smanjenje zahvatanja povećalo i naše i prihode budžeta”, kaže Tomislav Mićović.

Prema njegovim rečima, stav Udruženja naftnih kompanija Srbije je da bi najkorisnije bilo uvođenje različitih akciznih stopa u odnosu na namenu goriva.

“To znači da ne bi bila ista cena za poljoprivrednika koji dizel sipa u kombajn, nekoga ko se bavi međunarodnim transportom i vlasnika putničkog vozila”, pojašnjava Mićović, uz ocenu da bi se tako povećala potrošnja, a smanjili sivi tokovi goriva.

Gorivo na srpskim pumpama povoljnije je samo od onog u Albaniji. Prema visini cene evrodizela kao i prosečnim cenama goriva naša zemlja pretekla je članice EU Grčku, Hrvatsku, Sloveniju i Mađarsku, dok su na začelju regiona Rumunija, Bosna i Hercegovina i Makedonija.

Tagovi: cene goriva, gorivo, Tomislav Mićović, Udruženja naftnih kompanija Srbije, Nebojša Atanacković, nafta, cene nafte
PROČITAJ I OVO
Schneider Electric omogućava održivo upravljanje energijom u svakoj kući
ODRŽIVOST
Schneider Electric omogućava održivo upravljanje energijom u svakoj kući
ZAGREB - Schneider Electric, predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji, predstavio je slijedeću generaciju kućnog sustava za upravljanje energijom, Wiser Energy Center, na virtualnoj Svjetskoj izložbi potrošačke elektronike, CES 2021. Wiser Energy Center namijenjen je europskim tržištima.
Petrol za Crodux platio manje od 200 milijuna eura
NESLUŽBENO
Petrol za Crodux platio manje od 200 milijuna eura
LJUBLJANA - Poslijepodne objavljeno Petrolovo preuzimanje Croduxa najvažnije je preuzimanje u regiji u posljedbnjih nekoliko mjeseci.
Njemačka ubrzala nastavak gradnje Sjevernog toka 2
UBRZANJE
Njemačka ubrzala nastavak gradnje Sjevernog toka 2
BERLIN - Njemačka Federalna pomorska i hidrografska agencija (BSH) dala je zeleno svjetlo da se odmah nastavi s gradnjom kontroverznog plinovoda Sjevernog toka 2 u njemačkim vodama.
Petrol preuzeo Crodux
VELIKI POSAO
Petrol preuzeo Crodux
LJUBLJANA - Uz benzinske postaje, Petrol je preuzeo i ostatak Croduxova poslovanja - skladišne kapacitete u Omišlju i Zadru.
Cijene nafte pale ispod 56 dolara zbog zaključavanja u Kini
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 56 dolara zbog zaključavanja u Kini
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 56 dolara, budući da su blokade u kineskim gradovima kojima vlada nastoji obuzdati koronavirus potisnule u drugi plan veći uvoz i američke planove pomoći u koronakrizi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE