GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gorivo u Srbiji značajno jeftinije tek u maju

Gorivo u Srbiji značajno jeftinije tek u maju
ENERGENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2020 / 19:10
Autor: SEEbiz / NOVA,rs
BEOGRAD - Cene goriva u Srbiji u narednim nedeljama postepeno će padati, očekuju sagovornici Nova.rs iz naftne industrije i savetuju državi da promeni akciznu politiku.

Iako je barel sirove nafte danas upola jeftiniji nego početkom godine, u Srbiji je benzin pojeftinio tek za nekoliko dinara.

U odnosu na prvu nedelju januara, u Srbiji je Evropremium BMB 95 jeftiniji za dva dinara, Evrodizel za oko 7 dinara, a Autogas oko 3 dinara po litri, što je efekat pada cena sirove nafte u januaru.

Pandemija koronavirusa i pad tražnje za sirovom naftom u Kini i dalje potresa globalno tržište, pa tako barel sirove nafte “brent” danas košta 37 dolara dok je početkom godine koštao blizu 68,50 dolara.

“Cena goriva u Srbiji će padati kako na domaće pumpe budu stizali derivati od jeftinije sirove nafte, ali ne treba očekivati da će gorivo pojeftiniti u istom procentu kao i sirova nafta, jer je to nemoguće”, objašnjavaju sagovornici Nova.rs.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, podseća da se januarski pad cena sirove nafte već odrazio na cene u Srbiji.

“Za nekoliko nedelja osetiće se i uticaj aktuelnog globalnog pojeftinjenja”, naglašava Mićović

Nebojša Atanacković, vlasnik kompanije Nafta AD, ocenjuje da će pun efekat značajnog pada cene sirove nafte potrošači u Srbiji osetiti za oko dva meseca, kada ta jeftina sirova nafta bude prerađena.

“Dotle će trajati trend smanjivanja cene, koji će biti brži ili sporiji, u zavisnosti od tempa nabavke i od konkurencije na našem tržištu”, kaže Atanacković.

Mićović i Atanacković naglašavaju da u strukturi cene goriva akcize učestvuju sa 55 odsto.

“U ovom trenutku cena goriva će svakako padati zbog pada cene sirove nafte, pa ne očekujem da će država sad da reaguje smanjenjem dažbina, ali bi smanjenje zahvatanja povećalo i naše i prihode budžeta”, kaže Tomislav Mićović.

Prema njegovim rečima, stav Udruženja naftnih kompanija Srbije je da bi najkorisnije bilo uvođenje različitih akciznih stopa u odnosu na namenu goriva.

“To znači da ne bi bila ista cena za poljoprivrednika koji dizel sipa u kombajn, nekoga ko se bavi međunarodnim transportom i vlasnika putničkog vozila”, pojašnjava Mićović, uz ocenu da bi se tako povećala potrošnja, a smanjili sivi tokovi goriva.

Gorivo na srpskim pumpama povoljnije je samo od onog u Albaniji. Prema visini cene evrodizela kao i prosečnim cenama goriva naša zemlja pretekla je članice EU Grčku, Hrvatsku, Sloveniju i Mađarsku, dok su na začelju regiona Rumunija, Bosna i Hercegovina i Makedonija.

Tagovi: cene goriva, gorivo, Tomislav Mićović, Udruženja naftnih kompanija Srbije, Nebojša Atanacković, nafta, cene nafte
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE