GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gorivo u BiH nije pojeftinilo zbog predizborne kampanje i kompliciranih procedura

Gorivo u BiH nije pojeftinilo zbog predizborne kampanje i kompliciranih procedura
POLITIKA I BIZNIS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2022 / 16:28
Autor: SEEbiz / H
MOSTAR - Građani BiH najvjerojatnije će morati sačekati novi saziv vlasti kako bi se eventualno donijela odluka o ukidanju trošarina i nižoj cijeni goriva nakon što se dva doma državnog parlamenta mjesecima nisu mogli o tome usuglasiti, a izborna kampanja dodatno zakomplicirala stvari.

Na današnjoj sjednici zajedničkog povjerenstva koje čine zastupnici iz Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta BiH nakon punih sedam mjeseci usvojen je jedinstven prijedlog o ukidanju trošarina kojim bi se cijena litre goriva trebala smanjiti za oko 25 eurocenti.

Nakon naglog skoka cijena goriva do čega je došlo nakon ruske agresije na Ukrajinu u ožujku je predloženo polugodišnje suspendiranje plaćanja trošarina na gorivo što je prihvatio donji dom Parlamenta BiH. No u Domu naroda je usvojen prijedlog za ukidanje trošarina samo na mjesec dana. Prema proceduri u parlamentu BiH s obzirom na to da su izmjene usvojene u oba doma pristupilo se procesu usuglašavanja.
Članovi zajedničkog povjerenstva su ipak odlučili danas da se trošarine ukinu na pola godine.

No, takva odluka ne može stupiti na snagu sve dok izmjene zakona o trošarinama u identičnom obliku ne usvoje oba doma državnog parlamenta. To je pak malo izgledno s obzirom na to da nije izvjesno da će parlament uopće zasjedati do održavanja općih izbora u zemlji predviđenih za 2. listopada, ali i zbog toga što se pojeftinjenje cijene goriva koristi u svrhe predizborne kampanje.

Cijena litre dizela u BiH je u ponedjeljak oko 3,51 marke, što je 1,77 eura.

Tagovi: gorivo, cijene goriva, eurodizel, dizel, benzin
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE