GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gorivo poskupjelo i u Sloveniji

Gorivo poskupjelo i u Sloveniji
CIJENE GORIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2024 / 08:10
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Regulirane cijene naftnih derivata u ponoć će rasti uz nepromijenjene trošarine.

Na benzinskim postajama izvan autocesta bezolovni benzin od 95 oktana poskupjet će za 2,8 centi na 1,519 eura po litri, a dizel za 0,4 centa na 1,527 eura po litri. Poskupjet će i lož ulje, i to za 0,2 centa na 1,172 eura po litri.

Za litru bezolovnog motornog benzina, uz nepromijenjenu trošarinu koja trenutno iznosi 0,45824 eura po litri, na benzinskim postajama izvan raskrižja autoceste u novom će se 14-dnevnom roku morati izdvojiti 1,519 eura po litri ( prije promjene, 1,491 eura po litri), na 50 litara je 75,95 eura. Da se cijene bezolovnog benzina ne reguliraju, prema procjenama Ministarstva zaštite okoliša, klime i energetike, za litru bezolovnog benzina trebalo bi izdvojiti oko 1,581 euro po litri.

Uz nepromijenjenu trošarinu, koja trenutno iznosi 0,42538 eura po litri, litra dizela u novom će razdoblju na benzinskim postajama izvan raskrižja za autocestu iznositi 1,527 eura po litri (prije izmjene 1,523 eura po litri), što je za 50 litara iznosi 76,35 eura. Kad se ne bi regulirale cijene dizela i istodobno potrošači oslobodili plaćanja doprinosa za obnovljive izvore energije i kogeneraciju toplinske i električne energije, prema podacima ministarstva, za litru dizela trebalo bi izdvojiti oko 1602 eura po litri.

Za litru lož ulja, uz nepromijenjenu trošarinu koja trenutno iznosi 0,15085 eura po litri, u novom 14-dnevnom razdoblju trebat će izdvojiti 1,172 eura po litri (prije promjene 1,170 eura po litri). . Za naručenu količinu od 1000 litara lož ulja potrošač će tako platiti 1172 eura (bez prijevoza). Da cijene lož ulja nisu regulirane, za litru bi se trebalo izdvojiti oko 1270 eura. Za kupnju 1.000 litara potrošač bi platio 1.270 eura, što znači da sa spremnikom od 1.000 litara potrošač uštedi 98 eura, piše ministarstvo.

Marže trgovaca ograničene su sukladno uredbi Vlade, koju je usvojila na današnjoj dopisnoj sjednici, a mogu iznositi najviše 0,0783 eura za litru dizelskog goriva i 0,0794 eura za litru bezolovnog benzina, a za lož ulje maksimalno 0,08 eura po litri.

Kako ministarstvo također ističe u priopćenju, navedene cijene pojedinih naftnih derivata u prosjeku su oko 10 posto niže od prosječnih cijena u EU te oko 15 posto niže u odnosu na veće članice poput Njemačke, Francuske i Italije.

Cijene ovih naftnih derivata izračunavaju se na temelju metodologije koja se temelji na kretanju cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu i kretanju tečaja američkog dolara prema euru. Modelske cijene izračunate su na temelju 14-dnevnih prosjeka cijena naftnih derivata. Istovremeno, trgovcima su ograničene marže sukladno Uredbi Vlade o formiranju cijena određenih naftnih derivata izvan područja autocesta i brzih cesta.

Cijene motornih goriva na autocestovnom čvoru formiraju se slobodno.

Tagovi: gorivo, cijene goriva, eurodizel, dizel, benzin
PROČITAJ I OVO
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
PROJEKTI
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
VARAŽDIN - Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i tvrtka u njihovu vlasništvu Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, priopćili su danas iz Bukotermala.
Gen-I poziva na upis 50 milijuna eura zelenih obveznica
OBVEZNICE
Gen-I poziva na upis 50 milijuna eura zelenih obveznica
LJUBLJANA - Tvrtka Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura.
Cijene nafte rastu zbog eskalacije na Bliskom istoku
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu zbog eskalacije na Bliskom istoku
LONDON - Cijene nafte danas su porasle ususret očekivanom izraelskom odgovoru na iranski napad.
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
ZABRINUTOST
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
LONDON - Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi u ponedjeljak je rekao da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, no i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak.
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
GORIVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Središnji ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječne razine cijena, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE