GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Goldman Sachs: Ovo je investicijska prilika desetljeća

Goldman Sachs: Ovo je investicijska prilika desetljeća
PRILIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2020 / 21:13
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Investitori uvijek sanjaju o jedinstvenim mogućnostima koje bi njihova mala ulaganja pretvorile u veliku sreću.

Istodobno, svi smo čuli priče o pojedincima koji kupuju jeftine dionice nepoznate tehnološke tvrtke, koja potom izrasta u diva. Primarni ulagači tako su postali milijunaši, a protiv tako pozitivne priče nitko ne bi imao ništa protiv.

No, možda se takva prilika tek pojavljuje, pišu internetski portal Motley Fool. Izvještaj investicijske banke Goldman Sachs kaže da veliki potencijal rasta vide u ekološki prihvatljivim tehnologijama ili u tzv. zelenom vodiku. To bi moglo postati tržište vrijedno oko dvanaest bilijuna dolara do 2050. godine. S obzirom na velike izglede za rast, ulagači bi trebali pomno pratiti razvoj događaja, jer takvu priliku ne bi bilo pametno propustiti, upozorava Goldman Sachs.

U Goldman Sachsu stavljaju velik naglasak na tehnologiju koja se naziva zeleni vodik. Spomenuta tehnologija vodi dodaje elektrolite u ovaj postupak i koristi energiju koja se dobiva isključivo na okolišu prihvatljiv način. Također ističu da postupak razdvaja atom vodika od dva atoma kisika te da je vodik idealna zamjena za goriva bez emisija.

Za sada su troškovi postupka još uvijek vrlo visoki jer troše puno energije. U svakom slučaju, troškovi obnovljivih izvora već se brzo kopiraju, čineći zeleni vodik sve pristupačnijim i zanimljivijim rješenjem.

Zbog svestranosti vodika i pada troškova, Goldman Sachs vjeruje da tehnologija koja se temelji na tome ima ogroman potencijal. Stoga očekuju da će zeleni vodik postati najveći potrošač energije u Europi, što je trenutno u prvom planu njegovog razvoja. To bi istodobno udvostručilo potrebu za energijom na Starom kontinentu, što je dobra vijest za programere i dobavljače energije iz obnovljivih izvora. To istodobno pokazuje mogućnost obnove postojeće energetske infrastrukture koja uključuje cijevi za plin i toplinsku energiju.

Kada se planovi i razvojni potencijal u SAD-u i Aziji pridruže europskoj inicijativi, tržište zelenog vodika dobiva na vrijednosti; konačna vrijednost cijelog tržišta procjenjuje se na čak 12 bilijuna dolara do 2050. godine, kaže se u izvješću. Zbog toga analitičari iz Goldman Sachsa zeleni vodik opisuju kao jedinstvenu priliku za ulaganje.

Među vodećim tvrtkama u razvoju je i američka tvrtka NextEra. Rebecca Kujawa, glavna financijska direktorica, ističe: "Uvjereni smo da će naša tehnologija biti ključna za budućnost bez emisija, a posebno smo oduševljeni dugoročnim potencijalom zelenog vodika." provode se samo pilot projekti, od kojih će neki biti pokrenuti tek za tri godine.

To je vrlo dugoročno ulaganje koje bi u konačnici moglo dati značajan doprinos društvu bez ugljika. Naravno, mnogo toga ovisi o padu troškova takvih tehnologija, ali ulagači će sigurno pozorno pratiti ovo područje zbog velikog potencijala za rast.

Tagovi: Goldman Sachs, zeleni vodik, NextEra, zelena energija, obnovljivi izvori energije, energija
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE