GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Goldman Sachs: Ovo je investicijska prilika desetljeća

Goldman Sachs: Ovo je investicijska prilika desetljeća
PRILIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2020 / 21:13
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Investitori uvijek sanjaju o jedinstvenim mogućnostima koje bi njihova mala ulaganja pretvorile u veliku sreću.

Istodobno, svi smo čuli priče o pojedincima koji kupuju jeftine dionice nepoznate tehnološke tvrtke, koja potom izrasta u diva. Primarni ulagači tako su postali milijunaši, a protiv tako pozitivne priče nitko ne bi imao ništa protiv.

No, možda se takva prilika tek pojavljuje, pišu internetski portal Motley Fool. Izvještaj investicijske banke Goldman Sachs kaže da veliki potencijal rasta vide u ekološki prihvatljivim tehnologijama ili u tzv. zelenom vodiku. To bi moglo postati tržište vrijedno oko dvanaest bilijuna dolara do 2050. godine. S obzirom na velike izglede za rast, ulagači bi trebali pomno pratiti razvoj događaja, jer takvu priliku ne bi bilo pametno propustiti, upozorava Goldman Sachs.

U Goldman Sachsu stavljaju velik naglasak na tehnologiju koja se naziva zeleni vodik. Spomenuta tehnologija vodi dodaje elektrolite u ovaj postupak i koristi energiju koja se dobiva isključivo na okolišu prihvatljiv način. Također ističu da postupak razdvaja atom vodika od dva atoma kisika te da je vodik idealna zamjena za goriva bez emisija.

Za sada su troškovi postupka još uvijek vrlo visoki jer troše puno energije. U svakom slučaju, troškovi obnovljivih izvora već se brzo kopiraju, čineći zeleni vodik sve pristupačnijim i zanimljivijim rješenjem.

Zbog svestranosti vodika i pada troškova, Goldman Sachs vjeruje da tehnologija koja se temelji na tome ima ogroman potencijal. Stoga očekuju da će zeleni vodik postati najveći potrošač energije u Europi, što je trenutno u prvom planu njegovog razvoja. To bi istodobno udvostručilo potrebu za energijom na Starom kontinentu, što je dobra vijest za programere i dobavljače energije iz obnovljivih izvora. To istodobno pokazuje mogućnost obnove postojeće energetske infrastrukture koja uključuje cijevi za plin i toplinsku energiju.

Kada se planovi i razvojni potencijal u SAD-u i Aziji pridruže europskoj inicijativi, tržište zelenog vodika dobiva na vrijednosti; konačna vrijednost cijelog tržišta procjenjuje se na čak 12 bilijuna dolara do 2050. godine, kaže se u izvješću. Zbog toga analitičari iz Goldman Sachsa zeleni vodik opisuju kao jedinstvenu priliku za ulaganje.

Među vodećim tvrtkama u razvoju je i američka tvrtka NextEra. Rebecca Kujawa, glavna financijska direktorica, ističe: "Uvjereni smo da će naša tehnologija biti ključna za budućnost bez emisija, a posebno smo oduševljeni dugoročnim potencijalom zelenog vodika." provode se samo pilot projekti, od kojih će neki biti pokrenuti tek za tri godine.

To je vrlo dugoročno ulaganje koje bi u konačnici moglo dati značajan doprinos društvu bez ugljika. Naravno, mnogo toga ovisi o padu troškova takvih tehnologija, ali ulagači će sigurno pozorno pratiti ovo područje zbog velikog potencijala za rast.

Tagovi: Goldman Sachs, zeleni vodik, NextEra, zelena energija, obnovljivi izvori energije, energija
PROČITAJ I OVO
Potpisani ugovori za povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnim industrijama
UGOVORI
Potpisani ugovori za povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnim industrijama
ZAGREB - U Hrvatskim vodama u utorak su dodijeljeni ugovori na temelju poziva "Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“ vrijedni 326,3 milijuna kuna, dok ukupna vrijednost projekata koji će se provesti iznosi 672 milijuna kuna.
Fond daje poticaje za kupnju kondenzacijskih bojlera, ali i kotlova
POTICAJI
Fond daje poticaje za kupnju kondenzacijskih bojlera, ali i kotlova
ZAGREB - Fond za zaštitu okoliša će po novom sufinancirati kupnju kondenzacijskih bojlera i građanima Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije čiji su objekti oštećeni u potresima te kupnju kondenzacijskih kotlova.
Pad cijena nafte potaknut širenjem virusa i zabrinutošću za kineski uvoz
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte potaknut širenjem virusa i zabrinutošću za kineski uvoz
LONDON - Cijene nafte pale su na početku tjedna na međunarodnim tržištima ispod 74 dolara, zbog zabrinutosti za potražnju u uvjetima širenja covida 19 i promjena zakona o uvozu u Kini.
Rumunjska povećala uvoz nafte za 30% u prvih pet mjeseci
UVOZ
Rumunjska povećala uvoz nafte za 30% u prvih pet mjeseci
BUKUREŠT - Rumunjska je tijekom prvih pet mjeseci 2021. uvezla 3,38 milijuna tona sirove nafte, što je 791.400 tona ekvivalentne nafte ili 30,5 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije, podaci su Nacionalnog instituta za statistiku (INS).
Početkom septembra poziv za subvencije za solarne panele
POZIV
Početkom septembra poziv za subvencije za solarne panele
VRBAS – Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas u Vrbasu, nakon potpisivanja ugovora o rekonstrukciji i energetskoj sanaciji osnovne škole i predškolske ustanove, da će ministarstvo početkom septembra raspisati javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele, kao i da će do kraja godine biti drugi poziv za zamenu stolarije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE