GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Globalni obnovljivi izvori 2020. godine rasli najbrže u posljednjih 20 godina

Globalni obnovljivi izvori 2020. godine rasli najbrže u posljednjih 20 godina
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2021 / 16:31
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Obnovljivi izvori električne energije globalno su u 2020. godini rasli najbržim tempom u proteklih 20 godina, navodi se u izvještaju Međunarodne agencije za energiju (IEA) objavljenom u utorak.

Globalni kapacitet obnovljive energije instaliran 2020. godine ekvivalentan je cjelokupnom instaliranom energetskom kapacitetu ASEAN-a - skupine od 10 ekonomija jugoistočne Azije, priopćila je IEA.

Agencija ocjenjuje da će povećanje obnovljivih izvora električne energije u 2020. godini postati "bazičnom normom" i za iduće godine unatoč očekivanom usporavanju u Kini.

Na temelju podataka za 2020. godinu IEA je revidirao prognoze novih instalacija obnovljivih izvora u elektroenergetici za više od 25 posto u odnosu na prethodne prognoze u studenom 2020. godine. Agencija primjećuje da su vlade širom svijeta lani imale na raspolaganju rekordne razine obnovljivih kapaciteta, a tvrtke su potpisivale rekordne ugovore o otkupu energije čak i dok se pandemija širila.

Pomak k obnovljivim izvorima energije stup je globalnih napora za postizanje ugljične neutralnosti, ali IEA očekuje da bi globalno ispuštanje ugljičnog dioksida 2021. godine trebalo porasti, zbog paralelnog porasta upotrebe ugljena.

Prema izvještaju IEA-a, Kina je u središtu globalne potražnje i ponude za obnovljivim izvorima energije, čineći oko 40 posto globalnog rasta obnovljivih kapaciteta zadnjih nekoliko godina, a udio te zemlje 2020. godine po prvi puta se popeo na 50 posto. Razlog je žurba u realizaciji projekata prije postupnog ukidanja vladinih subvencija

"Svako usporavanje u Kini u idućim godinama nadoknadit će se snažnim rastom u Europi, Sjedinjenim Državama, Indiji i Latinskoj Americi zbog državnih potpora i pada cijena solarnih panela i opreme za vjetroelektrane", smatra IEA.

Očekuje da će u SAD-u rast obnovljivih kapaciteta 2021. i 2022. uglavnom potaknuti produženje saveznih poreznih olakšica.

Tagovi: obnovljivi izvori energije, električna energija, Međunarodna agencija za energiju, Europska unija
PROČITAJ I OVO
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
ORGANIZACIJA
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
BEOGRAD - Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ prenelo je na Republiku Srbiju, koju zastupa Vlada, celokupan osnivački i vlasnički udeo u Operatoru distributivnog sistema „EPS Distribuciji“, čime je „EPS Distribucija“ prestala da bude deo sistema EPS-a.
Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
GAS
Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
BEOGRAD - Prekid isporuka gasa kroz Turski tok je zbog planiranog remonta, a u Srbiji je stavljeno u pripravnost skladište u Banatskom dvoru, sa koga će moći da se pokrije planirana potrošnja u tom periodu, rekao je danas Tanjugu generalni direktor JP "Srbijagasa" Dušan Bajatović.
Cijene nafte stabilne iznad 74 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne iznad 74 dolara
LONDON - Cijene sirove nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 74 dolara, balansirajući između pada zaliha u SAD-u i jačeg dolara koji prigušuje potražnju.
Zastoj u izgradnji termoelektrane Kolubara B
ČEKAJU SE STUDIJE
Zastoj u izgradnji termoelektrane Kolubara B
BEOGRAD - Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije naložlio je krajem maja da se obustavi gradnja termoelektrane Kolubara B u opštini Lazarevac, nedaleko od rudnika uglja dok se ne urade studije ekonomske i ekološke opravdanosti.
Njemački Wpd iznio planove za gradnju velikog vjetroparka u Sjevernoj Makedoniji
VJETROPARK
Njemački Wpd iznio planove za gradnju velikog vjetroparka u Sjevernoj Makedoniji
SKOPJE - Njemačka tvrtka Wpd, koja je iskazala interes za izgradnju četiri vjetroparka u BiH, planira u Makedoniji izgraditi vjetroelektranu snage do 400 megavata koja bi bila veća od svih ostalih vjetroelektrana u zemlji zajedno (i onih koje rade i onih koje su u planu ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE