GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

GEN-I u Sj. Makedoniji gradi svoju prvu solarnu elektranu većih razmjera

GEN-I u Sj. Makedoniji gradi svoju prvu solarnu elektranu većih razmjera
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2020 / 16:15
Autor: SEEbiz
SKOPLJE - Nakon objave rezultata prvog natječaja za izgradnju solarnih sustava na državnom zemljištu koje je provela Sjeverna Makedonija, GEN-I napreduje na putu proizvodnje solarne energije velikih razmjera u regiji.

Solarna elektrana, koja će biti locirana u Amzabegovu u Sjevernoj Makedoniji, prema planu bi trebala opskrbljivati tržište Sjeverne Makedonije kao i regionalna tržišta. U sklopu prvog natječaja za solarne fotonaponske konstrukcije na državnom zemljištu koje je provela Sjeverna Makedonija tvrtki GEN-I dodijeljena su 3 od 11 zemljišta, što ujedno predstavlja 17 MW od ukupno ponuđenih 35 MW te najveći kapacitet dostupan jednom investitoru.

Novo rješenje za javne natječaje za obnovljive izvore energije dodjeljuje pravo na izgradnju i proizvodnju solarne energije na 50 godina, s time da država osigurava prenamjenu zemljišta u građevinsko, odobrenje građevinskih dozvola i korištenja zemljišta kao i povezanost s mrežom. Ovo su ključni koraci koji omogućavaju potpuno otključavanje potencijala ulaganja u solarne sustave, a koje je Vlada Sjeverne Makedonije prepoznala kao ključne za ispunjenje svojih ciljeva vezanih uz održivost kao i klimatskih ciljeva.

Projekt uključuje prvu solarnu elektranu tvrtke GEN-I u Makedoniji, a izgradit će je i njom upravljati tvrtka GEN-I Sonce DOOEL Skopje. Građevinski radovi trebali bi započeti početkom 2021. godine, a u skladu sa zahtjevima natječaja solarna elektrana bit će u potpunosti operativna do početka 2023. godine. GEN-I je vodeći igrač na tržištu veleprodaje električne energije u Sjevernoj Makedoniji te prekograničnoj trgovini diljem regije pa će tako godišnja proizvodnja solarne elektrane od gotovo 25.000 MWh upotpuniti i unaprijediti sinergije u fleksibilnom globalnom portfelju tvrtke GEN-I, istovremeno omogućavaju optimalnu opskrbu proizvedenom solarnom energijom.

„Sretni što smo što nakon objave rezultate natječaja, kojima nam je osigurano pravo na korištenje zemljišta u trajanju od 50 godina i prodaju solarne energije, možemo najaviti izgradnju prve solarne elektrane u vlasništvu tvrtke GEN-I. Uvjeti natječaja iznimno su dobro osmišljeni te su se bavili s tri ključna izazova koja inače znaju otežavati investicije u solarne sustave te su pružili zajamčenu državnu potporu za prenamjenu državnih parcela u građevinsko zemljište, potporu vezanu uz građevinske dozvole i korištenje zemlje – kao i povezanost na mrežu," rekao je dr. Igor Koprivnikar, direktor tvrtke GEN-I Sonce DOOEL Skopje i član uprave tvrtke GEN-I.

Ulaganje u ovu solarnu elektranu predstavlja prvo takvo sudjelovanje tvrtke GEN-I na javnim natječajima za izgradnju solarnog sustava u regiji, a ponuda je odabrana zbog velikog solarnog potencijala u Sjevernoj Makedoniji. Ulaganje ujedno predstavlja kamen temeljac za realizaciju ambiciozne strategije tvrtke GEN-I da postane pokretačka snaga zelene transformacije u regiji. U Sloveniji je GEN-I sa svojim brendom GEN-I Sonce već prepoznat kao zeleni pionir sa značajnim iskustvom koje uključuje izgradnju više od 1.000 kućnih solarnih elektrana na krovovima za potrošnju u domaćinstvima, prvu solarnu elektranu za kolektivnu vlastitu potrošnju kao i inovativna rješenja e-mobilnost.

Nedavno je GEN-I proširio te aktivnosti i na hrvatsko tržište, postavljanjem prve solarne elektrane za vlastitu potrošnju gospodarskih zgrada te je omogućio punjenje električnih vozila korisnicima usluga e-mobilnosti s obje strane hrvatsko-slovenske granice.U jeku borbe protiv klimatskih promjena, solarne elektrane jedan su od najboljih resursa. Solarna energija je dostupna i obnovljiva opcija koja pomaže smanjiti emisiju ugljika diljem svijeta. Svaki kWh čiste energije važan je za ljude i naš planet. Cilj nije, dakle, pružanje energije, već pružanje čiste energije. GEN-I je svjestan toga i dok postavlja brojne jedinice solarne energije u Sloveniji, sada započinje i regionalno.Ulazak u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije otvara potpuno novu dimenziju za portfelj održivih i integriranih energetskih usluga tvrtke GEN-I, koji također uključuje otključavanje sinergije na tržištima kapitala za financiranje kroz izdavanje zelenih obveznica kao i partnerstvom s dugoročnim ulagačima. U ovom je kontekstu solarna elektrana u Sjevernoj Makedoniji važna prekretnica u predanosti tvrtke GEN-I brzoj tranziciji ka zelenom, „bezugljičnom" društvu i njenoj misiji pružanja naprednih rješenja integriranih energetskih usluga za poticanje zelene transformacije regije.

Tagovi: GEN-I, Makedonija, Sjeverna Makedonija, solarna elektrana, GEN-I Sonce DOOEL Skopje, solarna energija, Igor Koprivnikar
PROČITAJ I OVO
Čermak ostaje u naftnom biznisu, evo o čemu se radi
NOVI ISKORAK
Čermak ostaje u naftnom biznisu, evo o čemu se radi
ZAGREB - Nakon što je tijekom prošle godine sklopio dva ugovora s Jadranskim naftovodom o zakupu terminala sirove nafte, umirovljeni general Ivan Čermak ishodio je ovih dana i dozvolu države za trgovinu naftnim derivatima na veliko.
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
GORIVO
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
LJUBLJANA - Maloprodajne cijene svih naftnih derivata u Sloveniji lani su porasle u odnosu na prethodnu godinu. Prosječna referentna cijena bezolovnog benzina od 95 oktana viša je za 23 posto, dizela za 29 posto, a UNP-a za 38 posto. Referentna cijena ekstra lakog loživog ulja za grijanje bila je viša za trećinu.
Od utorka ponovno skuplje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka ponovno skuplje gorivo
ZAGREB - Prema neslužbenim informacijama, od utorka cijene goriva opet idu gore.
Ukrajina nikada nije prestala uvoziti ukapljeni naftni plin iz Rusije
APSURDI RATA
Ukrajina nikada nije prestala uvoziti ukapljeni naftni plin iz Rusije
KIJEV - Ruski izvoznici prodali su baltičkim državama dvostruko više ukapljenog naftnog plina (LPG) u 2022. godini, prema podacima tri izvora u sektoru trgovine i pretovara.
Meloni sklopila ugovor vrijedan osam milijardi dolara za opskrbu Italije libijskim plinom
PLIN
Meloni sklopila ugovor vrijedan osam milijardi dolara za opskrbu Italije libijskim plinom
TRIPOLI - Talijanska premijerka Giorgia Meloni posjetila je Libiju samo nekoliko dana nakon posjeta Alžiru, gdje je sklopila sporazum o pojačanoj energetskoj suradnji, te dogovorila investiciju vrijednu osam milijardi dolara za opskrbu libijskim plinom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE