GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

GEN-I Hrvatska: Otpis troškova kućanstvima na potresom pogođenim područjima

GEN-I Hrvatska: Otpis troškova kućanstvima na potresom pogođenim područjima
OTPIS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2021 / 20:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tvrtka GEN-I Hrvatska je u petak izvijestila da će svojim korisnicima iz kategorije kućanstvo na potresom pogođenim područjima otpisati račune za prva tri mjeseca ove godine.

Tvrtka GEN-I Hrvatska pridružila se inicijativi Vlade i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja vezano uz tromjesečni otpis troškova korisnicima kategorije kućanstvo na područjima pogođenim potresom krajem 2020. godine, navodi se u priopćenju.

Iz GEN-I pritom najavljuju da će svojim korisnicima usluge "Jeftina struja" koji se nalaze na području Sisačko-moslavačke županije te korisnicima iz dvije općine na području Zagrebačke županije (općine Pokupsko i Kravarsko) otpisati račune za razdoblje od siječnja do ožujka ove godine.

U priopćenju se prenosi izjava predsjednika Uprave Roberta Goloba koji je istaknuo kako je "protekla godina obilježena koronom bila izuzetno izazovna za cijeli svijet, a potresi u Hrvatskoj dodatno su pogoršali situaciju ostavivši brojne građane bez krova nad glavom".

"Kao poduzetnici svjesni smo svoje odgovornosti, a pridruživanjem ovoj inicijativi želimo pomoći da bar malo olakšamo situaciju koja ih je zadesila", izjavio Golob.

Na popisu gradova i općina kojima će GEN-I otpisati račune za prva tri mjeseca ove godine su u Sisačko-moslavačkoj županiji gradovi Petrinja, Glina, Sisak i Hrvatska Kostajnica te općine Lekenik, Sunja, Donji Kukuruzari, Majur, Dvor, Topusko, Gvozd, Jasenovac, Hrvatska Dubica, Martinska Ves, a u Zagrebačkoj županiji općine Pokupsko i Kravarsk.

Inače, Vlada je na sjednici održanoj 18. siječnja zaključkom obvezala HEP da stanovnike na potresom stradalim područjima oslobodi plaćanja struje za siječanj, veljaču i ožujak, kao i plaćanja premještanja priključka s oštećenih objekata na privremene, te kasnijeg premještanja na nove odnosno obnovljene objekte.

Stožer civilne zaštite je 20. siječnja objavio popis - četiri grada i 10 općina Sisačko-moslavačke županije te dvije općine Zagrebačke županije, u kojima će kućanstva od siječnja do kraja ožujka biti oslobođena plaćanja troškova električne energije i pristojbe HRT-u, i to bez obzira na stupanj pretrpljene štete.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić je još kod donošenja odluke, uz napomenu kako Vlada može utjecati na postupanje HEP-a, koji je u državnom vlasništvu, apelirao i na druge opskrbljivače da i oni, ako je moguće, idu u smjeru otpisa potraživanja za električnu energiju na potresom pogođenim područjima.

HEP na području obuhvaćenom odlukom o otpisu ima tržišni udio od 92-93 posto, dok se kao opskrbljivači električne energije tu još javljaju i E.ON i GEN-I, pri čemu se broj kućanstava koje potonji opskrbljuju iznosi oko četiri tisuće, podaci su koje je početkom ovoga tjedna iznio ministar Ćorić.

On je i tada ponovio kako je s tim tvrtkama uspostavljena komunikacija, no kako im, s obzirom da posluju na tržištu takva vrsta otpisa znači i gubitak prihoda. Ipak, kod tih tvrtki postoji dobra volja da na neki način sudjeluju i pokažu socijalnu notu, no pitanje je primjerice bi li se taj otpis odnosio na sva tri mjeseca, kao u slučaju HEP-a, rekao je Ćorić na brifingu na novinare početkom ovoga tjedna.

Najavio je i da se, ako ne dođe do potpunog otpisa s njihove strane te ako računi budu ispostavljeni građanima, razmišlja i o alternativnim opcijama za njihovo namirenje, odnosno refundaciji iz primjerice donacija građana na račun državne riznice.

Tagovi: GEN-I Hrvatska, otpis potraživanja, Robert Golob
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE