GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

GEN-I do 2030. planira postaviti 20.000 solarnih elektrana

GEN-I do 2030. planira postaviti 20.000 solarnih elektrana
SOLARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2021 / 12:13
Autor: SEEbiz
KRŠKO - Slovenska tvrtka GEN-I iz Krškoga dio je vodeće državne kompanije GEN u koju je uključen dobar dio proizvođača električne energije, a do 2030. godine ambicioznim planom investiranja namjerava Sloveniju osloboditi ovisnosti od fosilnih goriva.

GEN-I do 2030. namjerava investirati milijardu eura u nove tehnologije i digitalizaciju, te postaviti 20.000 solarnih elektrana. Dekarbonizaciju energetike u Sloveniji je moguće postići do 2040. godine i to bez da se ugrozi sigurnost opskrbe, kazao je direktor tvrtke Robert Golob na jednoj konferenciji, a prenosi "Dolenjski list", dodavši da je taj cilj dohvatljiv i na svjetskoj razini.

Energetski sektor po njegovim je riječima odgovoran za četvrtinu stakleničkih plinova i zato mora djelovati prvi na zadaći smanjivanja emisija.
Do 2030. GEN-I će postaviti instalirati 1000 megavata sunčnih elektrarna različite veličine, a time bi bilo ispunjena približno trećina ekoloških ciljeva koje je za to razdoblje postavila država, ambiciozni su planovi koje je predstavila tvrtka.

Broj potrošača električne struje namjeravamo povećati na 1,2 milijuna i svima ćemo osigurati isključivo elektriku bez ugljičnog dioksida. Svakome od potrošača omogućit ćemo također da kod kuće uspostavi održivi energetski krug, da se u cijelosti sam opskrbljuje strujom i da je cjenovno i energetski nezavisan, kazao je Golob.

Tvrtka najavljuje da će broj zaposlenih do 2030. povećati na 1200, s ciljem ostvarivanja 7 milijardi eura prihoda godišnje i investicijama za 1130 megavata električne energije koje će se financirati sa 1.43 milijarde eura, dijelom iz vlastitog izvora, a dijelom od sredstava investitora.
Golob je rekao da će u budućnosti veliku ulogu u trgovanju strujom imati digitalne platforme zbog čega rade na specijaliziranoj platformi koja će biti prilagođena za uključivanje obnovljivih zelenih izvora energije iz regija koje nemaju potrebna znanja kako digitalno trgovati energijom.

Tagovi: GEN-I, solarne elektrane, Robert Golob
PROČITAJ I OVO
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
ORGANIZACIJA
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
BEOGRAD - Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ prenelo je na Republiku Srbiju, koju zastupa Vlada, celokupan osnivački i vlasnički udeo u Operatoru distributivnog sistema „EPS Distribuciji“, čime je „EPS Distribucija“ prestala da bude deo sistema EPS-a.
Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
GAS
Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
BEOGRAD - Prekid isporuka gasa kroz Turski tok je zbog planiranog remonta, a u Srbiji je stavljeno u pripravnost skladište u Banatskom dvoru, sa koga će moći da se pokrije planirana potrošnja u tom periodu, rekao je danas Tanjugu generalni direktor JP "Srbijagasa" Dušan Bajatović.
Cijene nafte stabilne iznad 74 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne iznad 74 dolara
LONDON - Cijene sirove nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 74 dolara, balansirajući između pada zaliha u SAD-u i jačeg dolara koji prigušuje potražnju.
Zastoj u izgradnji termoelektrane Kolubara B
ČEKAJU SE STUDIJE
Zastoj u izgradnji termoelektrane Kolubara B
BEOGRAD - Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije naložlio je krajem maja da se obustavi gradnja termoelektrane Kolubara B u opštini Lazarevac, nedaleko od rudnika uglja dok se ne urade studije ekonomske i ekološke opravdanosti.
Njemački Wpd iznio planove za gradnju velikog vjetroparka u Sjevernoj Makedoniji
VJETROPARK
Njemački Wpd iznio planove za gradnju velikog vjetroparka u Sjevernoj Makedoniji
SKOPJE - Njemačka tvrtka Wpd, koja je iskazala interes za izgradnju četiri vjetroparka u BiH, planira u Makedoniji izgraditi vjetroelektranu snage do 400 megavata koja bi bila veća od svih ostalih vjetroelektrana u zemlji zajedno (i onih koje rade i onih koje su u planu ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE