GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gen energija želi udvostručiti snagu drugog bloka NE Krška

Gen energija želi udvostručiti snagu drugog bloka NE Krška
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2023 / 16:54
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
KRŠKO - U Gen energiji smatraju da bi prvotno planiranu snagu drugog bloka (1100 megavata) trebalo udvostručiti. Na taj bismo način zadovoljili potrebe za električnom energijom, privukli potencijalne suinvestitore i poboljšali pregovaračku poziciju s izvođačima.

Povećanje snage omogućeno je izmijenjenom zakonskom regulativom koja više ne postavlja granicu na 1100 megavata (MW). Ono što je još važnije je da je došlo do energetske krize, a s njom i još veće potrebe za električnom energijom, porastao je interes okolnih zemalja za suinvestiranje u projekt, rekao je za Slovensku tiskovnu agenciju na marginama prezentacije direktor Gen. projekta JEK 2 općinskim vijećnicima krčke energetike Dejanu Paravanu.

Zbog navedenih razloga, "pragmatično su odlučili proširiti paletu mogućih inačica i otvoriti put snažnijim agregatima, u krajnjem slučaju u rasponu do 2400 megavata, odnosno, s obzirom da je odabrano mjesto u Vrbini pri. Krško im dopušta da se odluče čak i za dva nuklearna bloka”, dodao je.

Kako se ne bi nepotrebno ograničavali, odlučili su nastaviti s inicijativom za JEK 2. ja produžena omotnica ili varijanta produžene snage. Kod odluke o većoj snazi važno je i to što agregat do 1100 MW nudi samo američki dobavljač Westinghouse, dok su s proširenom varijantom otvorili put još dva dobavljača, francuskoj tvrtki EDF i južnokorejskoj tvrtki KHNP. Time su poboljšali i svoje pregovaračko polazište pri izboru mogućih dobavljača.

Ministarstvo zaštite okoliša, klime i energetike uputilo je u javnu raspravu nacrt zakona o energetskoj politici u kojem se, prema Financijama, ne spominje nuklearna energija.

Što se tiče prije nekog vremena najavljenog projekta JEK 2, po njemu je također važno da je Vlada "prepoznala da je riječ o vrlo važnom projektu", da je za njega imenovala državnog tajnika u kabinetu premijera te koja je formirala odgovarajuću radnu skupinu koja okuplja pojedince iz različitih ministarstava i druge predstavnike.

Prema Paravanovim riječima, najkritičniji aspekt projekta je smještaj u prostoru. Rekao je da se Gen energija ubrzano priprema za podnošenje zahtjeva za njegovo pokretanje. Što se tiče dinamike projekta, najavio je da su sve relevantne osnove za tzv ja konačna odluka investitora pripremljena do 2028.

Tagovi: Gen energija, Krško, NE Krško
PROČITAJ I OVO
MET Energy osnovao kompaniju u BiH
ŠIRENJE
MET Energy osnovao kompaniju u BiH
SARAJEVO - Europska energetska tvrtka MET Group sa sjedištem u Švicarskoj iza koje stoji mađarski kapital osnovala je podružnicu u Bosni i Hercegovini, izvještava Indikator.ba.
EPS za raskid ugovora krivi Rudnik uglja Pljevlja
OPTUŽBE
EPS za raskid ugovora krivi Rudnik uglja Pljevlja
PLJEVLJA – Ugovor sa Rudnikom uglja raskinut je, jer pljevaljska kompanija nije dostavila mjenicu, odnodno sredstvo obezbjeđenja, za ispunjenje ugovornih obaveza, saopšteno je Vijestima u Elektroprivredi Srbije (EPS).
Gorivo u Njemačkoj pojeftinilo - cijene najniže navečer
CIJENE GORIVA
Gorivo u Njemačkoj pojeftinilo - cijene najniže navečer
BERLIN - Njemački automobilski savez savjetuje vozačima da kupuju gorivo između 20 i 22 sata. Cijene su obično nekoliko eura više ujutro. (dpa - standardna prava korištenja)
SDH od nadzornika Petrola očekuje dodatna objašnjenja vezana uz promjene u upravi
OČEKIVANJA
SDH od nadzornika Petrola očekuje dodatna objašnjenja vezana uz promjene u upravi
LJUBLJANA - SDH je pozvao Nadzorni odbor Petrola da dioničarima energetske kompanije da dodatna objašnjenja u vezi s nedavnim promjenama u Upravi, u sklopu kojih se od predsjednice Uprave oprostila i Nada Drobne Popović. Odgovori se očekuju do 20. prosinca.
Cijene nafte stabilne blizu 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne blizu 81 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu razine od 81 dolar nakon što su vodeći proizvođači zatekli trgovce odlukom o dodatnom smanjenju opskrbe na početku iduće godine za manje od milijun barela dnevno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE