GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gen energija intenzivno priprema projekt nove nuklearne elektrane Krško

Gen energija intenzivno priprema projekt nove nuklearne elektrane Krško
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2024 / 16:27
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Tvrtka Gen Energija, investitor projekta nove nuklearne elektrane Krško (Jek 2), intenzivno provodi aktivnosti na pripremi konačne investicijske odluke za projekt u očekivanju daljnjih političkih odluka o budućem korištenju nuklearne energije. u zemlji. Uglavnom se radi o pripremi za smještaj u prostor i dijalogu s dobavljačima tehnologije.

Donošenje konačne investicijske odluke za trenutno daleko najveću planiranu investiciju u zemlji očekuje se tek 2028. godine, rekao je generalni direktor Gen Energije Dejan Paravan na marginama susreta s novinarima u Ljubljani.

Trenutačno se, prema njegovim riječima, najviše aktivnosti odvija na pripremi postavljanja na mjestu gdje se najintenzivnije radi.

Između ostalog, tvrtka je raspisala javni nalog za izradu studije o radiološkim utjecajima Jeke 2. Održan je i stručni dijalog s potencijalnim izvođačima radova za izradu izvješća o svim aspektima sigurnosti lokacije objekta. nova nuklearna elektrana. Započet će i s pripremom natječajne dokumentacije za izradu elaborata o okolišu, jer će cjelovita procjena utjecaja na okoliš započeti odmah nakon odluke Vlade o početku postavljanja u prostor.

Aktivno će sudjelovati i u izradi idejnih rješenja za precizan smještaj novog nuklearnog objekta u prostor. Makro lokacija za novu nuklearnu elektranu je zapadno uz postojeću Nuklearnu elektranu Krško na lijevoj obali Save. U pripremi je materijal za definiranje mikrolokacije. Postoji osam potencijalnih mikrolokacija. U travnju se očekuje izrada preliminarnog izvješća, a proces će se koordinirati na razini uže Vladine radne skupine.

Prema Paravanovim riječima, još jedno područje na kojem se intenzivno radi su razgovori s potencijalnim dobavljačima tehnologije. Riječ je o njih trojcu, francuskom energetskom divu EDF, američkom Westinghouseu, čija je tehnologija u postojećoj nuklearnoj elektrani Krst, te korejskom KHNP-u.

"S njima vodimo intenzivan dijalog o tome što nude i kakva rješenja predlažu", rekao je prvi čovjek Gena energije. Sastanci su redoviti iu raznim prigodama potencijalni dobavljači već se povezuju s potencijalnim slovenskim dobavljačima ili kooperantima.

Geno Energia je prije nekog vremena proširila raspon mogućih inačica snage reaktora na raspon od 1000 do 2400 megavata. Unutar tog raspona postoji osam mogućih rješenja, što također utječe na odabir mikrolokacije elektrane. “U daljnjem procesu ići ćemo u sužavanje i utvrđivanje točne snage samog objekta”, najavio je Paravan.

Kao potencijalno rješenje ostaje i suinvestiranje, odnosno sudjelovanje drugih investitora u projektu. Interes za Geno Energy pokazuju strani i domaći akteri, uz hrvatsku državu odnosno državnu energetsku tvrtku Hep, trenutno su među zainteresiranima i predstavnici talijanskog i slovenskog gospodarstva.

Prema Paravanovim riječima, vode dijalog sa svim zainteresiranim akterima kako bi prijavili svoj interes. No odabir nije isključivo u domeni Gena energije kao investitora, nego i države. No, to će se znati prije nego što se donese konačna odluka o ulaganju”, uvjeren je Paravan.

Za sada se kao potencijalna vrijednost projekta spominje oko 10 milijardi eura. Prema Paravanovim riječima, ova financijska dimenzija je realna, ali ovisi o izboru veličine i tehnologije. Procedure za izradu poslovnih modela i scenarija ekonomske opravdanosti novog pogona već su u tijeku.

Prvi čovjek Energetike ponovno je istaknuo, po njegovim riječima, iznimnu važnost ujednačavanja politike, da je za Sloveniju vrlo važno pitanje nastavka korištenja nuklearne energije te da je u tome nužan konstruktivan stav i politički konsenzus. ovom pogledu. Prema Paravanovim riječima, takav signal vrlo je važan za nastavak i ubrzanje pripreme projekta, kao i skorog usvajanja rezolucije o mirnodopskoj uporabi nuklearne energije u Sloveniji i konačno referenduma o toj temi, koji bi trebao održati u drugoj polovici godine.

Kada ili Bude li nova nuklearna elektrana Krško izgrađena i priključena na mrežu, što bi se idealno trebalo dogoditi krajem idućeg desetljeća, nuklearni otpad iz nje također će se skladištiti u odlagalištu nisko i srednje radioaktivnog otpada (NSRAO) u Vrbini, u neposrednoj blizini nuklearne elektrane Krško. U sklopu projekta pri kraju su pripremni zemljani radovi, au tijeku je procedura za izbor izvođača radova.

Paralelno s projektom Jek 2, ali ne kao alternativa, Gen energija sudjeluje i u razvoju korištenja tehnologije malih modularnih nuklearnih elektrana (SMR). Gen energija je tako jedan od slovenskih sudionika u projektu Phoenix, programu prelaska s ugljena na male modularne nuklearne reaktore, koji financira SAD. Također će se pridružiti Europskom savezu za SMR.

U sklopu Phoenix projekta provode se aktivnosti predizvodljivosti za potencijalne SMR lokacije u zemlji. Igra uključuje npr. područja postojećih i bivših termoelektrana na ugljen, mjesta s velikim potrebama za električnom energijom i područja, gdje su velike potrebe za toplinskom energijom.

Za sada je, kako objašnjavaju u Genu, SMR tehnologija skuplja od tradicionalnih reaktora, no cijena će padati kako se tehnologija bude razvijala. Prvi pilot SMR na Zapadu očekuje se negdje oko 2030. godine, a očekuje se da će tehnologija biti zrela za 10 do 15 godina. U Genu vide njezin potencijal, ali ne žele da joj Slovenija bude pokusni kunić.

Tagovi: Gen energija, Krško, NE Krško, pARAVAN
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE