GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom slao Europi više plina u prvoj polovini ožujka

Gazprom slao Europi više plina u prvoj polovini ožujka
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2023 / 17:46
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Gazpromove isporuke plina Europi bile su u prvoj polovini ožujka u dnevnom prosjeku za 6,5 posto veće nego u veljači, izračunao je Reuters na temelju podataka o dnevnim pošiljkama preko Turske i Ukrajine.

Od prošle godine ruski plin više ne stiže u Europu plinovodima Jamal-Europa i Sjeverni tok već samo preko Turske i Ukrajine, plinovodima Turski tok i Družba.

U Europu je u prvih 15 dana ožujka tim pravcima u prosjeku stizalo 71,9 milijuna kubičnih metara ruskog plina dnevno, u usporedbi s prosječnih 67,5 milijuna kubičnih metara dnevno tijekom veljače, izračunao je Reuters.


Ukupno je u prvoj polovini ožujka isporučeno 1,08 milijardi kubičnih metara. Oko 455 milijuna kubičnih metara - 30,3 milijuna dnevno - prošlo je kroz Tursku, a 623 milijuna- 41,6 milijuna dnevno - kroz Ukrajinu.

Isporuke su tako u prvoj polovini ožujka još uvijek bile znatno slabije nego u prosincu kada je Gazprom u prosjeku isporučivao oko 81,9 milijuna kubičnih metara dnevno.

Od početka godine Gazprom je Europi isporučio ukupno 4,8 milijardi kubika plina, prema izračunima Reutersa.

Prošle je godine Rusija Europi isporučila oko 62 milijarde kubičnih metara plina, različitim rutama.

Izračuni se temelje na podacima Gazproma o dnevnim isporukama kroz Ukrajinu i podacima Europske mreže operatora prijenosnog sustava (ENTSOG), napominje Reuters, dodavši da je ruska kompanija početkom godine prestala objavljivati izvješća o izvozu.

Tvrtka nije odgovorila na upit da komentira brojke.

Ruski izvoz u zemlje izvan Zajednice Neovisnih Država (ZND), uključujući Kinu i Tursku, smanjio se lani za gotovo 46 posto, na 100,9 milijardi kubičnih metara, prema podacima samog Gazproma.

Tagovi: Gazprom, plin, ruski plin
PROČITAJ I OVO
Od utorka jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka jeftinije gorivo
ZAGREB - Od idućeg tjedna ponovno bismo se trebali voziti jeftinije.
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
PLANOVI
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
NEW YORK - Američki naftni div Chevron planira prestati crpiti naftu u Sjevernom moru. U tom svjetlu, među ostalim, najavljuje prodaju svog vlasničkog udjela u najvećem naftnom polju u britanskom dijelu mora koje se nalazi u blizini Shetlandskog otočja.
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
LOŠ TREND
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
WASHINGTON - Indeks vodećih gospodarskih pokazatelja Sjedinjenih Država pao je u travnju za 0,6 posto na 101,8 bodova, nakon što je već pao za 0,3 posto u ožujku, objavila je njujorška organizacija Conference Board.
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
LONDON - Cijene nafte oslabile su se u petak na međunarodnim tržištima, no na tjednoj razini bilježe rast po prvi put nakon tri tjedna pada, jer tržišni sudionici očekuju rast potražnje najvećih svjetskih gospodarstava.
Plenković: HEP ostaje u rukama države
PORUKE
Plenković: HEP ostaje u rukama države
ZAGREB - Budući premijer Andrej Plenković danas je potvrdno odgovorio na pitanje Sandre Benčić (Možemo) može li jamčiti da će HEP i ostale tvrtke od posebnog interesa države, koje su dio energetskog sustava, ostati u državnom vlasništvu do kraja mandata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE