GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom potvrdio probleme u gradnji Sjevernog toka 2

Gazprom potvrdio probleme u gradnji Sjevernog toka 2
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2021 / 11:41
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruski proizvođač plina Gazprom potvrdio je probleme u gradnji plinovoda Sjeverni tok 2 u prospektu za izdanje euroobveznica, naznačivši da bi zbog političkog pritiska mogao biti prisiljen obustaviti ili otkazati projekt.

Gazpromove su dionice uvrštene u burzovnu kotaciju pa je prije ponude obveznica obavezan izvijestiti ulagače o svim potencijalnim rizicima, objašnjava Reuters.

U prospektu za izdanje euroobveznica, koji je Reuters dobio na uvid, kompanija napominje da postoji rizik da bi projekt plinovoda Sjeverni tok 2 mogao biti suspendiran ili otkazan zbog političkog pritiska.

"U realizaciji naših velikih međunarodnih projekata, poput plinovoda Sjeverni tok 2, suočili smo se i možda ćemo se i dalje susretati s rizicima povezanim s promjenama političkih uvjeta u više regija, vezano za takve projekte", stoji u prospektu.

"U iznimnim okolnostima, uključujući politički pritisak, takve promjene mogu rezultirati obustavom ili napuštanjem projekta", dodao je Gazprom.

Bude li Sjeverni tok 2 obustavljen ili otkazan, kompanija bi se mogla suočiti s financijskim zahtjevima izvođača, navodi se u prospektu.

"Od nas bi se mogle tražiti naknade, uključujući odštete, penalitete, naknade za otkazivanje i druge slične isplate. Možda će se tražiti i da knjižimo značajne rezervacije za otpise vezane za naša ulaganja", objašnjavaju u prospektu.

Cjevovod vrijedan 11 milijardi dolara trebao bi povezati Rusiju i Njemačku i udvostručiti postojeće godišnje kapacitete Sjevernog toka na 110 milijardi prostornih metara a postao je točka spoticanja u odnosima Moskve i Washingtona, koji mu je uveo sankcije.

Gradnja je obustavljena krajem 2019. godine nakon što je glavna tvrtka za postavljanje cijevi Allseas odustala od angažmana, strahujući od sankcija. Radovi su nastavljeni u prosincu prošle godine kada su u njemačkim vodama postavljene cijevi na potezu dugom 2,6 kilometara.

SAD nastoji blokirati cjevovod kako bi povećao prodaju vlastitog ukapljenog prirodnog plina u Europi i ovog su tjedna uveli sankcije ruskom brodu Fortuna, koji je trebao odraditi veliki dio posla u postavljanju cijevi na preostalim dionicama.

Moskva tvrdi da je projekt isključivo komercijalan i Njemačka ga još uvijek podupire, ali se ponovo našla pod pritiskom nakon što je u ponedjeljak po povratku u Rusiju uhićen kritičar Kremlja Aleksej Navaljni, koji se u Njemačkoj liječio od posljedica trovanja, objašnjava Reuters.

Tagovi: Gazprom, Sjeverni tok 2, Allseas, Uniper, Wintershall
PROČITAJ I OVO
HEP ODS u Starim Mikanovcima u rad pustio novoizgrađenu trafostanicu
INVESTICIJE
HEP ODS u Starim Mikanovcima u rad pustio novoizgrađenu trafostanicu
STARI MIKANOVCI - HEP Operater distribucijskog sustava (ODS) u pogon je u petak pustio novoizgrađenu transformatorsku stanicu 35/10(20) kV u Starim Mikanovcima, vrijednu 9,3 milijuna kuna, koja će pružiti sigurniju opskrbu električnom energijom te općine nedaleko Vinkovaca.
Cijene nafte kliznule ispod 68 dolara, trgovce brine kriza u Indiji
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte kliznule ispod 68 dolara, trgovce brine kriza u Indiji

LONDON - Cijene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima ispod 68 dolara, pritisnute zabrinutošću zbog naglog širenja koronavirusa u Indiji i mješovitim makroekonomskim podacima iz Kine i SAD-a.

Nina Domazet: Rezultati pokazuju da je MOL-ova strategija pun pogodak
STRATEŠKI
Nina Domazet: Rezultati pokazuju da je MOL-ova strategija pun pogodak
ZAGREB -  Ovih dana objavljeni rast petrokemijskih i naftnih marži odmah se odrazio na 3-postotni rast MOL-ovih dionica na Budimpeštanskoj burzi.
Vlada CG: EPCG da spriječi gašenje Termoelektrane Pljevlja
TE PLJEVLJA
Vlada CG: EPCG da spriječi gašenje Termoelektrane Pljevlja
PODGORICA - Vlada je obavezala Elektroprivredu, da kao operater za postrojenja Termoelektrana Pljevlja, preduzme sve pravne radnje i obezbijedi sve uslove u cilju zaštite prava države u postupku pred Energetskom zajednicom.
Lidl Srbija i EPS potpisali ugovor o snabdevanju zelenom energijom
OIE
Lidl Srbija i EPS potpisali ugovor o snabdevanju zelenom energijom
BEOGRAD - Kompanija Lidl Srbija potpisala je sa javnim preduzećem Elektroprivrede Srbije „ZelEPS“ ugovor, prema kome se od 1. maja sve prodavnice ovog lanca, kao i Upravna zgrada i Logistički centar, u potpunosti snabdevaju „zelenom“ energijom, odnosno energijom dobijenom isključivo iz obnovljivih izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE